Livet mitt innbyr til novellelesning akkurat nå. Kom med tips om gode novellesamlinger!

For dere som leter anbefaler jeg tre vidt forskjellige samlinger; DU av Thomas J.R. Marthinsen (Gyldendal 2010) og Gro Dahle sin Hvem som helst, hvor som helst (Cappelen Damm 2009) og Chimamanda Ngozi Adichie sin Kvelningsfornemmelser (Gyldendal 2009)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Jeg vil også anbefale Du, av Thomas J.R. Marthinsen. Fantastisk bok med fantastiske tekster. Også liker jeg veldig godt Johan Harstad. Ambulanse, er en fin novellesamling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her har du et nytt novelle-tips fra meg. Leser for tiden noen noveller av Tarjei Vesaas. Boka heter "Vindane". Liker godt disse flotte fortellingene om ulike mennesketyper og hendelser fra landsbygda. Jeg synest Vesaas han har så rikt språk og god flyt i sine historier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du har blitt tipset om samlingen Ambulanse av Johan Harstad lenger ned i tråden, men jeg kan ikke la være å anbefale den jeg også, for den er helt fantastisk! I tillegg kan jeg anbefale novellesamlingene til Judith Hermann ("Sommerhus, senere" og "Bare gjengangere"), Christer Mjåset ("Verdens eldste mann er død", og "En dans der veien slutter") og Lena Niemis "Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

James Joyces "Dubliners", Sherwood Andersons "Winesburg, Ohio" (noveller om forskjellige mennesker Winesburg, interessant konsept!), Hemingways samlede og Jan Jakob Tønseths "Von Aschenbachs fristelse" er også å anbefale! Liker også mange av novellene til Nathaniel Hawthorne og det kan jo være verdt det å gi Herman Melvilles short works et forsøk, selvom de kan oppleves som litt lengre og tyngre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser at du allerede har fått mange gode tips, bl.a. mht. Askildsens noveller.

Jeg vil i første rekke anbefale Alice Munroes beste noveller i utvalg. Her er det mange flotte noveller som i det alt vesentlige handler om kvinneliv (i Canada). Dernest tenker jeg på en spennende norsk debutant - Ingvild H. Rishøi - "La stå!" Virkelig flotte noveller om det å være ung.

Jeg tror for øvrig ikke at noen har nevnt Ingvar Ambjørnsens noveller. Han er veldig mørk, men novellesamlingene "Natt til mørk morgen" og "Delvis til stede" er noen av mine favoritter innenfor novellegenren. Og så må jeg ikke glemme å nevne creme de la creme blant novellistene: Frode Grytten! Hans "Bikubesong" er vel noe av det flotteste som er skrevet i Norge!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joanne Harris har skrevet en novellesamling som jeg synes er fin, og anbefaler den. Hun skriver så bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anbefaler Jhumpa Lahiri "Lidelsens tolk " ( Gyldendal 2002 )og Unaccustomed earth" ( 2009 )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Laila Stien har skrevet mange gode noveller. "Svømmetak" og "Veranda med sol" er de to siste samlingene hennes. Husker jeg likte denm godt. Skriver om vanlige mennesker og hendelser, og har absolutt noe ved seg denne forfatteren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nadine Gordimer har skrevet mange gode noveller, og er du i humør til litt russisk underfundighet er Nikolaj Gogols Petersburgnoveller ganske artige (her kan du blant annet lese om en nese som forsvinner, den dukker opp i et brød og den utgir seg for å være statsråd ...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

le clezio sine noveller er overlegne. det er noe magisk ved dem

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser lite noveller, må innrømme at jeg har noen snåle fordommer mot sjangeren, som jeg prøver å gjøre noe med. Og endel av min novelletrening har bestått i å lese novellene til russiske Victor Pelevin. En fin blanding av lettbenthet og surealisme, og scenen er et postsovietisk Russland med kapitalistiske voksesmerter. Særlig liker jeg samlingen The Blue Lantern.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det virker som om det er mange som "har noe imot noveller". Jeg lurer litt på hvorfor? De burde passe ypperlig inn i en moderne livsstil - "en novelle på trikken..." Men dette er kanskje en annen tråd?

