Jeg har akkurat lest ferdig den siste Wexford-boka til Rendell og ble sittende og fundere over de mange krimheltene jeg har løst gåter sammen med. Noen har jeg likt svært godt, mens andre har vært mer til irritasjon enn glede. Blant mine favoritter er Indridasons Erlendur, Rankins Rebus, Christies Miss Marple, Nesbøs Hole, Deavers Lincoln Rhyme, McDermids Tony Hill og Georges Barbara Havers. Høyest setter jeg Dexters Morse. Det er noe sårt over denne karakteren, samtidlig som han er veldig arrogant og kunnskapsrik. What’s not to like? Hva mener dere andre krimlesende bokelskere; har dere noen favoritter eller kanskje noen dere virkelig ikke liker blant detektivene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 45 svar.

Jeg liker Fred Vargas bøker hvor detektiven heter Adamsberg. Ta gjerne en titt på hva jeg blogget da jeg nylig leste hennes siste roman. http://tinesundal.blogspot.com/2010/05/som-gleden-ved-treffe-en-gammel-venn.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg synes Kinsey Millhone i Sue Graftons alfabetserie er ganske så irriterende. Snusfornuftig, klisjéfylt og liksombohemsk. Derimot liker jeg Simenons Maigret, kanskje litt fordi han egentlig er en ganske anonym og rolig type som setter pris på det gode liv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Er det noen her som har lest noen av bøkene til Ellis Peters ? på Wikipedia omtales de som "kriminalmysterier fra tidlig høymiddelalder med benediktiner-munken bror Cadfael som etterforsker." Jeg har vurdert å prøve meg på dem men foreløbig har det ikke blitt noe av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der ble jeg minnet på en gammel kjenning gitt. Broder Cadfael, tidligere korsfarer med ansvar for klosterets urtehage. Helt grei historisk krim, spennende og godt skrevet. Absolutt leseverdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har du lest mange av dem? er det er kjempemange på engelsk men ikke mange som er oversatt... ser det finnes helt frem til 7th omnibus på engelsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De tolv fjorten første er i hvertfall oversatt, husker at jeg pløyde igjennom dem i en periode jeg jobbet som nattevakt rundt 1990, så de må ha kommet på norsk før det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har ikke lest så alt for mye krim, men jeg må si at Miss Marple er favoritten så langt. Det er noe med den damen som er "likandes" som jeg sier på dialekt. Har lest en del om henne, og har planer om å lese mer. Men det er nrk1 som skal ha æren for at jeg startet å lese Christie, og da spesielt Miss Marple. Miss Marple på tv, og da spesielt i påska, er god underholdning i mine øyne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg! Jeg leser ikke mye krim, men liker veldig godt Agatha Christies Miss Marple, aller helst på engelsk. På film må det være med Geraldine McEwan som Miss Marple, hun er bare helt skjønn i den rollen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hmm...krimsjangeren er ikke den jeg leser mest, men har da lest en håndfullbøker av de også. Men ingen av detektivene har stått frem for meg som noen spesielle figurer. Ingen har appilert til meg på noen måte. I noen bøker blir detektiven så flat, og i andre nesten litt overanalysert. Er ikke lenge siden jeg leste "La de små barn komme til meg" av Kjetil Try, og detektiven der, Rolf Gordon Lykke, er liksom så sutrete og litt overanalysert. Så derfor, holder jeg meg til de gamle kjenningene fra min ungdom, nemlig Detektiv Nancy Drew og Sherlock Holms.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg elsker krim og leser mye, men mest på norsk. Har ingen favoritt krimhelt, men mange som jeg liker og har lært å kjenne godt :-)
Kurt Wallander
Mikael Blomkvist
Konrad Sejer
Cato Isaksen
Varg Veum
Harry Hole
Miss Marple
Poirot

Det er sikkert noen jeg har glemt, men dette er de jeg har fulgt mest. Ellers er det mange fantastiske krimbøker, men hvor jeg kun har lest en av forfatteren og har dermed ikke noe nært forhold til krimhelten :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har alltid vært svak for John Dickson Carrs detektiver, Dr Gideon Fell og Sir Henry Merriwhale. Store, tykke og srøyende menn som snubler seg gjennom de mest intrikate problemer med uhåndterlige kropper og krystallklare hjerner. For å fortsette med klassikerene må jeg jo også nevne G K Chestertons Fader Brown, Dorothy Sayers Lord Peter Wimsey og R Austin Freemans Dr Thorndyke. Ellers må jeg jo vedgå å ha en viss sans for lurvete amerikanere som Raymond Chandlers Phillip Marlowe, Dashiel Hammets "The Continental OP og John D. McDonalds Travis Mc Gee. Rex Stouts parhester Nero Wolfe og Archie Goodwind Bør heller ikke hoppes over. Ellers er jeg så mye av en hund etter kriminallitteratur at jeg helhjertet slutter meg til de fleste andre navnene som har kommet fram i dene diskusjonstråden.

