Om vi ikke har Oxford-standard på bibliotekene i Norge så har vi vel noen fine bibliotek likevel? Noen med masse bokhyller å gå seg bort i, bra utvalg bøker, gode lenestoler, utsikt - kanskje en tekopp? Har du noen tips til fine bibliotek i Norge - beskriv gjerne hvorfor du liker det/dem?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Jeg håper Oslos nye hovedbibliotek blir Norges fineste, når det åpner. Det eneste jeg ofte savner litt i sånne nye biblioteker er rom som ser "gamle" ut - med trebokhyller fra gulv til tak, osv. Jeg syns biblioteket i Bodø er fint.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Barnebibloteket Biblo på Tøyen må vel være Norges fineste og mest kreative bibliotek - selv om det er svært annerledes enn hva man tradisjonelt ser for seg. Ikke så lett å komme inn, ettersom det kun er åpent for 10-15-åringer - men jammen er det fantastisk for dem det er laget for! Man kan sitte og lese i gondoler, bøkene er plassert i hyller som henger fra skinner i taket, og kategoriseringen er kreativ. Mange fine lesemiljøer - feks kan man sitte oppe i panseret på en gammel lastebil. Jeg elsker det! Har hatt noen barnearrangementer der; derfor fikk jeg lurt meg inn. Er forøvrig glad i Arendal.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for det, hilsen Arendal:)
Det biblioteket høres jo helt fantastisk ut, kjenner det kribler av nysgjerrighet. Håper å få besøkt det en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var veldig glad i det gamle Arendal bibliotek, for det var så mange kroker å gjemme seg i. Det nye er flott, men har ikke like mye sjel.
Et bibliotek jeg ønsker å besøke er Vennesla bibliotek. Og jeg fikk besøkt Mandal bibliotek for to år siden, det var lekkert og nytt. Men jeg var bare innom som turist.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg besøkte Vennesla Bibliotek i vår. Og jeg ble så skuffet etter alle de gode omtalene. Jeg syns det var et stort, kaldt rom. Det var trangt mellom hyllene og vanskelig å finne fram blant bøkene og det manglet den gode atmosfæren.
Mandal Bibliotek syns jeg er lyst å fint. Det er en lun stemning og det er et spennende sted å oppdage nye bøker. Det er et bibliotek jeg ønsker å bli bedre kjent med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja har hørt ymse om Vennesla. Må innom å se det med egne øyne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er hvert år siden 1988 blitt kåret et årets bibliotek, og oversikten er å finne på Norsk bibliotekforenings sider.
Selv er jeg godt kjent på Drammen Bibliotek/Buskerud fylkesbibliotek, som gikk av med seieren i 2018. Bygget er flott, og biblioteket var et av de første som tok i bruk selvbetjent inn- og utsjekking og dermed frigjorde tid til mange spennende arrangementer.

Liker meg også utrolig godt på Deichmanske bibliotek, filial Stovner (som ikke er med på lista) etter at de flyttet og bygde om. Lekkert lokale og mange hyggelig kroker der man kan sette seg ned og lese i fred og ro. De er også med på arrangere Groruddalen litteraturfestival, som gikk av stabelen første gang i 2018.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men kåringen "Årets bibliotek" har ganske mange (spesielle) krav:
Prisen tildeles et bibliotek som i de senere år har anvendt nye ideer eller utmerket seg gjennom et godt og effektivt samarbeid med de som bruker eller styrer biblioteket. Fremtidsrettede, utradisjonelle og offensive tiltak innen kunnskapsformidling og kulturopplevelse, markedsføring, brukervennlighet og tilgjengelighet, god service og god ressursutnyttelse kan være kriterier for tildeling av prisen.

Personlig er jeg mer opptatt av at biblioteket skal være et godt sted å være og henge rundt i, at bibliotekaren er trivelig, at bokutvalget er bra og at tilgjengeligheten på bøkene er bra. Typisk for storbybibliotekene synes jeg er at man må stå på lange ventelister for å få lånt nye, populære bøker, for eksempel. Jeg er mindre opptatt av biblioteket som arena for kulturopplevelser og kunnskapsformidling eller nye ideer..selv om jeg ikke er i mot det heller, akkurat.

Jeg synes filial Stovner høres ut som et fint bibliotek, slik du beskriver det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg jobber i bibliotek og ja - det er laaaange ventelister på de mest populære titlene. Her i Trondheim er det nå 277 på venteliste på Anne B. Ragdes nyeste og vi har 35 (!) eksemplarer av den. Skulle vi kjøpt inn flere vil det gå på bekostning av andre titler og når den verste stormen er over vil vi sitte med en tittel med kanskje 80 eksemplarer vi verken har bruk for eller plass til. Men 35 eks er ikke så verst det da? I tillegg er det 14 dagers lånetid på bøker med lange ventelister og på toppen av det har vi i tillegg 7 eksemplarer man ikke kan sette seg på venteliste på, disse kalles "Ukeslån" og kan lånes i max. en uke og kan heller ikke fornyes. Slik at om du er en rask leser og er innom biblioteket akkurat i det boka er inne så går du forbi ventelista. Veldig populært!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bok 365 offentliggjør i dag årets tre nominerte til Årets bibliotek 2019.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I og med at innkjøpsordningen bare omfatter et visst antall eksemplarer av hver bok, er de vel bare naturlig at det er lang ventetid på de mest populære nye bøkene, og jeg tror det gjelder de fleste biblioteker, ikke bare deichmanske i Oslo. Selv synes jeg den norske bibliotekordningen er fantastisk. Også med tanke på at det er mulig å låne e-bøker via appen eBokBib, og så vidt jeg vet, jobbes det også med å få på plass en ordning for utlån av nedlastbare lydbøker.

Hva med deg? Har du et spesielt bibliotek du vil trekke fram?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi kjøper jo flere titler og eksemplarer enn de som kommer via innkjøpsorningen, men både for oss store og for de mindre bibliotekene er innkjøpsordningen helt klart gull verdt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienStig THarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAva