Handlingen er like aktuell i dag som da han skrev den. Jeg vil si en fantastisk framstilling av fremtiden, og hvordan samfunnet skulle bli. Boka kom ut i 1949, men jeg sier bare Big Brother..
Viser 10 svar.
Husker at jeg leste boken siste året på gymnaset (1989). Den var da obligatorisk for de som gikk samfunnsfaglinja. Jeg husker at jeg likte boken og at den var intressant å diskutere i klassen. Dette er en bok alle burde lese.
Programmet Big Brother fikk navn nettopp etter den boka.
Denne boka burde være obligatorisk lesning for alle. Den er såpass lettlest at jeg tror de fleste kunne lest og lært noe av denne framtidsvisjonen. For det er skremmende nært slik samfunnet vårt er på vei til å bli.
Og faktisk er blitt i Nord Korea..
Helt enig; Nord Korea innehar virkelig et avskyelig autoritært styresett. Selv om det ikke er tvil om at flere såkalte "kommunistiske" samfunn innehar en del av undertrykkelsesmekanismene Orwell beskriver i boka, syntes jeg det er viktig å poengtere at kritikken i boka (slik jeg tolker den, og som jeg er ganske sikker på at Orwell mente), ikke kun er rettet mot Stalin og "den forrådte revolusjonen" sine ledere, men primært er et angrep på autoritære samfunn generelt. Når Mette Hanekamhaug (Frp) oppgir boka som sin favorittbok, er det vanskelig å ikke spørre seg om hun har forstått noe som helst av innholdet. Husk at tankekontroll er er det helt sentrale.
Nå er jeg ingen Hanekamhaug-fan, men det må da være lov å nyte en god bok uten at man gjør bokens politiske ideologi til sin egen.
(Dæven, jeg tror jaggu jeg liker dama litt likevel - en som digger Orwell kan jo umulig være helt håpløs!)
Hehe, vet ikke helt hvor du vil når det gjelder den bemerkningen om Hanekamhaug? For å følge opp i samme, etter min mening litt flåsete manèr, så kan man jo si at FrP ønsker seg noe som er så langt unna tankekontroll som mulig, de vil la folk være akkurat så dumme som de kan være! Noe som selvfølgelig også er en grov fordom, og jeg lurer egentlig bare på om du er villig til å utdype synspunktet?
Du har rett, boka burde vært pensum for politikere som nå diskuterer datalagringsdirektivet.
PS: Den kom ut i 1948. Derav tittelen. Han snudde på de to siste tallene.
Hvordan sammfunnet <
Men ja. Aktuell bok, skjønt den er litt for trist for meg til å lese mange ganger.. Men jeg synes det er viktig at folk leser den.. Den er demokrati vernende.
avslutningen sat som ei kule i magen...!
Gløymer ikkje den boka....