Mange gode forslag er kommet, og det vet jeg fordi jeg har lest forbausende mange av forslagene. Selv om svært mange er vel verdt en gjenlesning, så er det noe med at det er så mange uleste bøker der ute. Derfor må jeg foreslå en roman som har stått på min skal-lese-liste i årevis, men som jeg ikke kommer til å få lest uten et puff bak: Mary Shellys Frankenstein fra 1818.
Dette er en klassiker som alle har hørt om, men som jeg tror mange ikke har lest. Den regnes som den første science fiction roman og som en av de store grøsserromanene. Boken handler om vitenskapsmannen som vil skape et nytt og bedre menneske, men som i stedet skaper et monster. Tematikken er evig aktuell, samtidig som romanen skriver seg inn i gresk mytologi og romantisk diktning.
Viser 1 svar.
Et pussig sammentreff – jeg leser «Revolusjonens datter, Jakten på Elisabeth Sverdrups historie» av Hilde Diesen og der dukker sannelig Mary Shelley og hennes «Frankenstein» opp! Just nu i kveld etter av nomineringen er avsluttet.
Diesen skriver om det iskalde året 1816. Katastrofene i årene som fulgte påvirket også litteraturen, fortsetter hun.
«Da en gruppe unge engelske forfattere, med Lord Bayron i spissen, oppholdt seg på et slott ved Genfersjøen, var været var så elendig (…) at de måtte holde seg innendørs og fordrev tiden med å skrive historier om spøkelser og vampyrer. Slik oppstod grøsseren om Frankenstein, det kunstige mennesket. Et levende vesen skapt i et laboratorium. Var det mulig? Hva med tankene og følelsene? Den åndelige jordmoren var Mary Wollstonecrafts datter, den 21 år gamle Mary Shelley.» Mary Wollstonecraft var en engelsk feminist, forfatter og filosof.
Stemningen må ha vært spesiell i det innefrosne slottet!
Jeg tror det blir en stemme på en bok jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt å stemme på :-)