Hei!

Å følge forfattere man liker godt kan gjerne være et sikkert stikk for en god leseropplevelse. Men hvordan finner man nye forfattere når man har lest alt av de man liker?

Vil gjerne oppfordre folk til å anbefale en ukjent forfatter. (Det er opp til folk selv å avgjøre hvor ukjent "ukjent" er). Gi gjerne tips til gode inngangsporter til forfatterskapet også.

Selv vil jeg gjerne anbefale Lionel Shriver. Jeg synes hun skriver tett og godt om ekteskap og nære relasjoner, uten å ty til forskjønnelser og klisjeer. Knausgård-ærlig er et ord som detter ned i hodet. Samtidig er bøkene velkomponerte med godt driv. (Ingen trenger å frykte Knausgårds ordstrømmer). Skal jeg sammenligne hennes grep om komposisjonen med noen, tenker jeg på Jette Kaarsbøl sin "Den lukkede bok".

"We need to talk about Kevin" er kanskje et naturlig startpunkt, siden det er hennes mest kjente bok. Det er en usentimental (!) bok skrevet fra synvinkelen til moren til en gutt som gjennomfører en skolemassakre.

Jeg liker også godt "The Post Birthday World" som er en what-if-fortelling om en kvinne som forlater eller ikke forlater mannen sin til fordel for en forelskelse. Annet hvert kapittel er fra hvert av de to parallelle handlingsforløpene. Dette kunne lett ha blitt et masete virkemiddel, men Lionel håndterer det elegant.

Dessverre er ikke bøkene hennes oversatt til norsk så vidt jeg vet, men for mange er det jo ikke noe problem å lese på engelsk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 43 svar.

"Unn fra Stjernesteinene" er en spennende og innholdsrik fortelling fra 1300 tallets Grønland. Her treffer vi 2 jenter og om livet deres i et nonnekloster, der hersker det splid og misunnelse og det gjør at det blir noe utrivelig å bo der. Personskildringene i denne boka er bra, jeg synest jeg blir godt kjent med de.

Det er danske Hanne Marie Svendsen som har skrevet ei boka full av hendelser og spennende mennesker, god driv i boka.
Ser det er bare en til som har den på lista her, derfor vil jeg anbefale den og håper dere blir litt nysgjerrig på denne lettleste boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for fine tips! Gleder meg til å ta fatt på flere av de foreslåtte bøkene!

Jeg anbefaler Elsket og savnet av Evelyn Waugh (bør være ukjent for dette nettstedets lesere; kun i min boksamling...) Dette er satire og humor på høyt nivå! Og alvor. Det er lenge siden jeg leste boken, som kom i 1948 med undertittelen En anglo-amerikansk tragedie, så jeg husker ikke innholdet godt. Jeg kan likevel skrive under på vaskeseddelen: "Evelyn Waugh er humorist. Han kan aldri dy seg for å være morsom. Noen vil kanskje si at han går over streken. Ingen ting kunne være mer feilaktig: Evelyn Waugh beveger seg hele tiden på den andre siden av streken. Den streken som skiller det subtile fra det platte, det fascinerende fra det kjedelige og det briljante fra det som er klossete og hjemmestrikket...".

Jeg tror sannelig jeg leser Elsket og savnet på nytt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

det var jo fint

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha, vennen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale "Stockholm sier" av Victoria Durnak. En nydelig og annerledes diktsamling som er verdt å lese! Det er hennes første utgivelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her var det mange tips å få - spesielt flott at så mange gir en kort beskrivelse av bøkene som anbefales. Jeg er blant de russer-glade og har tidligere anbefalt og snakket varmt om Viktor Pelevin. Det er i første rekke romanen "Omon Ra" jeg anbefaler - en burlesk, morsom og trist bok om romfartseventyret i Sovjetunionen der vi følger hovedpersonen, Omon Ra, og hans opplevelser. En flott roman som på mange måter beskriver Sovjetunionen uten at det er en politisk eller historisk roman - men en skjønnlitterær perle som tar opp temaer som vennskap, kynisme, selvoppofrelse og som ender slik at i hvert fall jeg satt igjen med et stort og fornøyd smil rundt munnen. Den er absolutt verdt et forsøk - og Pelevin er blant de store i russisk samtidslitteratur, ogetter min mening fører han på en god måte arven videre fra de store vi alle kjenner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bra tråd!

