Her må jeg nok vedkjenne meg "Vi som går kjøkkenveien" av Sigrid Boo! Det er en ungpike/ungvoksenbok fra mellomkrigstiden som sto i hyllen hjemme, og jeg har lest den utallige ganger, - hver gang jeg trengte å muntres og trøstes litt. Den handler om en riksmannspike som vedder på at hun skal klare å leve i ett år som tjenestepike, og vi får høre om hennes opplevelser og gryende forelskelse i "chaufføren" i brev til venninnen. Brevskriversken er svært treffsikker og har en kjekk tilnærming til livets viderverdigheter, - hun levde iherdig etter "den amerikanske etterkrigsungdommens motto" (dvs. ungdommen etter første verdenskrig!): "Go on, go ahead, keep smiling". Jeg har lest den så mange ganger at jeg stadig kan sitere fra den! :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Jeg leser også slike "utdaterte" bøker med stor fryd! I tillegg til å være underholdende (som oftest - ellers leser jeg dem jo ikke), gir de meg en følelse av "tidsreise" nettopp fordi de er blitt så "uaktuelle".

Jeg har også lest Vi som går kjøkkenveien, og for øvrig husker jeg at bøker av Paul Lorck Eidem også var fast hyttelektyre i min oppvekst. Lillemor von Hanno er et annet forfatternavn jeg forbinder med disse bøkene.

En time med rutebil (jeg husker ikke forfatteren nå, men boken kom ut i mellomkrigstiden) har vært en av mine favoritter i sjangeren siden jeg kom over den i tenårene. Denne boken handler om fire unge kvinner som flytter sammen i kollektiv; en er medisinerstudent, to arbeider på kontor og den fjerde og yngste er kollektivets "husmor" på heltid. De fire følges gjennom et år, og boken beskriver hvor fint de greier seg på alle måter - og den lykkelige oppsummeringen til slutt beskriver hvordan tre gifter seg og får barn, mens medisinerstudenten bestemmer seg for heller å gjøre karriere som omtenksom og dyktig lege - en noe eldre, kvinnelig lege som opptrer i en birolle i boken er medisinerstudentens forbilde i så måte. Dette må da ha vært - vel, ganske moderne den gang boken utkom?

Stor litteratur er det jo ikke, dette - men altså likevel: kilde til stor leseglede!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hm, - jeg mener jeg la inn svar på dette i sted? Har jeg glemt å trykke "Lagre"-knappen, eller?

Jeg skrev i hvert fall at jeg skal se om jeg kan få tak i den boka, - hørtes ut som noe for meg! :-)

Dessuten, - var det Lillemor von Hanno som skrev "De og vi"? Den sto også i hyllen hjemme og jeg tror den handlet om unge, festlige ektepar på -30-40-tallet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - jeg tror "De og vi" er en Lillemor von Hanno-tittel; det høres i alle fall kjent ut! "Festlige unge ektepar" høres i alle fall riktig ut - jeg mener det var i alle fall to bøker om de samme parene i mine foreldres hytte-hyller.

Lillemor von Hanno, Paul Lorck Eidem etc. skrev gjerne bøker om "Oslo-ungdommen" - det er flust med besøk på Speilen, Palmehaven o.s.v., og gjerne masse slang à la "lakris", "smårips", o.s.v (for unge jenter) - vi tenker på de samme bøkene nå, ikke sant?

"En time med rutebil" var det Annik Saxegaard som skrev - jeg var inne og sjekket en av bokhyllene på soverommet nå (var for lat til dét da jeg postet første innlegg - sorry!).

Neste gang jeg besøker barndomshjemmet skal jeg jammen sjekke en annen bok som jeg hverken husker tittel eller forfatter på, men som du ganske sikkert vil like dersom "En time med rutebil" faller i smak!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ååå, - Annik Saxegaard! Jeg var stor fan, så stor at jeg har kjøpt igjen "Anne"-bøkene (Trass i alt, Slik skal det være Anne og Alle smiler til Anne) når jeg har kommet over dem. Også "Pålitelig ung dame får post". Men det var særlig Trass i alt (som var den eneste vi hadde hjemme og som søsteren min har nå ...) som var favoritten. Om den flinke Anne fra en avstengt vestlandsbygd som fikk komme til byen for å gå på gymnaset, - og der traff hun den danske og urbane musikeren Jess Daell .... DEN leste jeg mange ganger den!

