Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Det kunne jo være interessant å studere forholdet mellom norske bøker og "importerte bøker" (oversatte fra andre språk)? Har det vært noen forholdsmessig endring over tid her - ble det skrevet/utgitt flere/færre bøker av norske forfattere i ulike perioder, altså i forhold til "importerte bøker"? Hvor "importerer" Norge barne- og/eller ungdomsbøker fra - hvilke land/regioner, og har dette endret seg over tid?

Bakgrunnen for at jeg funderer på dette selv, er - blant annet - at jeg har konstatert at bøker som er kjente og kjære f.eks. i Sverige og Danmark - men også i land lenger borte - er fullstendig ukjente i Norge. Og hvorfor blir bøker for barn/unge tatt inn eller ikke tatt inn hit: avhenger det av tilfeldigheter om man oppdager dem? Vurderer man at norske lesere ikke vil ha de samme bøkene som barn i opprinnelseslandet? ER det forskjell på hvilke bøker barn leser (og liker) i Norge og (utvalgte) andre land?

Dette kan fort bli et STORT tema - så man må naturligvis avgrense over en lav sko for å få et håndterbart materiale for oppgaven. Men kanskje du kan finne noe av interesse i dette terrenget?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for en kjempegod ide! Dette har jeg lyst til å se nærmere på! Dette virker veldig spennende, men jeg har rett og slett ikke tenkt på det før. Kunne du derfor ha nevnt noen slike bøker som er kjente og kjære i utlandet, men ukjente her i Norge? Hadde vært fint å bare fått noen titler og søke på, og prøve å komme i gang litt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så morsomt at du tente på den ideen!

Men oj - det spørs om jeg klarer å hoste opp eksempler sånn i farten.... ofte oppdager jeg "slikt" gjennom å se hva utenlandske venners barn leser, og hva deres foreldre leste i sin tid. Og så er det iblant gøy å sjekke barnebokavdelingen i bokhandlene når jeg er utenfor fedrelandet.

ETA:

Det kunne jo være at du kunne finne noe av interesse ved å se på barnelitteratur-priser i ulike land (krever litt research å finne frem til slike priser, naturligvis - men wikipedia er ofte god på slike lister!), og så sammenligne med norske tildelinger i samme periode. Sammenfallende eller divergerende trender i tematikk/sjanger når det gjelder "poppis-bøker" i Norge kontra andre land? "Importerer" vi prisbelønte barnebøker fra utlandet? Siden du ikke skal starte skrivingen før i august, så kan jeg kanskje få la underbevisstheten jobbe med saken - jeg tar en liten tur utaskjærs nå, og kanskje det dukker opp noen bøker i hukommelsen mens jeg er borte? Well, just (another) thought...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for enda flere gode innspill! Dette er virkelig spennende spørsmål! Jeg gleder meg allerede til å begynne! Veldig flott hvis du sier i fra hvis du kommer på noen slike bøker, eller har noen andre innspill! Jeg tar med glede i mot alle tanker og ideer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jenter leser bøker, gutter spiller fotball. Veldig forenklet såklart, men hvorfor faller så mange gutter utenfor i forhold til lesing?

Du kan sikkert på masse bakgrunnsstoff om dette av Steffen Sørum, jeg tror han fortsatt er i barne- og ungdomsredaksjonen i Cappelen Damm. Han har ihvertfall engasjert seg endel i dette spørsmålet, og skrevet en bokserie for barn/ungdom som er vinklet mer mot gutter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en foreldet vinkling. En overvekt av barne- og særlig ungdomsbøker i dag er skrevet for gutter. Det har i femten år vært et politisk mål å få gutter til å lese mer, og det har vært kasta penger etter alle som har villet skrive ting man inbiller seg at gutter vil lese. Og det er forsket en god del på det allerede - som et av veldig få temaer innen barne- og ungdomslitteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der fikk jeg sannelig passet mitt påskrevet, gitt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei ... Jeg angrer meg ... ser jeg glemte å nevne Prøysen. Han er jo en klippe innen barne- og ungdomslitteraturen ... du burde forsket på han ...

Men da vil det jo ikke handle om barne- og ungdomslitteratur lenger ...

Kanksje ...

For muligens vil du finne ut at Prøysen var en del mer ... Kanskje vil du finne ut at Prøysen har flere lag ...

Ble forresten sittende å tenke på om Prøysens små lørdagsstubber kan ha noe som helst likhetstegn med Bukowskis "Notes of a Dirty Old Man". Prøysen i Arbeiderbladet. Bukowksi i Open City Newspaper.

... Men skal du forske på dette har du beveget deg langt unna barne- og ungdomslitteraturen. Veldig langt ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er lørdag kveld ... Skuldrene er lave ... Og jeg skyter fra hofta ... (ikke nødvendigvis gjennomtenkt ... men impulsivt):

Pippi, Emil og Ole Alexander har vært sterkt nærværende i livet til alle dagens beslutningstakere ... (moderasjon: ihvertfall alle i 40- årene, og dermed stasministeren (sic) inkludert). Et tema kan derfor være: Hvordan har Astrid Lindgren eller Anne Kath Vestly påvirket dagens samfunn? Hva har de betydd? Hvordan ville livet vært uten Torbjørn Egner? F. eks. ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skulle gjerne sett forskning på politikk i barnelitteraturen - kanskje i sammenligning med 70-tallets plumphet, men i alle fall med fokus på hvordan forfattere som Grytten og Loe lager politisk litteratur for unger som først og fremst er hylende morsom.

Dessuten skulle jeg gjerne sett forskning på eventyrenes plass i moderne barnelitteratur. Det er riktignok mest fordi jeg driver og syssler med eventyr selv, men jeg lurer på hvor det har blitt av eventyret, den fantastiske fortellingen som er knytta til de unikt norske naturmaktene, i moderne barnebøker. Vi har hekser og trollmenn og skammare og lakenspøkelser, men har de norske eventyrene noen plass?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant er det kanskje også å sammenligne litt med den barne- og ungdoms-litteraturen foreldregenerasjonen til nåværende barn/ungdom vokste opp med, var interessert i...hvordan dette har påvirket barna, og likheter/ulikheter på barnas - foreldrenes litteratur tilgang/valg...eller noe rundt dette. (Her må det vel undersøkelser, intervjuer til...men det er jo ofte en del av masteroppgavene..)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En vinkling kunne kanskje være om den litteraturen barn og ungdom liker å lese, - er den samme litteraturen som voksne mener de skal lese? I litteraturen er det ofte et "poeng" (opplæringsvinkling), - treffer denne leseren?

Er det forskjell på barn og unge som leser, - i forhold til de som bruker den meste av tiden sin på tv og spill f eks? Hvilken type litteratur kan være med på å "berike" ungdommene, påvirker litteraturen deres holdninger osv.

Bare noen tanker i full fart herifra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for fine innspill, alle sammen! Det har kommet mange bra forslag! Skal skrive ut denne diskusjonstråden og gruble litt mere på det. Bare å legge ut flere innspill hvis det er noe mere dere synes bør komme frem!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Lars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterHarald KSynnøve H HoelBjørg L.BenteNicolai Alexander StyvemarvikkiskntschjrldStig TBeathe SolbergIna Elisabeth Bøgh VigreJulie StensethMarenGitte FurusethBerit RSolveigTorill RevheimTine SundalTore HalsaAnniken RøilSt. YngheadAnn ChristinTherese HolmBjørg Marit TinholtSolKarina HillestadAnneWangIngvild SRandiA