Hei, jeg er på jakt etter en barnebok fra 40/50- eller 70-tallet som jeg leste da jeg var liten (sent 70-tall) men som kan ha vært fra forrige generasjon. Den handler om tre søsken (eller venner?) Knus, Riv og Ødelegg, som demonstrerer hvordan man ikke oppfører seg lå besøk hos noen, så vidt jeg husker. Boken ga for øvrig inspirasjon til et (ikke-kommersielt) Fredrikstad-band på 90-tallet, med samme navn.

Jeg vet at Bente her inne har referert til den i en diskusjon for 7 år siden (så det gjennom googling), men som ny bruker ser jeg ingen knapp for å sende henne personlig melding.

Har dere noen innspill? Hvem ga ut boka? Har noen av dere den i bokhylla? Er den like god pedagogisk i dagens lys? Jeg er meget interessert i den - mange minner knyttet til lesing av den.

Olav

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg fant frem til boken "Barndomslandet - Jeg vet en deilig have" (som Eli Hagelund har lenket til i et tidligere innlegg i denne tråden) i Nasjonalbibliotekets digitalsamling, og slo opp på Munro Leaf-kapittelet her - og da fikk jeg meg en overraskelse. Den historien har jeg sett og lest før - i en dansk barnebok jeg fikk i gave som barn! Det var en antologi, og jeg funderte aldri den gang på hvor "bitene" i boken kom fra. Men jeg trodde nok at det var dansk alt sammen... Når jeg blar videre i "Barndomslandet", ser jeg for øvrig at dette er identisk med boken jeg fikk og leste på dansk. Så oppdager jeg at dette bokprosjektet er et nordisk samarbeidsprosjekt - Jo Tennfjord er norsk redaktør, men det var også en dansk redaktør, en finsk redaktør og en svensk redaktør. Dermed skjønner jeg bedre at mine danske bokhandlerslektninger valgte ut akkurat den boken i julegave til meg det året!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka om Knus, Riv og Ødelegg heiter «Moro å være snill», originaltittel er «Manners can be fun», og er skriven av Munro Leaf. Mi utgåve er frå 1947, og vart gjeven ut av J. W. Cappelen forlag. Boka omhandlar først og fremst korleis ein skal oppføre seg, og så kjem døma på korleis ein ikkje skal oppføre seg, illustrert av mellom anna karakterane Sippeguri, Bråkelars, Nysgjerrigper og dei tre favorittane Knus, Riv og Ødelegg.
Så morro at andre også har barndomsminner knytt til denne boka. Eg plukka den alltid fram frå bokhylla til bestemor når eg var der på besøk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan det være et spor her i denne artikkelen om Munro Leaf?
barnebokminne

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

MarteMarianne NordeideCathrineSDun AenghusAlice NordliRufsetufsaBerit B LieIdaHildaLeselenaIngvild SEmilie Siljuberg Klevenkjell kIngeborg GLena Risvik PaulsenPer HellemBoktimmyLailaRisRosOgKlagingGVAkima MontgomeryLilleviJeanetteNorahHelen SkogAnne-Stine Ruud HusevågMarit HåverstadFragmenterBentLars MæhlumErlend Haugen  VikhagenAudhildArne DaviknesTone SundlandAnniken BjørnesVannflaskeBenteLiva DelirBjørg L.Jane Foss Haugen