Jeg er uenig i at det er et "skapt" behov - det virker logisk at når man (aldeles lovlig) får tilgang på musikk og film omtrent i det øyeblikket man har tenkt tanken, vil man ønske samme umiddelbare tilgjengelighet også hva angår litteratur.

Formatet er ikke en dillete preferanse i så måte - "lesebrett versus papirbok" blir en rar diskusjon, synes jeg - det er bare mest praktiske løsning i forhold til hva som er mulig; jeg kan for eksempel ikke magisk trylle frem en papirutgave av en egnet Hemingway mens jeg sitter på café og ser på regnværet, men en digital utgave kan jeg hente på tjue sekunder. Klart og betalt, hele transaksjonen utført på mindre tid enn det ville tatt å dra kortet på nærmeste ARK.

Visst er det koselig å vandre rundt i bokhandler og antikvariater, men det er ikke alltid beleilig - og jeg vil mye, mye heller ha anledning til å forsyne meg av et bredt bokutvalg online enn være forvist til Narvesenbokhylla på en lokalflyplass på sørlandet, for eksempel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Vi blir neppe helt enige om det der, og på en måte er det ikke så viktig lengre, det viktigste er at Karina får de bøkene hun så gjerne vil lese, og at Hilde S får de bøkene hun så gjerne vil lese, og at Jens Stoltenberg får de bøkene han gjerne vil lese, og at Synnøve Svabø får de bøkene hun gjerne vil lese. Så blir det sånn at noen av oss dras automatisk mot bokhandlene, mot bokhyllene, og noen mot lesebrettet, og ganske sikkert mange mot begge deler. Hovedgrunnen til at jeg, som forfatter, skjelver ørlite om dagen, er at jeg frykter den økonomiske ulven på vegne av en velfungerende norsk bokbransje, men det er jo ikke en formatdiskusjon i seg selv. Dette bør ikke bli noen Berlinmur mellom oss bokglade folk :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er to ulike problemstillinger her: 1) Hvorvidt forbrukerne "trenger" eller "ønsker seg" et produkt som kan gjøre det lettere å lese bøker på skjerm. 2) Hvorvidt det blir vanligere å laste ned ei bok på nett, mer eller mindre ulovlig, enn å gå i bokhandelen og kjøpe boka.

Jeg forstår godt at forfatterne frykter denne utviklingen. I dag lastes det ned ulovlig musikk og filmer fra nettet til en estimert verdi av ca 10 milliarder kroner i året. Dette er jo penger som skulle vært brukt på kjøp av CD´er og DVD´er og sånn sett havne til slutt i komponistenes og filmskapernes lommer.

Mange av de tradisjonelle platebutikkene sliter. Jeg tror vi kommer til å se samme trenden med bokhandlerne. Musikkbutikkene har slått seg sammen til kjeder som også selger filmer. Vil etter hvert bøkene også finne veien til Platekompaniet? Og i så fall: Er det positivt for bokbransjen og forfatterne? Det vil tida vise, for utviklingen er det vel ingen som kan stoppe.

Vi er i hvert fall noen som kommer til å fortsette å gå til bokhandleren og kjøpe bøker. Selv om vi kanskje blir få etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er disse "framskrittene" da... Min "håpefulle" driver en platebutikk i området (uavhengig) og har den samme utfordringen ad nedlasting av musikk. En ting er hans levebrød, men hva med musikerne? Og disse er nok heldigere stilt enn forfattere da de kan opptre "live" og få inntekter på denne måten. Greit vi har "Sting", men en maratonkveld er vel ikke noe å bli rik på.. (Så fint med Jens og meg under samme "lest" forresten:-) Og hvis forfatterne "forsvinner" så har en heller ingen litteratur å nedlaste.

Og da er det kun plass til de "beste" og mest kommersielle, - og plutselig er jeg havnet over i politikken merker jeg...:-)

(Og så fort et tema kan endre seg du.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Margrethe  HaugenHilde H HelsethHarald KG LLaila StenbrendenMathildeSol SkipnesAkima MontgomeryVidar KruminsLilleviPiippokattaINA TORNESsveinBjørg L.AvaFrode Øglænd  MalminJoakimVibekeKirsten LundIreneleserTove Obrestad WøienBeathe SolbergWenche VargasJulie StensethAnne-Stine Ruud HusevågToveAnneWangFriskusenSigrid Blytt TøsdalStig TEvaNorahDolly DuckKarin  JensenKatrinGKjell F TislevollJan-Olav SelforsChristofferHeidi BHanne