Jeg lurer på hvilke poeter/hvilke diktbøker du ville anbefale til en som er ganske ny i poesiens verden? =)

Jeg har funnet ut at jeg liker Halldis Moren Vesaas og Rupi Kaur og Kolbein Falkeid. Hvis det gir noen pekepinn =)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Livet er den eneste måten av Wislawa Szymborska -- en folkekjær og tilgjengelig polsk poet som fikk Nobelprisen i sin tid, og som i tillegg er i vinden om dagen: https://www.aftenposten.no/osloby/i/vmR6mL/Polsk-suppe_-litteratur-og-forbrodring.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

tilgjengelige polske poeter vokser jo ikke på Szymbolske trær!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foreslår at du ser etter "Spoon River-antologien" - både i André Bjerkes mesterlige oversettelse til norsk, og i originalutgaven av Edgar Lee Masters. Du kan ikke unngå å bli fengslet, tror jeg …. (de tåler å leses mange ganger, og i begge språkversjoner).

Sant å si leser jeg ikke veldig mye dikt selv, men jeg har falt pladask for en tysk slampoet som ikke er oversatt til norsk, og jeg kan knapt nok tysk... Hun er oversatt til svensk, og jeg har sett henne "live" både i Oslo og i Stockholm: Nora Gombrich, heter hun (Tøys! Hun heter Nora Gomringer!!!). Du kan se henne fremføre et av diktene sine her, på YouTube. Man skjønner mye selv om tyskkunnskapene er så som så! Men hun skriver og fremfører på engelsk også - som i denne videoen. Hun kan være veldig morsom, men også dypt alvorlig - mange av diktene hennes griper tilbake til den tyske historien, ikke minst overgrepene mot jødene..

En nyere norsk klassiker jeg ellers vil nevne, er Jakob Sande. Kanskje du bør se litt på Åse-Marie Nesse, også? Nå vet jeg ikke noe om din "sivilstatus", men Cathrine Grøndahl mottok ovasjoner for sin "Jeg satte mitt håp til verden", en diktsamling som handlet om å bli mor. Den kom i 2009; nylig (2018?) kom Kristin Storrusten med diktsamlingen "Barsel" om samme tema, men atskillig mer humoristisk - "(d)en er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon" ifølge vaskeseddelen. (Jeg har ikke lest noen av dem, men Storrusten er genuint morsom, og Grøndahl skrev en veldig bra anmeldelse av "Barsel", om jeg ikke husker feil. (Eller var det Storrusten som fortalte i et intervju at hun så opp til Grøndahl? Kanskje begge deler?)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for tips! =) Det hjalp veldig! Nå har jeg lånt meg en Sande-samling. Spent på å teste.

Har også gjenoppdaget Inger Hagerup. Wow, hun var mer enn edderkopper med tråd inni seg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra! Både at mine tips var til nytte, og at du har gjenoppdaget Hagerup. Ja, hun var strålende i flere sjangre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil anbefale Inger Hagerup. Hennes dikt er lette å lese, har dypde, humor og alvor. Spennvidden er stor; fra dikt for barn til grunnleggende livsspørsmål. Inger Hagerups har fulgt meg gjennom livet, og jeg kommer fortsatt stadig tilbake til henne.
Jeg er også svært glad i Haldis Moren Vesaas og Kolbein Falkeid. Rubi Kaur kjenner jeg ikke.

Lykke til i poesiens verden!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk! Som jeg skrev over så har jeg nå lest masse Inger Hagerup, og er helt bergtatt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så hyggelig å høre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Lillevi, har du sett Drømmesvart av LIse Myhre som lager Nemi tegneserien? Her bruker hun blant flere dikt særlig av Inger Hagerup og Andre Bjerke, og jeg synes det var stort å se dikt jeg har elsket fra 15 års alderen i en slik kontekst. Anbefales! MIn datter fikk den i gave.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for tips om Drømmesvart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den har jeg høye forhåpninger til! Jeg venter på den på biblioteket :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hjertelig takk Reidun. Jeg var ikke oppmerksom på "Drømmesvart", og boken er nå ført opp på min ønskeliste. Gleder meg til å lese den!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LesevimsaKay NilsenGitte FurusethOle Jacob OddenesAnniken LMartinenHilde H  HelsethMarit HåverstadBjørg L.Ingrid Urdal StøleJan Erik  OlsenTerje SteiroBoktimmyIngunn SPia Lise SelnesHeleneSverreAnneTLeseaaseBjørg Marit TinholtJ.G. RobertsJulie StensethDun AenghusDaffy EnglundHelena EVannflaskeIda CharlotteLisbeth Kingsrud KvistenThomas KlakeggPhoenixInger Kristine ØynesAgnete M. HafskjoldAnjaNeda AlaeiTralteBertyerlend kongsvollMalinAvaWenke