PS: Nils Nordberg har Redigert en novelleantologi i to bind, som heter "Verdens største detektiver". Her får man presentert ett bredt utvalg av kriminalhistoriens helter, både kjente og, i hvert fall for meg, ukjente.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Peter Wimsey har jeg allerede merket meg etter anbefalinger. Gleder meg til sommerens krimdypdykk! Wolfe er en kjempe i en hver betydning av ordet, jeg tenker på han hver gang jeg ser en orkidé. Father Brown er det lenge siden jeg har lest, har boka i bokhylla og planlegger å lese den igjen (er det flere enn en?). Da jeg studerte engelsk mellomfag valgte jeg som ett av emnene ”The Detective Novel ”– der var blant annet Hammett og Chandler pensum. Det er helt klart noe spesielt med den amerikanske hard-boiled-tradisjonen, selv om jeg foretrekker små, søte arsenikkmord ute på den engelske landsbygda. Det er lenge siden jeg har lest noe av Carr, så disse bøkene kan jeg ikke uttale meg om. Ellers; takk for nye impulser, skal definitivt sjekke ut ”Verdens største detektiver”.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blir påminnet av min bedre halvdel om at det finnes et tredje bind med Nordberg som redaktør, som heter "Sorte orkideer", Dette inneholder litt lengre historier som ikke passet inn i de to første bindene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er begeistret for de historiske bøkene til C. J. Sansom, "Oppløsning" og "Mørk ild" Han skriver krim fra 1500 tallet's England. Han lar advokaten Matthew Shardlake løse gåter i begge bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Når jeg var i 20-åra begynte jeg å samle på Simenon. Maigret-bøkene var relativt hyppig representert i antikvariatene i Sthlm på den tiden. Fikk fatt i nestn alt han skrevet, (likte spesielt at han skrev korte bøker på cirka 120 sider, to dager på t-ban og boken var ferdig), og siden da har Maigret alltid hatt en stor plass i hjertet mitt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også lest noen av Simeons bøker om Maigret. Synes de er ganske fiffige (hører dette ordet egentlig til i norske ordbøker?), men jeg følte aldri at jeg kom under huden på detektiven. Dette er vel nok en bokserie jeg bør revisitere... Jeg gleder meg til sommer, sol og tid til dypdykk i bøker

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner hva du mener. Når jeg flyttet hit ble jeg så gla over å finne Maigret-serien på norsk. Kunne jo samle på de også. Men. Jeg synes ikke det er samme flyt på oversettelsen til norsk som den svenske. Sliter faktisk med å lese de norske, den koselige stemningen er ikke der. Heller ikke kontakten med Maigret og hans tankeverlden (heter det så?). Kan ikke peke på noe direkte, men følelsen er ikke den riktige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har hygget meg mye med Harry Bosch (Michael Connelly) og Alex Delaware (Jonathan Kellerman). Av de norske tror jeg det må være Roar Sørensens Stingo (bok 2 kommer til høsten). I en periode av livet leste jeg mye krim. Da laget jeg denne lista:

Karin Fossums Konrad Sejer
Jon Michelets Vilhelm Tygesen
Anne Holts Hanne Wilhelmsen
Jan Mehlums Svend Foyn
Unni Lindells Cato Isaksen
Jo Nesbøs Harry Hole
Gunnar Stålesens Varg Veum
Kjell Ola Dahls Gunnarstranda
Gert Nygårdshaugs Fredric Drum og Skarphedin Olsen
Conan Doyles Sherlock Holmes og Watson
Agatha Christies Miss Marple eller Hercule Poirot
Jonathan Kellermans Alex Delaware
Michael Connellys Harry Bosch
Reginal Hills Dalziel and Pascoe
Ruth Rendells Inspektør Wexford
Ian Rankins John Rebus
Raymond Chandlers Philip Marlow
Dashiell Hammets Sam Spade
Roar Sørensens Stingo
Stieg Larssons Mikael Blomquist og Lisbeth Salander
Sven Elvestads Knut Gribb
Håkan Nessers Van Veeteren
Henning Mankells Kurt Wallander
Sjövall og Wahlöös Martin Beck
Ross MacDonalds Lew Archer
Liza Marklunds Annika Bengtzon
Patricia Cornwells Kay Scarpetta
Ruth Rendells Mike Burden
Ed McBains Steve Carella
P.D. James´ Adam Dalgliesh
Mickey Spillanes Mike Hammer
George Simenons Jules Maigret
Colin Dexters Inspector Morse

