Denne broren, Stig... Jeg kommer ikke helt over at han ikke er nevnt i de andre fire bøkene som jo tar for seg Jarles liv helt opp til nå. Ikke en gang nevne Stig ikke en gang ifbm farens død i bok nr to - "kompani orheim". Stemmer dete eller har jeg oversett noe? Får det bare ikke til å rime og det irriterer meg såpass med et potensielt "hull" at jeg kjenner det faktisk ødelegger denne boka litt for meg. Verken denne Hardangerviddaturen, vennene han drakk hos eller broren henger sammen med handlingen fra de andre bøkene...?!

Og så blir jeg forvirra mtp hvor det står at faren bor. I tidligere bøker flytter faren til Forus nærode går fra hverandre og mora inn i en leiligheten og siden et litt større hus eller annen leilighet. Begge forlater altså barndomshjemmet. Men når Jarle her forteller om da han besøkte faren for å tilgi han - da beskriver han faren i barndomshjemmet..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Så glad for at jeg fant dette innlegget! Jeg har nemlig undret på det samme. I Kompani Orheim er Jarle førstefødt og enebarn, ettersom jeg kan huske. Når kom broren inn i bildet?? Noen som vet dette? Det er jo mulig jeg har glemt noen detaljer, det er ganske lenge siden jeg leste bøkene, og noen av dem må jeg innrømme ble lest med mer entusiasme enn andre, så det er godt mulig at noe har gått forbi uten at jeg har merket det!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

eg var faktisk på forfattar-treff med Herr Renberg og då spurte eg om han om dette: Eg nemnte at slik eg oppfatta bøkene mens eg las, så var Jarle eineborn i alle bøkene, heilt fram til den siste kor han plutseleg hadde ein eldre bror, og at eg ikkje fekk dette til å stemme overeins med plottet frå dei første fire bøkene. Og Herr Renberg "innrømma" at det stemmer, at det er slik det står. Men kvifor, korleis og noko god forklaring følte eg ikkje at eg fekk. Ikkje noko meir utover at det tilførte historia i den siste boka noko meir, og at det - i denne siste boka - passa så bra for fortellinga (noko eg ville vore einig i dersom bok nr fem "berre" var ei bok, ei frittståande roman - men sidan boka er del av ein serie syntes eg ikkje noko om denne broren som berre plutseleg dukka opp av intet.) Renberg sa også at planen aldri var å skrive fem bøker om Jarle Klepp. Det var ein som var planen, og så blei det ei til og endå ei... Eg syntes dei første to utfyller kvarandre meisterleg og er kjempefine bøker. 3-4-5 derimot er heilt greie, men no i ettertid trur eg at eg ville faktisk nøgd meg med å lese berre dei to første

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant :-)
Da jeg lukket siste bok, leste jeg faktisk hele serien på nytt sammenhengende -grunnet at jeg måtte lete etter Stig. Fant ikke snurten av ham noe sted.
Men synes ikke bøkene ble dårligere av den grunn. Det ga kanskje et ekstra perspektiv på hva vi forteller og hva vi fortrenger i egen historie. At selv så store hendelser kan utelates.
Hva forteller jeg om "mine gamle dager" og hva sier jeg ikke noe om? Forandrer jeg min historie etter hvem som hører på?

Er forøvrig enig i at bok 1 og 2 var best. 3'ern var en fin film da :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg er så enig! 1&2 er to av mine favorittbøker. 3 og 4 kan eg knapt huske. 5 veksla mellom å være god og å være irriterende, rotete og masete. Og korleis ein bare kan finne på ein bror i siste bok er for meg ganske uforståelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KHeleneThomas KlakeggAnn ChristinMantenTralteKaroline RøyskattAndreas Bokleseringar hKaramasov11Tone HLise MuntheGrete AastorpKristin F. JørgensenRolf IngemundsenLinnEster SVannflaskeBjørg Marit TinholtSilje HvalstadTorill Elisabeth RevheimHelge-Mikal HartvedtMarianne KesselAnneWangMette-MAstrid PedersenKorianderLilleviRufsetufsaSimen "Boktimmy" IngemundsenArne SjønnesenRandiKristine87MariesverdenSiljeKaroline in WonderHeidi BBJulie StensethMonica Carlsenkjell k