Man har en anselig mengde bøker plassert i hyller rundt om i huset. En relativ brukbar orden råder. Men etter hvert kommer flere bøker til – helt uunngåelig siden det stadig utgis nye, og noen av dem MÅ man absolutt ha (i hvert fall lese). Og så oppstår rotet. Mer og mer for hvert år. Bøker presses inn over dem som allerede er der. På toppen av hyllene rager høye stabler. Flere bokhyller er det simpelthen ikke plass til. (Snart er det kanskje ikke plass til meg heller.) Hva gjør man da? ”Kast!” sier mannen min. ”Helligbrøde”, sier jeg, ”Bøker er ikke vanlige gjenstander.” Å gi bort er heller ikke noen løsning, siden alle jeg kjenner har mer eller mindre samme problem.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Hater også å kaste bøker. Å gi dem bort, går langt bedre, for da veit man at noen får glede av dem. Jeg flytta selv i høst, og under er noe av det jeg da gjorde.

Tips:
- Sjekk om det er noen lokale loppemarkeder eller bruktbutikker som er interessert i bøker.
- Lions-organisasjonen tar ofte imot bøker.
- Gi til Fretex.
- Kontakt skolene i området og hør om de ønsker bøker til skolebiblioteket.
- Hør med det ordinære / kommunale biblioteket.
- Har du engelske bøker, barnebøker eller lettleste bøker, kan du også høre med asylmottak eller voksenopplæring.
- Legg ut annonse på Facebook markedsplass.
- Legg ut på Finn (dette var det som fungerte dårligst for min del).
- Legg ut status om at du gir bort bøker, med noen eksempler, jeg ble kvitt en del bøker fordi venner og bekjente ville ha dem.
- Se om det er noen bokbyttestasjoner i nærheten av deg, og sett ut bøker der.
- Sett ut et bord på gata, legg bøkene oppå og sett opp skilt med "Gratis bøker" og "Bare forsyn deg".

Du bør bli kvitt mesteparten av de overflødige bøkene slik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

jeg er samler og har alt mulig, bøker , tegneserier, lp-plater, frimerker osv osv. bor heldigvis alene...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bibliotekene tar i mot bøker som ikke er for gamle. Populære bøker blir slitt og byttes ut. De selger jo også bøker de har flere av når etterspørselen dabber av. Disse pengene brukes til å kjøpe inn nye. God løsning for alle. Biblioekene har jo bare ett visst budskjett å bruke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde også en mengde bøker i hyller, oppå hyller og rundt overalt i huset. For to år siden skulle vi flytte, og jeg bestemte meg for å kun ta med en høyde med bokhylle. Bøker ble gitt bort til et dugnadsdrevet antikvariat, til Fretex, til folk som ville ha. Kun noen få bøker ble kastet, enten fordi de var så dårlige at jeg ikke ønsket å videreføre dem til andre, eller fordi de var utslitt. Pocket var lettest å gi bort, de var populære som ferielektyre. De som fikk bli med var noen få barnebøker og noen få bøker som hadde en helt spesiell verdi for meg, et par kokebøker (som jeg aldri bruker).
Resultatet?
Jeg leser ikke mindre enn før, jeg låner mye fra eBokBib, kjøper noen e-bøker jeg legger på Kindle, låner noen få fysiske bøker på biblioteket. Har akkurat blitt obs på Nasjonalbibliotekets mulighet for e-lån, dette skal prøves ut. Huset føles lettere, litt mindre støv, litt «renere» vegger. Har jeg lyst til å lese noen bøker en gang til, er det jo bare å låne dem på nytt. Nå skal den siste bokhylla ut også, barnebøkene kan ungene mine ta med, de andre gis bort.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

«Bøker er ikke vanlige gjenstander», skriver du. «Kast», sier din mann, «Helligbrøde», svarer du.
Det handler litt om identiteten din, sier jeg.

Bøkene avspeiler en del interesser og valg gjort i ulike perioder av livet, og det kvitter man seg ikke så lettt med.

Bøkene våre er også en reise i minner. En billig pocketbok, «A Room of One’s Own» by Virginia Woolf, bor i bokhylla mi, ikke fordi jeg kommer til å lese den igjen, men fordi det er den første boka jeg fikk av mannen min. Noen førsteutgaver bl.a «Et dukkehjem» av Ibsen, arvet etter min mor er også på plass. Likeså en barnebok om en samejente kalt «Elle K», som jeg fikk en gang på femtitallet. Ikke at jeg likte boken om «Elle» så godt, men den fulgte meg og ble med tiden et minne. Men de fleste bøker er ikke minner. De bare er der. Ikke blir de lest om igjen heller.

Jeg har gitt bort en del bøker gjennom årene, men de fleste papirbøkene havner nok i papircontainere for å bli gjenfødt som nye papirprodukter, - og jeg lever godt med det.

Må føye til at siden 2008 er de fleste bøkene kjøpt på Kindle - og dermed løser problemet seg selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her ble seks esker med bøker gitt til biblioteket da vi flytta sist. Med mindre plass i hus så hadde jeg ikke noe valg. Noen av de angrer jeg på. Men det er en løsning i hvert fall

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hos meg ble løsningen bibliotek i "uthuset" med bokhyller fra gulv til tak ordnet alfabetisk - hverdagslykke :-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

"uthuset".. hva med fukt og kondens?

..overhørt engang i antikken på en arbeidsplass som hadde svær
berømt boksamling, da de omsider fikk besøk av riktig kyndige folk:
"Har dere noengang målt luftfuktighet her?"

Selv om uthuset er inni huset, kan det fort bli fuktsesong

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Uthuset" består av 5 gamle Moelvenbrakker som er satt sammen og dekket med panel. Det blir mye isolasjon og doble vegger, så luftelukene står åpne hele året. Viduene er vel også litt trekkfulle, så det er tørt og fint.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for godt tips. Men problemet for meg at jeg er at jeg ikke har noe uthus....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har det på samme måte...! Men.... Jeg har ikke for mange bøker, vi har et for lite hus, pleier jeg å si :-)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Strålende! Dette svaret stjeler jeg

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for godt tips. Kanskje også jeg skal se/snakke om saken på en annen måte, la det bli en utfordring, ikke noe problem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sjølv oppdaga eg at eg kan utnytte plassen oppunder taket. Det blir akkurat plass til å åpne dørene.

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Takk for godt tips. Også eg har nok framleis mykkje unytta plass.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ingen løsning - men kjenner meg altfor godt igjen.... Bortsett fra "alle jeg kjenner har mer eller mindre samme problem". Det betyr at du stort sett er omgitt av folk som forstår deg, altså? Vilken lyckost du är… ;D

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Arne Henning ÅrskaugDaffy EnglundBoktimmyAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJohn LarsenNatalieElif ArslanWenche VargasKnut HauglandHarald KAnn-ElinKristofferLailaSisselSusan StensrudLinda RastenThina NordtveitRandiErikSilje HvalstadJostein RøysetNeda AlaeiBeathe SolbergLindaBLeseberta_23Lene AndresenAnne Berit GrønbechLillevimoiraHegeElin FjellheimLibraritas vAliceInsaneKristinHeidiannelinguaAgnete M. HafskjoldsveinelmeBent