Alle har sine særegenheter. Alle er elskelige på hver sin måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hei, jeg har også flere favoritter. Men de to største er Sara Paretskys V.I Warshawski og Peter Robinson D.I. Alan Banks. Men har også stor sans for John Sandfords Lucas Davenport og jeg lar meg veldig sjarmere av Katy Mungers Casey Jones.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg liker Hercule Poirot, Cato Isaksen og Kay Scarpetta. Sikkert flere også men det var disse som først falt meg inn...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Den diktskrivende Adam Dalgliesh, hovedpersonen til P.D. James! Også lord Peter Wimsey i Dorothy L. Sayers engelske krimbøker fra 1920-30-tallet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, Dalgliesh.. Hadde helt glemt hvor godt jeg liker han! Han er absolutt oppe blant favorittene. Kanskje på grunn av at han har noe av den samme sårheten som Morse, eller rett og slett på grunn av at jeg elsker britisk krim. Wimsey kjenner jeg ikke, men det ser ut til at jeg må sjekke ut han nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt å høre at en som liker Morse er glad i Dalgliesh. Morse er uten tvil min favoritt, men siden jeg leser ganske lite krim har jeg ikke altfor mange å velge mellom. Har nettopp kjøpt min første av P.D. James med Dalgliesh, og er spent på om jeg vil like ham like godt som Morse. Basert på dette kan det se ut til at jeg treffer blink der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror George må ha hatt lord Peter i tankene da hun skapte Lynley, og derfor hadde jeg problemer med å akseptere Lynley i begynnelsen. Jeg syntes heltene til George var kopier av ham og av den kvinnelige assistenten til Dalgliesh som jeg ikke husker hva heter, men også hun med en atskillig mer folkelig bakgrunn enn sjefen. Men etterhvert ble de jo selvstendige personer, og jeg har også veldig sansen for Lynley og særlig Havers nå!! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har til tider hatt litt problemer med Lynley - han er jo så distingvert og fjern, men Havers liker jeg. Har alltid hatt sansen for praktiske kvinner. Når det er sagt har jeg tid om senn fått et bedre forhold til Lynley - særlig etter at han, i fiksjonens verden, har opplevd noen store private tilbakeslag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hjelper med litt private tilbakeslag, ja! Lord Peter er nok også svært, - for ikke å si enda mer - distingvert og superbritisk highclass! Men det har sin sjarm, på avstand! ;-) Men han har i hvert fall en søster som har giftet seg "nedover", med en politi-inspektør! Ellers er det en stund siden jeg leste om ham, så jeg husker ikke så mye, bare stemningen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gleder meg allerede til å sjekke denne krimhelten ut! Finnes bøkene i bokhandelen, eller bør jeg satse på biblioteket?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror nok du må satse på bibloteker eller antikvariater. Jeg kjenner bare bøkene i utgaver fra 1930-1950-tallet som har stått på hytta. Men samtidig vet jeg at det finnes folk som fremdeles har sansen for ham, så stor sans at de har dannet et selskap som arrangerer små seminarer til lord Peter Wimseys ære! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Seminarene høres herlig ut! Skal sjekke ut biblioteket + antikvariater i Trondheim neste gang jeg er der. Tror nok jeg kommer til å få sansen for dette nye (og veldig gamle) krimbekjentskapet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes fine nett-antikvariater også: http://www.antikvaren.no/

og: http://www.antikvariat.no/

Men det kan jo være de finnes i bokhandelen også, jeg har jo ikke sett etter!

Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Disse tre datt ned i hodet mitt først - Kurt Wallander, Van Veeteren og Skarphedin Olsen. Åpenlyst liker jeg eldre menn :-)
Mens - Archie Sheridan i Chelsea Cains bøker har jeg ikke noe sans for i det hele tatt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Sist sett

Akima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KPrunellaLailaHelena ETine SundalEli Hagelundritaoline