Festskrift-tradisjonen er eg ikkje spesielt godt kjend med, men det ser ikkje ut for at dette er noko som er spesielt for kristne. Det ser heller ut for at fellesnemnaren er at det er innanfor akademia at ein held på med dette.
wikipedia
bokmåls- og nynorskordboka
Store norske leksikon inneheld mange artiklar om personar som har blitt heidra med festskrift.
Viser 1 svar.
Det er nok helt riktig - det er temmelig vanlig i forbindelse med akademikeres 60-, 65-, 70-, 75-, 80-årsdager at kolleger skriver artikler som samles i et festskrift. I tillegg hender det at det lages festskrift ved andre anledninger, for eksempel når institusjoner (eksempelvis Handelsgym i Oslo, gymnaser/videregående skoler andre steder i landet, universiteter og høyskoler...) og organisasjoner jubilerer. I Nasjonalbibliotekets digitalarkiv får jeg opp 20 086 bøker når jeg søker på "festskrift" - og da kan man ha i tankene at digitalarkivet ikke inneholder bøker nyere enn år 2000...
Og så kom jeg over et intervju med forfatteren Einar Økland om festskrift-sjangeren; intervjuet står i Dagsavisen 16. januar 2001 og bærer tittelen Festskriftets forbannelse - følg lenken, den som vil lese intervjuet i Nasjonalbibliotekets nettsider... (foranledningen for intervjuet var at Øklands 70-årsdag ble markert med et festskrift redigert av Kjartan Fløgstad - så altså: ikke bare akademikere og institusjoner/organisasjoner...).
(og som tilleggsopplysning: om man følger lenken, og leser intervjuet med Økland, og deretter blar om til neste side - kan man lese Agnes Ravatns bidrag til festskriftet til Økland i anledning 70-årsdagen. Anbefales!)