Omslagsbilde Flammealfabetet
Neste bok ut blir Flammealfabetet av Ben Marcus! Den vant avstemningen, og det ble jeg personlig veldig glad for! Konseptet i boken høres veldig interessant ut. En datters ord begynner å fysisk skade foreldrene hennes. Jeg vet, dette er spesielt. Men spennende! Den har også fått god omtale!

Ben Marcus er amerikaner. Han har vokst opp med jødisk far og katolsk mor. Den jødiske delen er relevant for denne boken. Originaltittel er Flame Alphabet, og den ble først utgitt i 2012.

Flammealfabetet skal være grei å få tak i via ditt bibliotek. Den norske versjonen er fra 2015, men finnes i alle fall i nettbokhandlere om din lokale bokhandler ikke har den. Den kan kjøpes som e-bok. Kanskje du er så heldig at ditt bibliotek har den som e-bok til utlån! Jeg er ganske sikker på at den ikke finnes som lydbok på norsk.

Passer det med leseperiode 3. februar-2. mars?

Diskusjonen vil foregå i denne tråden. ALLE kan være med! Ingen påmelding, ingen forpliktelser. Men kommenter gjerne her sånn at vi vet om du blir med. Jo flere, jo bedre! Du kan lese det formatet og det språket du foretrekker.

Diverse info på nettside: https://dystopisklesesirkel.wordpress.com/

Vil du få e-poster om avstemninger, valgt bok etc? Gi en lyd til dystopisklesesirkel@gmail.com

For generelle ting rundt lesesirkelen, dystopier, forslag til nye bøker eller ting som skjer etter at denne boken er ferdiglest etc., bruker vi denne diskusjonstråden: https://bokelskere.no/tekst/288884/

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Har nå lest ut Flammealfabetet.
Til tross for det utrolig interessante temaet – hva skjer hvis vi mister språket og evnen til å kommunisere – ble jeg skuffet. Som nevnt tidligere synes jeg romanen var tunglest – i hvert fall til jeg begynte på del to, og dels uttværende. Hadde gledet meg til å lese denne, og det er mulig jeg hadde for store forventninger, men hadde det ikke vært for at vi leste den i den dystoptiske lesesirkelen, tror jeg ikke jeg hadde fullført. En svak firer på terningen fra meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har inntrykk av at dette var en bok som ikke gjorde store inntrykk på noen. Veldig spennende om noen hopper inn og er uenig =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har nå skummet gjennom boken. Jeg ville heller ikke fulført den om det ikke var for lesesirkelen. Synes forfatteren er en flinkis som prøver for hardt å være smart. Det er for mange ideer på en gang, han utforsker ingen ordentlig,synes jeg. Boken er tung. Jeg er klar for å legge denne bak meg og finne en ny ;-)

Var det noen overordnede tema dere likte i boken?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som jeg skrev i et annet innlegg i tråden, likte jeg temaet – hva skjer hvis vi mister språket og evnen til å kommunisere?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har faktisk ikke kommet ordentlig i gang ennå! Og i morgen er siste lesedag egentlig. Boken er ikke så interessant, ennå i alle fall. Jeg er ikke nysgjerrig på noen. Jeg liker ikke tonen i boka. Eller språket. Får se hva som skjer i løpet av kvelden, men so far veldig skuffet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig, jeg har ingen ting å tilføye!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tenkte det kan være gøy å dele forventninger nå før de fleste av oss er ordentlig i gang å lese. Spesielt siden dette er en bok som har fått god omtale, og som flere har hørt om.

Jeg er veldig interessert i jødisk trosutøvelse, og er spent på om det kommer frem i boken hvordan familien lever. Om de er religiøs i det hele tatt. Så har jeg skjønt at ord bokstavlig talt blir farlige og fysisk skadende i denne boken. Det er et så vilt og originalt konsept at jeg ikke vet hva jeg skal forvente! Er også litt bekymret for at det blir mye vonde følelser i relasjonene mellom foreldre og datter. Jeg håper at det ikke er en veldig sårbar og mørk bok, men jeg tror egentlig ikke det. Kjenner ikke til forfatteren,men liker mange amerikanske bøker. Så jeg får se hvordan det blir. :-)
Hva er dine fordommer/forventninger til denne boken? :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei. Jeg leste den for et par år siden og husker den som tunglest. Det omstendelige språket ble nesten som en ekstra klaustrofobisk effekt til selve handlinga. Jeg jobba meg, bokstavelig talt, igjennom boka for jeg måtte vite hvordan det skulle ende...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har kommet til side 81 og skal begynne på kapittel 10. Boka er original og fascinerende, og jeg er nysgjerrig på historien: Hvordan og hvorfor oppsto situasjonen med at barna forgifter foreldrene med språket, og hvordan kommer det til å gå med dem, alle sammen? Men jeg må innrømme at jeg sliter med at jeg synes boka er tunglest og språket veldig omstendelig. Vurderer å heller lese den på originalspråket. Andre synspunkter på språket – gjerne også fra dem som leser den på engelsk?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest på engelsk, men må innrømme at språket nok er litt vanskeligere enn det jeg pleier å lese på engelsk. Får dermed ikke med meg alle detaljer (orker ikke slå opp så mye..). Men det kom seg etter hvert utover i boka, om det skyldes at jeg ble tilvant, eller om det BLE litt enklere er jeg ikke sikker på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skal begynne på kapittel 36 (s. 254 i min utgave).

