For eksempel: Hvis Persepolis 2 er oppfølgeren til Persepolis 1, hva er Persepolis 1 da? Finnes det er ord for det? Forgjenger?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Jeg tror man pleier å kalle det forgjenger, ja, men det vil komme litt an på andre ting også. Tenk for eksempel på Narnia-bøkene. Løven, heksa og klesskapet var den som først ble utgitt, og kan dermed sies å være forgjengeren til de senere bøkene. Men hva med Drømmen om Narnia, som ble utgitt nest sist, men kronologisk finner sted først? På engelsk ville man kalt det en "prequel", men jeg klarer ikke å komme på noe godt norsk ord for dette. Hvis man kaller det "forgjenger", blir problemet: hvilken bok er forgjengeren til den andre? Den som blir utgitt først, eller den hvis handling finner sted først?

Og hva med Hesten og hans gutt som ble utgitt etter Løven, heksa og klesskapet, men har en handling som foregår parallelt med denne? Har hørt ordet "midquel" blitt brukt om dette på engelsk. Hva kan man kalle det på norsk?

... men når det gjelder Persepolis, tror jeg du helt klart kan kalle dem forgjenger og oppfølger uten at noen protesterer vilt og heftig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For noe surr. Hvorfor kan ikke forfatterne skrive bøkene sine kronologisk? :P Men da vet jeg i alle fall at det heter forgjenger i de fleste tilfeller. Takk for svar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KBård StøreOleHanneTanteMamieReadninggirl30Akima MontgomeryIngvild SNeraRisRosOgKlagingCathrine ØTheaNinaHeidi HoltanRune U. FurbergRufsetufsaBritt ElinStein KippersundTorill RevheimLinnEllen E. MartolGro Anita MyrvangTherese HolmHanne MidtsundHeidi LChristofferEvaStine AskekntschjrldMaikenLars MæhlumToveanniken sandvikTalmaLilleviKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleser