Her er topp fem:
1. Stein Riverton: «Jernvognen»

  1. Karin Fossum: «Elskede Poona»
  2. Bernhard Borge: «De dødes tjern»
  3. Torolf Elster: «Historien om Gottlob»
  4. Arthur Omre: «Smuglere»

Dette i følge ein uhøgtideleg undersøking besvart av norske krimforfattara. Meir om det her
https://www.vg.no/rampelys/bok/i/9mlyvp/norske-krimforfattere-her-er-tidenes-fem-beste-krimromaner

Kva meiner du er dei beste fem krimbøkene nokonsnne?

Av dei som står her har eg sjølv berre lese Elskede Poona, og det er ein av favorittane mine gjennom all tid så den høyrer til også på mi toppliste. Dei resterande fire må eg imdlertid tenke meg godt om før eg klarer å finne mine fem . Men Torkild Damhaug må med, og også Frelseren av Nesbø

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Leste akkurat her vognen av Riverton. Synes han skriver veldig bra, stemningsfullt. Når det kommer til krimaspektet er det mange bøker jeg setter før jernvognen . Men likte boken og leste den på to kvelder.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Siden jeg foretrekker krim hvor hovedsaken er å grave, resonnere, diskutere og gruble seg fram til løsningen på ei gåte, er jeg bare sånn passe begeistret for det aller nyeste i denne sjangeren, der det ser ut til at detaljbeskrivelser av mord- og avlivningsmetoder er det som ligger forfatterne mest på hjertet. Lista mi ser slik ut:

  1. Anne B. Ragde: Lille Petter Edderkopp
  2. Unni Lindell: Nattsøsteren
  3. Karin Fossum: Evas øye
  4. Jorun Thørring: Glassdukkene
  5. Frode Granhus: Stormen
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant liste, spesielt det at nesten alle bøkene i toppen er frå før 1950. Då kan ein begynne å lure; det har jo vært ein stor norsk krim-produksjon dei siste tiåra, er det stort sett berre ræl som har blitt gitt ut i seinare tid? Det spørs jo kvar ein legg lista, sjølvsagt, men sjølv så trur eg ikkje dei beste krimbøkene frå dei seinae tiåra er noko dårlegare enn dei på denne lista.

Sjølv har eg lest Jernvognen, De dødes tjern og Smuglere, gode bøker aller tre. Men eg er usikker på om merkelappen «krim» er rett for Smuglere. Den alminnelege forståinga av «krim» er at det har skjedd eit brotsverk, og så skal det nøstast opp kva som har skjedd (og ofte skjer det nye brotsverk undervegs). I Smuglere, derimot, er det ein hovudperson som fortel om den kriminelle løpebana si.

Når eg les VG-artikkelen så ser eg også at Svøm med de som drukner er på lista. Denne har eg ikkje lest sjølv enno (stend i bokhylla), men ut frå det eg har lest om den så overraskar det meg at den er med på ei krim-liste. Synspunkt?

Eg har sjølvsagt lest alt for lite krim til å setje opp ei liste over dei beste krimbøkene nokonsinne. Det måtte i såfall bli ei liste basert på dei få krimbøkene eg har lest. Eg liker t.d. veldig godt Kepler-bøkene om Joona Linna. Skal ein halde seg til dei norske så har eg veldig sansen for Jørgen Brekke. Mange av Nesbø sine bøker er også veldig gode. Norsk topp 5 ut frå kor godt eg likte bøkene på det tidspunktet då eg las dei, og der kvar forfattar får med berre ei bok:
1 – Nådens Omkrets – Jørgen Brekke
2 – Rødstrupe – Jo Nesbø
3 – De dødes tjern – André Bjerke
4 – Paktens Voktere – Tom Egeland
5 – Jernvognen – Stein Riverton

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Roger MartinsenAnne-Stine Ruud HusevågEmil ChristiansenHilde H HelsethBård StøreNinaBerit RHarald KHilde Merete GjessingDinaMajsenKaramasov11Torill RevheimKirsten LundRufsetufsaLisbeth Marie UvaagBente NogvaNicolai Alexander StyveJulie StensethCarine OlsrødIngrid HilmerChristofferMonica CarlsenMartineandreas h. o.Hanne Kvernmo RyePiippokattaGro-Anita RoenBertyBjørg Marit TinholtLisbeth Kingsrud KvistenMarit HåverstadNina GLabbelineIngunn SArne SjønnesenGeir SundetBjørg L.Reidun Svenslisiljehusmor