Neste kategori:
Eldre nordisk litteratur (En), utgitt før 1976
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(kommer en ny valgtråd etter forslagsfristens utløp) men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.
Forslagsfrist:
Onsdag 29.september 2021
Viser 13 svar.
Platekompaniet har pocketutgave av Doktor Glas og Og bakom synger skogene. De selger 3 pocketbøker for 250, så om noen vil sikre seg er det mulig for en rimelig penge.
Amalie Skrams «Forrådt» også. Dermed skaffet jeg meg alle de 3 jeg hadde lyst til å lese for en rimelig penge. Takk for tipset.
Foreslår Forrådt av Amalie Skram. Fra bokdatabasen:
Ory gifter seg bare 17 år gammel, og går rett fra barneværelset over til ektesengen om bord på skipet til ektemannen, 30 år gamle kaptein Riber. Ekteskapet er i utgangspunktet dømt til å mislykkes, og skipsreisene de legger ut på, fortoner seg i stadig større grad som levende mareritt for begge ektefellene. Boken er en hundre år gammel klassiker om kvinners lange vei til frigjøring, og regnes som et svært sentralt verk innen naturalismen og den kvinnefrigjørende litteraturen.
Jeg har nylig fått anbefalt Og bakom synger skogene av Trygve Gulbranssen, og etter å ha sett de høye terningkastene her på bokelskere skjønner jeg at dette er en bok man virkelig kan kose seg med i høstmørket, så da foreslår jeg den som felleslesning. Det er første bok i en trilogi, men jeg har fått lovnader om at den kan leses alene.
Han som anbefalte den til meg sa at dette er en litt langsom slektssaga hvor man blir godt kjent med karakterene. Den skal visstnok være både lettlest og inneholde noen gode refleksjoner over livet.
Slik jeg forstår det skal det overordnede tema i trilogien være den norske, nasjonalromantiske kjærligheten til naturen.
Boken utkom i 1933, og har solgt meget godt i alle år siden, så det kan godt være at flere av medlemmene i lesesirkelen allerede har lest den. Dersom det skulle bli flertall for å lese denne så skal den være å få tak i i det fleste bokhandler.
Klarer ikke finne noe fornuftig forslag. Men trøsten er at de allerede foreslåtte ser fristende ut.
Hei! Håper det kjem inn fleire forslag- trass i at eg held meg passiv denne gongen. Det kan tenkjast at eg greier å delta i felleslesing av den boka som blir vald, det får vise seg….
Håper å kome sterkare tilbake seinare!
Lesesirkel 2021
Husk å komme med forslag til ny leseperiode. En12
Takk for at du maser og at du gidder :) Vi er en treg gjeng for tiden. Hadde lyst til å foreslå en bok av Sigrid Undset, men de som var aktuelle er vanskelige å få tak i. Skal prøve å komme med et forslag innen fristen.
Lesesirkel 2021
Husk å komme med forslag til ny leseperiode. En12
Hva med en psykologisk triller fra begynnelsen av 1900-tallet? En vandring rundt i Stockholm? Mitt forslag er Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Jeg har hatt den på leselisten en stund. Både fordi det er en svensk klassiker som har fått svært rosende omtaler her inne, men også fordi det er flere bøker basert på den samme handlingen (Gregorius og Mordets praksis. Det fascinerer meg. Men forslaget er altså den opprinnelige boken, som er en brevroman.
Lagt til ønskelisten. Høres ut som en fascinerende bok, tusen takk for tipset, Randi. Selv om jeg ikke lenger er medlem av lesesirkelen, er det fint å følge med på forslag og diskusjoner.
Jeg foreslår en kjent klassiker: Aksel Sandemose: En flyktning krysser sitt spor. Jeg har lest den, men det er veldig, veldig lenge siden. På tide med en gjenoppfriskning.
Mitt forslag er fra lesebunken min, har lagt der en stund. Håper flere vil være med å lese den.
Lasso rundt fru Luna av Agnar Mykle.
Litt info (fra Wikipedia):
"Lasso rundt fru Luna er en roman av den norske forfatteren Agnar Mykle, utgitt i 1954.
Handlingen utspiller seg på tre tidsplan. Fra et nåtidstidsperspektiv ser hovedpersonen Ask Burlefot tilbake på sin tid som ung handelsskolebestyrer i en småby i Nord-Norge. Tilbakeblikk til oppvekst og gymnasår utgjør det tredje tidsplanet. Litteraturhistorikeren Øystein Rottem karakteriserer romanen som en «dannelsesroman med omvendt fortegn»: den handler om oppbruddet og tilværelsen i det fremmede, men også om det umulige i å «vende hjem». Hovedpersonen har brent alle broer og kommet til en bitter erkjennelse av sin annerledeshet."
"«Lasso rundt fru Luna er ikke bare Mykles betydeligste bok hittil. Den er ikke bare en rundhåndet innfrielse av alle de løfter Agnar Mykle har gitt i sine tidligere bøker. Den er, i absolutt forstand, et kostelig og betagende kunstverk … Det er en beretning om kjærlighet, men mer om famlende, blindt begjær. Om ungdommen med drømmen om ry, og bylten av skjensel. Hvem har skrevet bedre om den unge mann enn Agnar Mykle når han er på sitt beste? Hvem har mer overbevisende enn ham avslørt den underlige sammenheng mellom ynglingens ømhet og brutalitet, hans dådsdrøm og knugende selvfornedrelse, hans råskap og forfinelse? Norsk litteratur kan fremvise en ganske rikholdig samling «portretter av kunstneren som ung mann». I denne samling kan Mykles siste roman gå inn i eliteklassen.»
Gordon Hølmebakk, Morgenbladet (1954)