Jeg vil benytte anledningen til, på det sterkeste, å anbefale noen bøker:

Fredy Neptune av Les Murray. Noe så sjeldent som en moderne verseroman. Det høres kanskje tungt og vanskelig ut, men det er en drøm å lese. Ufattelig morsomt, lærerikt og fascinerende når vi blir med Fredy Neptune rundt i verden. En moderne Dante? Fortjener MANGE lesere.

Du er et dyr, Viskovitsj av Alessandro Boffa: Den absolutt morsomste boka jeg noensinne har lest. Vi følger Viskovitsj som i de ulike fortellingene er forskjellige typer dyr. Perfekt bok å ha i bag'en, man leser de korte fortellingene på et par busstopp eller mens man sitter på do. Blir ALDRI lei denne boka!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I sommer har jeg lest noen bøker av Arto Paasilinna, og han var ukjent for meg før jeg begynte å lese dem. Mye bra humor og artige figurer i de bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne slå et slag for Børge Skråmestø som debuterte skjønnlitterært for et par år siden med Tårer i sjampanjen, en ellevill og fornøyelig roman fra homsemiljøet i Oslo.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en morsom, spennende tråd! Noen tips fra meg:

Edgar Mints mirakuløse liv av Brady Udall En bok som kom i 2003, den sitter fortsatt i selv om jeg ikke husker handlingen så godt. En bok som går inn i en slags trend jeg mener finnes i litteraturen nå men som jeg ikke klarer helt å sette ord på. Fantastiske, dramatiske hendelser, hjertevarme beskrivelser... Dere finner sikkert mange gode eksempler hvis dere skjønner hva jeg mener : )

Hvileløs av William Boyd Om en datter som oppdager at moren har levd et dobbeltliv uten like. England, Europa, krig, spionasje... Medrivende og en av krimene som jeg virkelig husker lenge etterpå.

Etkar Keret og Gabe Hudson En israeler og en amerikaner som begge skriver noveller, fort og greit å lese men med solid innhold fra steder og miljøer vi ikke hører så mye fra.

Utakk av Per Knutsen En nordmann som har skrevet flere gode bøker. Dette er en liten sak der en 80-årig mann forklarer hvordan han gjorde så godt han kunne men alt gikk galt. Vittig og skarpt med få ord!

Flying in place av Susan Palwick Nydelig, hjerteskjærende historie om en ung jente som opplever det verste sviket og hvordan hun klarer å rømme på en helt spesiell måte. På biblioteket vårt står den på fantasy, men jeg ville også anbefale den til alle som f.eks. likte Sebolds Alle mine kjære.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stilig tråd! Jeg vil anbefale Neil Gaiman! Jeg liker veldig godt måten han skriver på. En god blanding av humor og hard realitet. Det er stilig, og nytt (for meg i alle fall).

Vil anbefale American Gods og Stardust.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Neil Gaiman er vel ikke akkurat ukjent, men han er kanskje mer kjent for tegneseriene sine enn for romanene. Forøvrig er jeg helt enig i at American Gods er ei anbefaling verdt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ukjent for meg, da. Spesielt som romanforfatter. Vært borti tegneseriene lenge før jeg oppdaga romanene. Begynte med Stardust, men liker American Gods bedre fordi den er mer ... vel, det er kanskje for drøyt å si realistisk? Liker uansett den realistiske skrivemåten, samt det mørke draget over stemninga. Stilig bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For de av dere som har studert litteratur er nok ikke Thomas Bernhard ukjent, men vet at mange ikke har hørt om ham. Han regnes som en av etterkrigstidens viktigste tyske forfattere og er absolutt verdt å lese for alle som er interessert i litteratur. Wittgensteins nevø er en av mine favorittbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale Trezza Azzopardi: "Skjulestedet", eller "The hiding place" som er originaltittelen. Boken ble nominert til Booker-prisen da den kom ut, så ukjent er den kanskje, men så vidt jeg husker fikk den ikke så mye oppmerksomhet i Norge. Jeg anbefaler uansett romanen på det sterkeste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pål Gitmark Eriksen! Han er vel kanskje ikke akkurat ukjent, men jeg synes han fortjener fler lesere. Mange fler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil gjerne slå et slag for den (for meg i alle fall) fullstendig ukjente forfatteren Jeanette Jacobsen. Så vidt jeg kan skjønne har hun bare skrevet en bok (til nå?)og den heter "Tvillinger". En annereledes historie på så mange måter - både fordi den handler om et tvillingpar som ikke er som alle andre, men også fordi språket i boka var så bra. Billedbruken var frisk og til tider uvanlig, og boka appellerte til følelsene uten å være svulstig på noen måte. Nydelig balansert fortelling som sitter i lenge etter at siste side er lest!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale tyske Judith Hermann. Hun skriver mesterlige noveller! Både "Sommerhus, senere" og "Bare gjengangere" kan anbefales på det varmeste. Fantastisk språk!