For min del tok boka egentlig først av da jeg kom til del to.
Det virker altså som om det er boka, og ikke bare den norske utgaven, som var tung og vanskelig i begynnelsen. Jeg må si meg enig med deg, Ingar – er heller ikke sikker på om det skyldes at jeg har vent meg til stilen eller om språket flyter bedre og blir enklere etter hvert.

Blir nå mer revet med av historien. Situasjonen virker fortvilet og fastlåst, så jeg blir mer og mer spent på hvordan dette vil ende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar, Ingar. Da tror jeg bare jeg fortsetter med den norske utgaven og håper at jeg venner meg til språket og/eller at den blir mer lettlest etter hvert også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

At utkomsten kan bli sterkt avhengig av hva språk en velger
å la seg alfabrenne på,
skjønte vi ganske brennfort da vi begynte å grave litt i
det omfattende og variabelt subtile omtale-opuset som idag
ligger hos utlandsavdelingen, Goodreads. >

Ikke mange av melderne var likegyldige til konstruksjonen.
(Ellers hender det jo at noen skriver for å videreutbre sin
lunkenhet..)
Men folk kan se ut til å ha en art respekt for det, enten
de tålte dosen eller gav opp. Ikke laget for å være lett?
Noen må det ha irritert, det protesteres endel på slik
simulert-raffinert? konstruksjon av forbløffende nyglose-
smiing - som 'alfabrenne', og langt gåtefullere..

Noen vurderer nok å skimte litt bløff i byggetegningen,
må jeg anskaffe papirvare selv for å anskaffe trygg mening
her -- eller hvor viktig skal det være å taksere graden av
luftig hyperventilisme? Og hva skal de påstått jødiske
'ritualene' komme til å bety? Ikke mange er så sikre
eksperter her, bare spør Bashevis Singer som var med selv..
(han tenkte mangedobbelt igjennom hva han egentlig var,
visstnok mest lykket som synder..)

Med vår norske (b)ordskikk over bøker, hører det vel med å
bekymres om vi kanskje utsetter oss for spoiling?
Melderne flest er rimelig nøye på å advare når de kommer
inn på håndgreplige detaljer. Spesielt med et verk som kan
virke noe tungt / gåtefullt, tror jeg ikke en så lett vil
faktisk ødelegge for sin leseopplevelse ved å granske litt
hva andre retinalister (netthinne-brukere) har merket seg,
konkludert eller konfusert.
Lettoversatt var opuset neppe..
Diskuter av hjertelig lyst, det blir nok interessant
å følge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er noe med at når språket er som dette blir det vanskeligere å trenge gjennom for å finne ut om det egentlig er bra eller dårlig. Språk kan jo også fordekke strukturelle mangler eller uinteressante plot f.eks. Jeg vet ikke ennå, men humper videre i boken. Den er i alle fall ikke som jeg håpet, og med "håpet" tror jeg at jeg alltid vil ha noe som er litt Jevgenij Zamjatin sin "Vi"-aktig. Den var jo veldig enkel og rett fram, men har blitt min favorittdystopi =)

Jeg leser ofte generelle forlagsomtaler før jeg leser bøker. Men helst ikke brukeromtaler eller dyptgående avisanmeldelser. En ting er at det noen ganger spoiler for mye, men det legger også føringer for hvilken stemning og tolkning av boken jeg får. Hvis en anmelder skriver "Dette handler jo ikke om Mr. x, men om nåtidens fremmedgjøring og mangel på empati" så ødelegger det litt. Kanskje jeg vil at det KUN skal handle om personen, og oppdage "mine" overordnede tema.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nysgjerrig på det samme! Men leser dessverre på norsk.

Setningene er så lange, det er så mange innskutte opplysninger, det er som den jenta som gikk ut i skogen i en rød kappe, jeg mener den var rød, og har du tenkt på at jorden ikke er helt rund, at jeg glemmer hva som var startpoenget. (See what I tried to do there? ;) )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

See exactly what you tried to do :-)
Ser av innlegget til Ingar at den ikke er spesielt lettlest på engelsk eller, så da leser jeg trøstig videre i den norske utgaven ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har for så vidt ingen fordommer, og forventningene stammer fra da jeg i sin tid kjøpte Flammealfabetet og leste en del positivt om den.
Har så vidt startet på boka, men ikke lest nok til at jeg har noe særlig å melde foreløpig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lasta ned en engelsk versjon til lesebrettet,og starter opp med det første!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så spennende at du leser den på engelsk. Jeg fikk lånt den som gratis e-bok via biblioteket på norsk, så da kan vi sammenligne inntrykk :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Supert! Flammealfabetet var en av bøkene jeg hadde aller mest lyst til å lese, så jeg er med 
Leseperiode fra i morgen, 3. februar, til 2. mars høres veldig greit ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hurra, jeg heiet også på den! :-) D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste den i fjor sommer, så jeg leser den ikke på nytt nå. Men vil følge diskusjonen. Lykke til! God bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så gøy at du er med selv om du ikke leser den på nytt! :-D Leste du den på norsk?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, leste den på norsk. Lånte på biblioteket. Har blitt ganske flink til å låne der i stedet for å overfylle bokhyllene mine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Kristiningar hJulie StensethsveinArmalLilleviHarald KAkima MontgomeryIngunn SJBIdaAndreas BokleserSolgunnSimen "Boktimmy" IngemundsenIngeborgHilde VrangsagensusannaRandialpakkaBjørn BakkenMarieOlav Østebø OlsenLena Risvik PaulsenPirelliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudKnut HauglandTonesen81TjommiRandiAmoiraIngvild SLeseaaseVannflaskeØyvind BjørnerudAnniken RøilAvatuhamreDolly DuckBeathe SolbergKirsten Lund