Min utgave:
Samlaget, 2013
Har nettopp lest kapittelet med tittelen LEIRENGLAR. Neste heter ROP (side 100).
Etter å ha lest en tredjedel av boka, har jeg fått en slags forståelse av hva dette går ut på. Rasmus Engelbrektsson er nok hoved- og tittelperson, men han er foreløpig ikke benevnt som "Rebellen". Han har allerede opplevd mye, og jeg føler at jeg er blitt godt kjent med både ham og de andre personene under lesinga. Gleder meg til fortsettelsen.
Romanen har en litt spesiell oppbygging. Fortelleren er Aslak frå Bust. Han forteller Rasmus' historie til Ragnhild, Store-Rasmus' sønnedatter (jfr. slektstavle side 302).
Rasmus Rebellen gir et besnærende tidsbilde (1600-tallet) og en fin miljø- og landskapsskildring fra Sunnmøre. Kartet foran i boka viser riksgrensa mot Sverige nordfor Bust.
Var det slik på den tida?
Og hva er meningen med de sju kapitlene med tittelen "Grenseland", datert 1. og 2. oktober 1658?
Viser 3 svar.
Da jeg åpna boka, var det kartet jeg først begynte å spekulere på. Svenskegrensa ble et mysterium for meg, så jeg måtte ta en liten repetisjon av Nordens historie. Og visst gikk grensa slik kartet viser, men bare i to år, fra 1658 til 1660. Ved "freden i Roskilde" måtte danskekongen blant annet avstå Trondhjems len, som omfattet Trøndelag, Nordmøre og Romsdal. Men krigen ble trappa opp igjen etter kort tid, og ved "freden i København" to år etter var Trondhjems len igjen på danskekongens hender.
Men hvorfor er det nettopp dette kartet som brukes her? Betyr det at begivenhetene i hovedsak utspiller seg i tidsrommet 1658 - 1660? Jeg har ikke lest så mye ennå at jeg kan mene noe om det. Den som leser, får se ...
Tja, de kapitlene som heter "Grenseland" er datert 1. og 2. oktober 1658, så på den tiden var det kanskje et grenseland der handlingen foregår, men handlingen foregår jo over lengre tid (en slags utviklingsroman, i alle fall når det gjelder Rasmus).
Hmmm?
Rebellen på flukt med øvrigheta etter seg? I grenselandet mellom frihet og fangenskap?