Ellers vil jeg også slå et slag for Anita Shreve. Det er kanskje ikke tungt klassiker-materiale, men det er definitivt underholdende, spennende og godt skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må bare nevne en til. John Harvey er britisk krimforfatter (reklameplakater i England kaller ham The Crime Writer other Crime Writers read). Han er av ukjente årsaker ikke oversatt til norsk, men anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt søtappelsintre av Jose Mauro De Vasconcelos. Kom på norsk i 1973, så finnes nok kun på biblioteker og kanskje antikvariater i dag. Anbefales - en alldeles nydelig bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har inntrykk av at David Sedaris ikke er så kjent i Norge - jeg snublet over bøkene hans på Norli. Han skriver morsomme (tildels hylende morsomme), litt "sære" bøker - ganske ellevilt "selvbiografiske", men vilt overdrevne historier om ham selv og hans "nærstående". Såvidt jeg vet, er de ikke oversatt til norsk.

Noen titler:

  • Me talk pretty one day

  • Naked

  • Barrel fever

  • Dress your family in corduroy and denim

  • When you are engulfed in flames

Åpningshistorien i den førstnevnte Me talk pretty one day er en perle, der Sedaris leder leseren i en helt annen retning enn forventet (uforglemmelig!) - så jeg anbefaler nysgjerrige å åpne med den boken, jeg.

P.S.For de som måtte hive seg over David Sedaris' bøker: styr unna Holiday on Ice hvis du har lest de førnevnte - jeg gikk fem på, og oppdaget at forlaget hadde gitt ut historier fra de andre bøkene i Holiday on Ice. Lurte meg der, gjorde de - så forhåpentlig unngår andre å gå i samme fellen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Naked er gitt ut på norsk, heter da Naken (hva ellers). Er enig i at det er hylende morsomt. Har også fått tak i lydbøker der han leser selv, også hylende morsomt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det blitt oversatt Sedaris-bøker til norsk, sier du? Veldig "nyttig" å vite, for da kan jeg anbefale ham også til venner som ikke leser engelsk. Takk for oppdateringen! Kan tenke meg at David Sedaris som leser selv må være bra - hmmmm, må kanskje skaffe meg Sedaris-lydbok også... eller fler....

:-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... jeg måtte jo se den norske oversettelsen av "Naked/Naken" også, og liksom prente den inn på netthinnen, så jeg søkte den opp her. Stor var begeistringen fra før, større ble den da jeg oppdaget at David Sedaris: Naken er lagt inn i den norske bokdatabasen som følger:

Litteraturtype: Faglitteratur

!!!(?)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En av mine yndlingsforfattere er japanske Shusaku Endo. Han er katolikk (var!), en sjelden "plante" i japansk litterær flora. Etter boklistene å dømme må han i alle fall sies å være ukjent her inne. "Wonderful fool" er herlig, "Silence" (Taus himmel) vond og dyptpøynde om kirstenforfølgelsene i Japan på 1600-tallet. Gå inn på forfatternavnet, har lest de fleste, og anbefaler et spennende og "annerledes" forfatterskap! Haruki Murakami, også japansk, er vel nærmest en kult-forfatter også i Norge med sin "Norwegian Wood", "Trekkoppguglen", "Dans, dans, dans". Eller "Kafka på stranden". Merkelig univers....synes personlig han formidler han en varme overfor de litt sære og ensomme karakterene sine.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en bra tråd! Jeg anbefaler den norske forfatteren Martina Gaux. Hun har skrevet "Fluen", en av de fineste romanene om ung sorg jeg har lest. Boka kom i vår, og er hennes debut som ungdomsbokforfatter. Gøy også å følge et forfatterskap fra begynnelsen av, så jeg venter spent på neste prosjekt fra hennes hånd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler forfatteren Lisa Alther, og da spesielt boka "Arvesynder". Det er mange år siden jeg leste denne, men den sitter fortsatt. Handling fra USA, fra 50 tallet og fremover. Følger fire (eller var det seks) ungdommer fra tett vennskap og til stille opphør og brudd. De "hvite" gikk en vei, de "farvede" gikk en annen. Husker at jeg ble imponert over hvordan forfatteren beskrev hvordan skille pga rase og fordommer vokser frem.Tror kanskje jeg skal hente frem denne boka igjen, kan bli spennende å vurdere boka etter så lang tid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lisa Alther skriver meget bra. Nærbilder var også en fin bok. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne følge denne tråden, og benytter da anledningen til å å anbefale en mer eller mindre ukjent, ung, norsk forfatterinne: Kristin Ribe. Særlig er debutromanen hennes, Forsnakkelser, fantastisk godt skrevet om en meget sterk og vond historie. Oppfølgeren, Å drikke av vannet der ormer har ligget, er mer utilgjengelig, men absolutt verdt å lese om man ønsker å grave seg litt ned i det vonde. Kanskje ikke de mest oppløftende romanene man kan lese, men stilistisk og historiemessig er det fantastisk flott

