Godt nytt år!
Kategori:
Nyere nordisk litteratur, utgitt etter 1975.
Hver deltaker kan foreslå én - 1- bok.
Skriv KUN bokforslaget med fet skrift.
Begrunn gjerne forslaget og/eller legg inn link til boka.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan legge inn bokforslag, og senere være med på å velge en av de nominerte bøkene.
Alle kan delta i diskusjonen og skrive innlegg under felleslesingen
Frist for å foreslå bok:
SØNDAG 7. JANUAR 2018, kl. 18.00
Viser 22 svar.
Søndag 7. januar kl. 18.05
Fristen for å foreslå bok til neste felleslesing er ute.
Åtte bøker er nominert:
Guds barmhjertighet,
Utrenskning,
Bonsai,
Det blir aldri lyst her,
Byen og verden,
Bli Björk,
Broene brenner,
Hjernen er stjernen.
Jeg lager valgtråd til Nn7 i morgen formiddag.
Jeg fikk Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen til jul og tenkte det kunne være en artig bok å samlese.
I 1983 utkom Bazarovs barn. Grunner og avgrunner i norsk litteratur av Kaj Skagen på Gyldendal Norsk Forlag. Det er en bok jeg har lest flere ganger, og blir like imponert hver gang over Skagens evne til å omtale og analysere litteratur og forfatterskap på en besnærende og provoserende måte. Eller som beskrevet bak på bokens omslag:
"Siden Hamsuns hudfletting av den tids litterære koryféer i Paa Turné, har det neppe kommet et innlegg i den litterære debatt med større idémessig perspektiv og høyere intellektuell temperatur."
Men nok digresjoner og videre til et slags poeng (selv om jeg fortsatt henviser til ovennevnte sakprosabok). På omslaget til Bazarovs barn finnes også noen sitater fra diverse aviser om romanen Kaj Skagen utgå året før (1982): Broene brenner (1. pris i Gyldendals romankonkurranse 1982):
"Broene brenner er en del av et veiskille i norsk litteratur."
(Jon Gustavsen i Nationen)
"Et velformulert, intenst oppgjør med den vestlige sivilisasjonens åndelige fattigdom."
(Magne Lindholm i Dagbladet)
Og jeg fant Broene Brenner (ulest) i bokhylla. Kjøpt på Fretex for kr. 35,- for noen år siden (noen antikvariater har den). På omslaget kan man blant annet lese følgende:
Det er en bok om politikk, men også om metafysikk, om hva vi har på denne jorden å gjøre. Og som renning i veven løper en menneskelig grunnholdning som nekter å la seg sette på enkel formel, fordi den samtidig skal ha plass for utbrudd, eldgammel myte og ny, søkende religiøsitet. I beste forstand en europeisk roman med høy temperatur og på et høyt refleksjonsnivå.
Mitt forslag til Nn7 blir altså
BROENE BRENNER av Kaj Skagen.
jfr.: Broene brenner
Heia- og godt nyttår!
Mitt forslag denne gongen vert Bli BjørkBli Bjørk av Mette Karlsvik. Det er ei bok frå Islandsk miljø om ein islandsk artist.
Boka er på nynorsk, og har fått gode kritikkar.
"Virkelig imponerende og et stort skritt videre i forfatterskapet. Nydelig språk med overraskende og malende assosiasjoner. Så nær du kan komme Island uten å være der." Skriv Bjørnar Naalsund om boka her inne på Bokelskere.
"Hun som «syng som om det var fjelluft (hun) drog ned i lungene». Karlsvik har, gjennom skildringen av de politisk engasjerte foreldrene, langt på vei forklart Björks internasjonale engasjement. Og hun har billedliggjort Björks elektriske utstråling gjennom faren som hele livet jobbet med elektrisitet, med kraft." - sitat frå Dagbladet
Godt nytt år!
Mitt forslag er Per Hultbergs Byen og Verden fra 1992. Han fikk Nordisk råds litteraturpris for denne «romanen i hundre tekster».
Byen og Verden består av 100 kortprosatekster som skildrer enkeltpersoner og familier i Hultbergs hjemby Viborg gjennom hundre år. De forskjellige historiene flettes inn i hverandre og belyser tematikk som skjebne, skyld og skam, i et borgerlig småbymiljø. En allvitende forteller betrakter byen fra et fugleperspektiv, løfter av takene og forteller det som skjer og blir sagt i hjemmene. Enkeltskjebnene beskrives med en dobbelthet, både som borgere av Viborg i det 20. Århundre og evigvarende bibelsk-mytologiske figurer. Les Politikens omtale av boken her
Enig med Marit Håverstad: dette var totalt ukjent, og dette var spennende! :)
(Beskrivelsen din minner meg for øvrig om The Spoon River Anthology - som jeg er veldig glad i. André Bjerke har en mesterlig oversettelse til norsk, man bør egentlig unne seg å lese bådeoriginalversjonen i Edgar Lee Masters opprinnelige språkdrakt og Bjerkes versjon.)
Enda en forfatter som er meg aldeles ukjent! Ser spennende ut!
Jeg vil denne gang foreslå Det blir aldri lyst her, en liten roman skrevet av Tina Åmodt. Ukjent forfatter for meg, men bare omslaget alene ga meg leselyst.
Godt nyttår til alle samlesere!