Takk for lesetips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bjarte Breiteig er den beste norske siden Askildsen. Har også veldig sansen for noen av novellene til John Steinbeck.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble ferdig med novellesamlingen "Etter skjelvet" av Murakami i går. Jeg likte novellene godt, rett og slett fordi de er litt underfundige og rare. Anbefales

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dei beste novellene eg har lese er samlingane Ambulanse av Johan Harstad og Bikubesong av Frode Grytten. I begge er novellene knyta saman på ein snodig måte. Ambulanse er intens og tankevekkande, Bikubesong er poetisk, humoristisk, nydeleg! Bøkene fortjener å bli skrive mykje meir om, men eg hugser berre at dei var fantastiske.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De to har jeg også noen gode minner om. Men de kan tas fram igjen! Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les Kafka og Borges. For eksempel er "Foran Loven" av Kafka muligens den mest analyserte teksten noensinne, men allikevel fullstendig enigmatisk. Den regnes vel heller som en anekdote enn en novelle, men det er ikke en svakhet. Du bør sjekke ut anekdote- og parabellitteratur, det vil nok berike lesningen din hvis du er glad i noveller.

Om du ønsker å lese en lengre tekst vil jeg anbefale "Ingen skriver til obersten" av Gabirel García Márquez. Vet ikke helt hvilke sjangerbestemmelser den oppfyller, men ikke mindre.

Av norske forfattere er Kjell Askildsen, Hans Herbjørnsrud og Bjarte Breiteig favorittene.

Selv har jeg senest i dag blitt anbefalt Alice Munro.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt at du anbefaler Gabriel Garcia Marquez. Har nettopp hørt Francis Meyers Lidenskap av Henrik H. Langeland på lydbok, og der er denne forfatteren sentral.

Har bestilt Kjell Askildsen på biblioteket nå etter flere anbefalinger her. Og Alice Munro har ankommet og ligger på leseplassen - kan ikke si annet enn at jeg gleder meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Askildsen er ein av mine favoritter, så den er å anbefale. Vidare Øystein Lønn-Thranes metode og Hva skal vi gjøre i dag? Ellers har Tor Ulven satt djupe spor i meg så det må eg anbefale. Eit tips er å lese Cargo av Sigbjørn Hølmebakk her finn du dei beste novellene frå uttallige amerikanske forfattera.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har hørt at Roald Dahls noveller er gode. Har ikke lest selv enda, men de står på lista. Ellers er jeg enig med Aina og anbefaler Kjell Askildsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her ligger det mange gode leseopplevelser foran meg, kjenner jeg! Takk for anbefalingene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Regn" av W.Somerset Maugham

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er veldig glad i Johan Borgen. "Elsk meg bort fra min bristende barndom" er en av hans fantastiske noveller. Sødmefylt og melankolsk - akkurat slik en god novelle skal være.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjell Askildsen sine noveller er nydelige, synes jeg i alle fall. :) Så jeg kan ikke la være å anbefale ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En kort-roman fra 1895 som beskriver en dagligdags og ærlig fortelling om forhold mellom menn og kvinner. En "typisk" russisk kjærlighetsfortelling med sin "snirklete" beskrivelser av mennesker, kommunikasjonen og forhold mennesker i mellom. Anton Tsjekhov's bok "Tre år" beskriver mennesker og miljø på en fornøyelig måte, boka kan anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min anbefaling er Raymond Carver.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Vidar RingstrømLailaNicolai Alexander StyveJarmo LarsenKari-AnneKirsten LundMarit MogstadKjersti SAud- HelenMads Leonard HolvikTine SundalTor Arne DahlGladleserCecilieG LMaikenMarenHilde H HelsethMorten MüllerBjørg Marit TinholtPiippokattaSvein Erik Francke-EnersenHarald KHilde VrangsagenqweeksilberFarfalleBerit B LieBenedikteAnniken RøilMarianne NordeideIngvild STorill RevheimGunillaLeseaaseSynnøve H HoelJakob SæthreIreneleserVannflaskeHanne Kvernmo RyeEmil Christiansen