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lyst til å anbefale ei nokså ukjent bok av en litt bedre kjent forfatter, nemlig "Historien om Gottlob" av Torolf Elster.Dette er både en mesterlig kriminalroman, en utrulig spennende thriller og - i mine øyne - en av de beste norske romanene noensinne.

Elster, som døde i 2006, var journalist og forfatter, men mange husker ham nok best som kringkastingssjef. Han har en imponerende produksjon av både skjønn- og faglitteratur, og er heller ikke helt ukjent som forfatter. Han fikk bla. Riverton-prisen for Thomas Pihls annen lov i 1982. Sjøl har jeg imidlertid bare lest "Historien om Gottlob", og til tross for at det er ei utrulig god bok, har jeg møtt svært få mennesker som faktisk har lest den. Jeg tillater meg derfor å anbefale boka på det sterkeste i denne tråden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale 2 bøker jeg har lagt til selv, Inre landskap och yttre rymd del 1 & 2 av svenske John-Henri Holmberg. De er på svensk og tar for seg Science Fiction's historie fra H G Wells til Gene Wolfe. Har lest del en for 6 år siden, og har tenkt å lese begge delene i år. De er desverre ikke mulig å kjøpe gjennom bokhandlere selv om de er under 10 år siden de kom ut, men jeg låner dem av en venn som var så smart å kjøpe dem når de kom ut. De ligger i hylla min for 'Science Fiction' hvis noen er interresert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har oppdaget at jeg har en FAVORITT-BOK som ingen av dere her inne har lest,hm. Den er ikke i salg lengre men den er på biblioteket. Jeg kom over den ved en tilfeldighet på et loppemarked, etterhvert har jeg kjøpt 3 stk til.

Jeg synest den er helt fantastisk, det er en historisk fortelling om plakat-kunstneren Henri Toulouse Lautrec' s liv. Der han levde og virket på Montmatre, og traff andre verdenskjente kunstnere, alle kvinnene som var en del av miljøet og sitt forhold til Moulin Rouge.

Boka jeg snakker om er "Moulin Rouge" av Pierre La Mure

Siden jeg har flere eksemplarer har jeg lyst til å GI BORT til de som er interessert, 1 av de er litt lurvete men går helt fint an å lese. Send meg en melding, første mann til (røde) mølla.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Morsomt tiltak!

Jeg vet ikke hvor ukjent hun egentlig er, men jeg har lyst til å slå et slag for Irene Nemirovsky. For det første skriver hun helt fantastisk rent språklig! For det andre er det et intenst driv over historiene hennes. Selv endte hun sitt liv i en tysk konsentrasjonsleir under andre verdenskrig fordi hun var jøde.

Foreløpig er det bare fire av hennes bøker som er oversatt til norsk. Den mest kjente er nok "Storm i juni". Et mesterverk, synes jeg! Hun har også skrevet bøkene "Hett blod", "Sjelenes herre" og "David Golder". Samtlige bøker fortjener terningkast seks etter min mening, og det er sjelden en og samme forfatter presterer så mange og gode bøker på dette nivået!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I tråden til Heidi som har blitt veldig lang etterhvert så finner man mange flotte bøker og forfattere som har blitt anbefalt. Ofte følger det med litt beskrivelse av forfatteren og boka. Jeg har selv notert meg bøker fra den tråden som jeg enten skal lese og har satt opp i ønskeliste mi, men jeg har også kjøpt bøker som har blitt anbefalt og har vært meget fornøyd med de valgene :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig spennende initiativ. Kommer ikke på en forfatter i farten, men måtte bare poste et innlegg så jeg kan følge tråden lettere. Mye interessant her. (skal komme tilbake med et ordentlig svar)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aller først, spennende tråd!

