Det er så mye å ta av, så det er ikke så enkelt å velge. Likevel sysler jeg med tanken om å foreslå en roman jeg har lest tidligere. Jeg har lest om igjen bøker jeg har lest tidligere nå i år, og det kan slå begge veier: det kan være et positivt gjensyn som åpner boken for nye perspektiver eller det kan være en skuffelse. Når bøker er blitt klassikere er vel risikoen likevel lavere, og da jeg leste følgende om boken så ble jeg trygg på mitt forslag:

Det er en roman som, når du har lest den en gang, sitter den i hodet for alltid. Det er også en roman man kan ta opp når som helst og lese om igjen, og som endrer seg i forhold til hvor man selv står i livet. (litteraturviter Annka Ryall, sitert etter bokelsker Rosa99)

Mitt forslag er Virginia Woolf To the Lighthouse, den finnes i to norske oversettelser Dei drog til fyret og Til fyret.

Jeg leste denne som student på 90-tallet, og den står for meg som en fantastisk bok.

Boken er delt i tre deler: den første handler om en sommerdag der familien med venner på besøk på sommerstedet snakker om å dra til et fyr de ser i det fjerne, den andre delen heter tiden går og beskriver de ti årene mellom del en og tre, mens siste del er de igjen tilbake på sommerstedet. Faren er død og de kommer endelig til fyret.

I likhet med Woolfs andre romaner er det ikke den ytre handlingen som er viktig, men individenes tankestrømmer. Her undersøkes verdier, kjønnsroller, skapertrang og endelighet/uendelighet. Et mesterverk jeg tror det vil være fint å lese sammen med andre i ulike aldre og livssituasjoner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

ErikAstrid MarteDiddiAnjaIdaHilde VrangsagenEirin EftevandTone SundlandMalinLibraritas vJulie StensethSolSynnøve H HoelErlend Haugen  VikhagenHilde H  HelsethbrekLilleviWenche Vargasrubbelandreas h. o.RufsetufsaÅsmund ÅdnøyFioledgeofawordBjørn SturødMarit HåverstadRita KathrineAud Kristine JohnsenAnneWangKaramasov11Frode TangenKay NilsenMaikenKarin  JensenNeda AlaeiBjørn BakkenSteinar JøsokTorill Elisabeth RevheimPirelliSimen "Boktimmy" Ingemundsen