Men nå står altså tydeligvis "En time med rutebil" for tur, - og den har jeg ikke hørt om før engang! Jeg trodde ikke det fantes Annik Saxegaard-bøker jeg ikke hadde lest! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og Anne-bøkene hadde ikke jeg hørt om. Saxegaard-navnet forbinder jeg ellers med barnebøker, synes å erindre at det fantes noen av henne i GGP- og GGG-seriene - som vel for øvrig ble utgitt kun etter 2. verdenskrig?.

Men ellers ser jeg også det som en "bonus" når handlingen omfatter husposter og andre "beskjeftigelser" i og utenfor heimen - det gir tidskoloritt, det!

Håper du finner "rutebilen"!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Saxegaard skreiv ungpikeserien om Ina. Minst tolv bøker, der alle titlane starta med Ina og hadde minst eitt ord til på i i seg. Eg hugsar bare Ina i Innsbruck, men eg slukte alle tolv på rekordtid då eg var i 12-årsalderen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, ikkje sant? Er nok derfor eg hugsar han. Men no tok nyfikna over, og eg sjekka Stavanger bibliotek for resten av titlane. Her kjem dei: Ina har ideer, Ina inviterer, Ina og Ingolf, Ina stepper inn, Ina svikter ikke, Ina i ilden, Ina innepike, Ina intervjues, Ina skjønner ingenting, Ina på isen, Ina er den ivrigste. Puh. Ein kan jo verte svett av mindre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Eg er nok ikkje bokelskar av typen boksamlar. Fekk åtte av bøkene av tanta mi då eg var tolv, men gav dei nyleg bort, sidan eg ikkje reknar med sonen min kjem til å bli interessert. Gløymte i farten at det kanskje kan kome barnebarn ein gong... Men pytt, det finst jo truleg bibliotek i framtida og. Eg kjøper diktsamlingar og nye barnebøker, men elles låner eg det meste av det eg les på biblioteket.
Når det gjeld Ina innepike, hugsar eg ikkje kva tittelen kom av. Hugsar eigentleg ikkje innhaldet i nokre av bøkene i serien, bortsett frå at siste boka, Ina og Ingolf, handla om den store kjærleiken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fikk ikke med meg "slutten" på denne tråden den gang den var på det mest aktive - så nå kommer jeg leeeenge etterpå for forsøksvis å oppklare mysteriet med "Ina innepike". Jeg leste nemlig også flere av Ina-bøkene da jeg var på terskelen til tenårene. Og så vidt jeg husker, var en innepike betegnelsen som ble brukt om en ung pike som hadde en slags "lettere huspost" - jeg lurer faktisk på om Ina var au pair, jeg! Det var i alle fall noe slikt som fikk henne til Innsbruck, mener jeg bestemt - for den Ina-boken husker jeg vagt at jeg leste. Hun drev for øvrig med kunstløp, så derfor var det å komme til Innsbruck det helt store (det var vel noe EM eller VM eller OL eller noe sånt, tror jeg) - jeg husker omslaget der hun stilte i hvit kjole og ditto kunstløpskøyter på isen...

Jeg regner med at dere har brukt disse månedene til å undre dere grønne på dette med innepiken, og at dere nå trekker et lettelsens sukk over at mysteriet antagelig er på det nærmeste oppklart....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klart vi har! Tusen takk for oppklaringa. Når du fortel om omslaget, hugsar eg det og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, er det ikke utrolig hvor mye rart som ligger lagret inne på hard-disken?

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er redd det ikke er så enkelt! Jeg søkte i den store bibliotekbasen og det virket som om Nasjonalbiblioteket bare hadde to eksemplarer, - det ene var ikke til utlån og det andre bare til bruk på lesesalen, så de var nok svært slitte! :-( Jeg får holde øynene åpne på loppemarkeder og i antikvariater!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienAnne Berit GrønbechElin FjellheimRune U. FurbergTralteToveHarald KJorund KorbiKirsten LundMartineDemeterIngunn SNorahOddvarGLilleviMarteKristine LouiseRufsetufsaAnette Christin MjøsFindusPrunellasiljehusmorBerit RAkima MontgomeryConnieIreneleserLene MMarianneNCecilieJarmo LarsenAmanda AJBHilde MjelvaHeidi LEster SPiippokattaDolly DuckTrude JensenStine SevilhaugHanne Kvernmo Rye