Jeg ble dessuten raskt fenget av din anbefaling av Lionel Shriver. Å lese om relasjoner generelt, og ekteskapelige sådanne spesielt, er nærmest en liten hobbygeskjeftt for min del. Likeledes blir jeg straks interessert i bøker med alternative handlingsalternativ, for hva er ikke livet, om ikke valg...

(Så jeg fant "The Post Birthday World" til litt over 20 kr inkludert frakt på play.com, og en svensk oversettelse av "We need to talk about Kenny" på cdon.com til 29, så alt i alt altså en overkommelig investering.)

Og jeg vil selvfølgelig benytte anledningen til å trekke frem en forfatter, eller snarere en bok, jeg finner fascinerende, hvor ukjent vet jeg dog ikke, men uansett, boken er ""Andersen" av Arid Borgen. Han har skrevet flere romaner, men jeg har aldri sett snurten av noen av dem, uheldigvis. "Andersen" er en mekelig, avmålt historie om en mann som arbeider med å utforme et digert trekors i den hensikt å korsfeste seg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne anbefale en barnebokforfatter. Hva hans virkelige navn er aner jeg ikke, men han kaller seg for "Pseudonymous Bosch", og av han har jeg lest en bok som heter "Navnet på denne boka er hemmelig." Trass i den enkle språkoppbygningen, må jeg si at historien og måten han leker med språket på inne imellom er briliant. Jeg synes den var direkte morsom og underholdende. Og denne leste jeg for under et år siden, så trass i at jeg ikke er barn lenger, elsket jeg denne boka. Han har i hvertfall 2 bøker til som jeg finner, men disse er på engelsk. De heter: "This Book is Not Good for You" og "If You're Reading This, it's Too Late."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vil absolutt anbefale Bull-Hansen, men berre Lushons plater er ein serie for vaksne. Likevel noko av det beste eg har lese, sjølv om eg ikkje kjem til å lese det igjen. Rett og slett fordi dei var for sterke, kanskje i ei litt mindre stressa og lukkeleg tid.

Elles så har du jo Fongen som har fått mykje skryt og er kjend berre her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var en god idé!

Jeg vil anbefale to forfattere, en mannlig og en kvinnelig. En norsk og en italiensk.

Espen Dennis Kristoffersen fra Våler har, så vidt jeg vet, kun skrevet en bok, nemlig; Hvit. Den handler om en ung jente som drømmer om å bli bortført av en prins, og sykler rundt i byen i ren hvit truse. Utrolig bra og sterkt om sex, kjærlighet, naivitet, drømmer og det å vokse opp.

Melissa Panarello har skrevet boken Hundre tak med hårbørsten før sengetid, en dagbokroman løst basert på forfatterens egne erfaringer i forhold til sex og situasjoner rundt dette, i en veldig "likegyldig" tone. Hun har gitt ut to romaner til, hva titlene på norsk er vet jeg ikke, men på engelsk er de kalt "The smell of your breath" og "In the name of Love". Har ikke lest disse, men likte den første veldig godt.

Jeg likte bøkene veldig godt, kanskje fordi jeg var 14-15-16 da jeg leste dem, men jeg tror likevel at flere, uansett alder, hadde satt pris på dem. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en utrolig bra side, visste ikke om den før jeg tilfeldigvis kom inn her nå. Cathy OBrien er en forfatter jeg gjerne vil anbefale. Hun har skrevet en bok sammen m Mark Phillips, Trance Formation of America, der hun forteller historien sin som CIA sex slave, før hun og datteren ble reddet av Mark Phillips. Må bare sitere Mark Twain når det gjelder denne boken: Its no wonder that truth is stranger than fiction. Fiction has to make sense. Boken er ikke gitt på norsk da det ikke er noen forlag her hjemme som har hatt mot til å gi den ut. Sterkere og vondere bok skal du lete lenge etter, men samtidig så fjerner den en mengde illusjoner på mange plan. Cathy og Mark har en del videoer ute på youtube fra seminarene de reiser rundt i Amerika med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil anbefale den norske lyrikeren Engelke Revold. Diktene hennes er fantastiske, grusomme og treffer deg langt inn i hjerte og sjel. Det finnes lite informasjon om henne på nettet, men jeg har forstått det sånn at hun gav ut diktsamlingene fra fengslet og flere av diktene er sensurerte.

Jeg skrev et innlegg om dette tidligere i år: http://lesmye.blogspot.com/2010/01/engelke-revold.html

Når det er sagt, vil jeg svært gjerne ha tilbakemelding om det er noen der ute som vet noe om denne mysteriøse kvinnen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Violeta JakobsenHarald KsomniferumPiippokattaStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaiken