Leste for et par uker siden "Faldbakken:The Hills". Det var rett og slett stillferdig fryd! Mens jeg leste den, så fikk jeg et lynnedslag av en tanke, et nytt begrep. Boken er en, for meg, veldig fasinerende beskrivelse av en restaurant som er veldig lik Teatercafeen i Oslo, og hovedpersonen er en fyr som veldig gjerne kunne jobbet der. Hele handlingen forgår innenfor restaurantens rammer, i det hele tatt er det ikke veldig mye konkret handling i denne romanen, den er nærmest som et litterært maleri. Handlingen kommer på en måte i bakgrunnen for personen, kulissene, stedet, og overflatisk sett personlighetene. Det er så stille i denne romanen at om det skulle betegnes som et kammerspill, så blir det nesten en overdrivelse, det hele er alt for "ambient" til det. Dette er må jo være en helt ny genre, ihvertfall for meg. Men, jeg liker det utrolig godt! Har alltid vært glad i ambient music, ambient litteratur er jeg herved i ferd med å bli kjent med, men har den slags litteratur en egen genre? Kan jeg forsøke med "Verbalt stilleben"?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg har mye til overs for din analyse av The Hills. Riktignok er Faldbakken ikke alene om å legge en vesentlig del av handlingen til en Oslo-restaurant. Et eksempel er det omfattende innledningskapitlet til Johan Borgens De mørke kilder der en hovmester jobber på en populær restaurant i jobbetida etter første verdenskrig. Restauranten The Hills kan være en sammensetning av flere serveringssteder rundt Eidsvolds plass, både eksisterende og noen som nå er forsvunnet, for eksempel Cumbacher Hof, Cecil og Casino. Et vesentlig felles poeng ved Borgen og Faldbakken er forholdet som den erfarne servitøren får til sine stamgjester.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker begrepene dine veldig godt - både «litterært maleri» og «verbalt stilleben». Jeg var ikke så begeistret for boka da jeg leste den, følte at den var litt uforløst, men ser den med nye øyne etter beskrivelsen din. Kudos! Den nyeste boka, Vi var fem, leker også med sjangere, med adskillig mer action. Synes den er herlig surrealistisk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Synnøve H HoelHilde H  HelsethFrode Øglænd  MalminBjørg L.Beathe SolbergMarie MJarnskjeggeHallgrim BarlaupAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVidar RingstrømReidun SvensliLasse SteinnesEileen BørresenTorill Elisabeth RevheimLibraritas vLene Regine KjølaasKarin BergJulie StensethTjommiHarald KAlice NordliLisbeth Kingsrud KvistenReadninggirl20Akima MontgomeryBabynemiTonesen81Henrik  Holtvedt AndersenGroMaren Hjelle AuneJan SæterliAnniken RøilSjavn NvajsJan-Olav SelforsHedvigFlettietteMarit HåverstadINA TORNESMarit AamdalSolveigGodemine