Det er allerede kommet forslag på to prisvinnende kvinnelige forfattere, og jeg iler til med den tredje: Bonsai av Kirsten Thorup. Dette er ikke boka som innbrakte henne Nordisk råd-prisen; denne kom ut i 2000 og ble "bare" nominert.
Det jeg tidligere har lest av Thorup, har vært svært lesverdig - og Bonsai står uansett på leselista mi, så jeg håper å få følge!
Litt mer informasjon her.
Jeg hadde tenkt å foreslå boken hun vant for. Bonsai har jeg lest, og såvidt jeg husker likte jeg den veldig godt. Nå endte jeg med å foreslå en annen danske, så får vi se...
Historia eg tenker på var opphaveleg skrive som skodespel, som roman kom den ut i 2008. I tillegg har den vært sendt som radioteater, satt opp som opera, og filmatisert. Forfattaren har fått ei mengde utmerkingar for boka, mellom anna Nordisk råds litteraturpris.
No er ingenting av dette nokon garanti for at det er ei bok som vil slå an i lesesirkelen, men det kunne vere moro å finne ut av det. Derfor foreslår eg Utrensking av Sofi Oksanen som neste lesesirkelbok.
Boka handlar om kvinneskjebner i Estland under og etter den andre verdskrigen, og etter jernteppefallet rundt 1990. Stort meir veit eg ikkje om den, men av 308 bokelskar-terningkast (oops, har «alle» lest den frå før?) så har 101 (33%) landa på 6, og 148 (48%) landa på 5.
I tilfelle ein treng fleire påskot for å velge denne boka; her er to til:
Finland feira nyleg 100-årsdag som sjølvstendig nasjon. Vi kunne velge denne boka som ein gratulasjons-gest
Sofi Oksanen fyller 41 år same dag som fristen for å legge inn forslag. Nok ein gratulasjons-gest.
Jeg har i alle fall lest Oksanens Utrenskning... den var bra den, altså - interessant om kvinneskjebner i fortidens Estland.
Godt nytt år! Jeg iler til og foreslår en roman av svenske Kerstin Ekman. Jeg har ennå ikke kommet så langt at jeg har lest noe av henne, noe som er både dumt og synd, for jeg tror at jeg vil like bøkene hennes veldig godt. Jeg har gått til anskaffelse av trilogien Vargskinnet, og foreslår første bind av den: Guds barmhärtighet, eller på norsk Guds barmhjertighet.
Stavanger Aftenblads anmelder var blant dem som var begeistret for den boken:
Kerstin Ekman (f. 1933, debut 1959) er en storartet forteller. Det viser hun ikke minst i "Hendelser ved vann", den kriminalromanen som hun vant Nordisk Råds litteraturpris for i 1994, og som nå er oversatt til over tyve språk. Men også hennes foreløpig siste roman, "Guds barmhjertighet", første bind i en planlagt trilogi kalt "Vargskinnet", har kvaliteter som (---)
... og så er jeg ikke abonnent så jeg får ikke lest mer av den anmeldelsen, nei.
Google fortalte meg imidlertid at boken også finnes som norsk lydbok (med Liv Steen som oppleser), for dem som foretrekker å lytte.
Her er en smakebit fra en svensk omtale av Guds barmhärtighet:
Det blir en lång väntan till nästa del, inte bara för att jag vill veta hur fortsättningen blir på historien utan också för att jag inte vill vara utan den njutning det är att läsa Kerstin Ekmans romaner.
og:
Med sitt rika språk drar Kerstin Ekman oss in i en bred och tät berättelse om barnmorskan Hillevi Klarin och kärlekshistorien mellan henne och Tord Halvorsen. Det handlar om livets finsida och dess grovsida. Mellan då och nu, mellan man och kvinna i ett landskap, vars skönhet är lika oavvislig som dess hårdhet, utspelar sig denna roman. Guds barmhärtighet är den första delen i trilogin Vargskinnet.
Da har du mye å glede deg til, annelingua!
Jeg vet, jeg vet! Og jeg har ingen god grunn til at jeg ikke har gjort noe med saken forlengst - bøkene (i alle fall Vargskinnet-syklusen) har jeg jo hatt en stund... Skjønner at du liker Ekman, og dermed har enda en av bokelskerne jeg har lært meg at det er verdt å lytte til, satt sitt anbefalingsstempel på dette forfatterskapet. Takk, Ellen!
Wow, - takk! "En av bokelskerne det er verdt å lytte til", - you made my day! :-)
Hyggelig å høre - men det skulle da bare mangle! Jeg mener, allerede da vi forentes i en lovsang over Sigrid Boo, skjønte jeg såpass! :D
Har lest Hunden av Ekman. Absolutt ein forfattar eg fekk lyst til å lese meir av.
Lovende tilbakemelding, Jostein - og her fant jeg at hun har vært gjest/intervjuobjekt hos både Hans Olav Brenner, Siss Vik og Kari Marstein: i NRKs ulike bokprogrammer.
Takk for lenken, annelingua! Kerstin Ekman har vært en av mine yndlinger helt siden Bokklubben ga ut Hekseringene for en menneskealder siden - men disse klippene har jeg ikke sett før!
Neimen så bra - at du fant noe du ikke visste om, altså. Det blir stadig lagt ut mer arkivstoff på nrk.no - jeg har kost meg med "litten av hverten" innen mange ulike sjangre. Og at du er storfan av Ekman styrker "mistanken" min om at jeg BØR komme i gang med å lese henne! :)