Eg er rett og slett berre litt nyfiken på kva DIN favorittsjanger innen litteratur er, og kvifor?
Kva leser du mest av?
Finns det ein sjanger du unngår?
Ser du ein samanheng mellom sjangerne du velgjer på film og i bok?

Sjølv har eg dei siste 2 åra utfordra meg sjølv ved å utvide horisonten litt. Altså har eg utforska meir innenfor fantasy, sci-fi, novellar, kortprosa, lyrikk og klassikare. Har faktisk ingen klar preferanse lenger, det går veldig i perioder. Kan lese ein masse krim for siden å gå i eitt heilt år før eg nok ein gong hamnar på krimkjøret. Er elles glad i bøker som Krystallslottet, litt unike oppvekstromaner, gjerne med rot i ein reell forteljing eller hendelse. Elskar også ALT eg har lese av Murakami. Tenderer derimot ikkje å like mange "typiske" bestselgjare som dei til Jojo Moyes, Lucinda Riley, o. L

Litt spendt på å høyre om dine vanar og tankar rundt sjangrar :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Her går det for det meste i romaner og dikt. Romanene leser jeg kun på norsk. Før foretrakk jeg historier fra virkeligheten, nå holder det med oppdiktede historier. Fantasy har jeg knapt lest og jeg har enda ikke sett en hel Harry Potter eller Ringenes Herre på skjermen. Har noen krimbøker på skal lese lista mi som jeg håper å komme i gang med om et lite år. Spennende hva jeg vil synes om sjangeren :)

Dikt og diktbøker har jeg likt godt siden tenårene så har noen av de stående i bokhylla. Ellers er jeg veldig glad i å lese friluftsbøker. Skulle gjerne hatt mange flere av de i eie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De sjangrene jeg liker best er:

Krim, helst serier der vi følger de samme etterforskerne fra bok til bok. Jeg liker best krimbøker der det er mer fokus på etterforskningen og at man prøver å finne ut hvorfor et drap har blitt begått, heller enn at selve drapet skal beskrives mest mulig grotesk. Syns mange norske krimforfattere overdriver her.

Fantasy og sci fi, ofte av det humoristiske slaget som bøker av Terry Pratchett og Jasper Fforde for eksempel. Elsker bøkene til Connie Willis, særlig Oxford time travel serien.

Historiske romaner, særlig hvis det er noe mystiske og/eller mørke hemmeligheter som skal fram i dagen. Favoritter her: The little stranger av Sarah Waters, The children's book av A. S. Byatt og The blind assassin av Margaret Atwood.

Klassikere: mest den lettleste typen som Dickens, Austen for eksempel. Har ikke prøvd meg på russerne enda.

I tillegg liker jeg gode romaner uansett sjanger. En interessant historie som er godt fortalt er herlig å lese.

Styrer unna typiske dameromaner, slike med dame med ryggen til på omslaget. Gidder bare ikke bruke tid på det. Jeg er også av de som sliter med å like bestselgere, blir ofte skuffa og tenker hvorfor har dette blitt så populært? Men det er vel mye det samme med musikk også, mine favoritter har ikke akkurat herjet på hitlistene.

Jeg har vært litt lat i lesinga mi i det siste, så det er nok snart på tide å utfordre meg selv litt. Det har blitt vel mye krim det siste året.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser mest romaner. Og de beste romanene er de som gir meg den gode historien.
Ellers liker jeg mye forskjelling innen sjangeren, både oppvekstromaner, historiske romaner, dystopi og krim. Gamle klassiske romaner av forfattere som Hamsun, Skram, Collett, Bjørneboe, Scott, Duun m.fl. liker jeg ofte veldig godt. Det er en grunn til at klassikerne er blitt klassikere, for å si det sånn.

Ellers er jeg også glad i gode noveller, og jeg liker godt historier fra virkeligheten (f.eks. 'To søstre', 'Bokhandleren i Kabul', 'Idas dans' mm.)

Biografier kan være interessante, men selvbiografier er sjelden det. Mange av disse virker å være utgitt for å melke ut en karriere (av et eller annet slag) på hell, og tilføyer lite nytt i forhold til det VG og Se og Hør allerede har meldt.

Jeg sliter med fantasy og det overnaturlige. Noe fantasy liker jeg jo; bl. a. digger jeg Harry Potter-universet. Men når det tipper over og blir helt 'utenfor' blir det rett og slett for mye for meg. Vampyrer og sånt klarer jeg ikke noe med...

Jeg ser også at jeg ofte ikke lar meg begeistre av de typiske bestselgerne. Ofte har jeg høye forventninger, og ender opp med en skuffet følelse. Forfattere jeg styrer unna er disse a-la Kate Morton og Lucinda Riley. Lars Saabye Christensen får jeg heller ikke grepet på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ca 2 000 bøker i eget bibliotek, og der er det mye alternativt som UFO, Atlantis, kryptozoologi, det gamle Egypt og mystikk og mysterier. Har de alle fleste bøkene til Erich von Daniken som er mye i samme gata---

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det typiske i mine hyller er fantasy, krim, historie og myter. Det er favorittene. Jeg kan godt lese vanlige "drama", skjønnlitterær prosa hvor det foregår noe spennende. De bør helst komme ut av mengden av seg selv.

I andre enden av skalaen finnes dikt. Jeg har funnet dikt jeg liker, noen veldig få. Jeg til og med har dikt. Det er den sjangeren jeg har mest mistro mot, de er hatobjekt nummer én fra skoletida og som regel når folk viser fram sin abstrakte poesi, syns jeg stort sett at innholdet er fraværende, tåpelig eller merkelig. Altfor mye er pjatt skrevet av overfladiske folk, det er min forutinntagelse. Derfor hater jeg når noen skal tvinge meg til å lese dikt (jeg syns altså det vaaar sååå fiiint, sa grandtanta mi, og jeg kunne aldri siden tilgi henne påprakkingen) og jeg misliker sterkt interiørmoten med å skrive et kjedelig standarddikt på veggen, eller bare "love" sånn bare for å vise fram at de kommer fra et møblert hjem og ikke er analfabeter. Hustavler og husregler utført i husmorkunst og decoupagelakk sånn stemora mi driver på med er enda verre ... (jeg burde nesten drive med det klatteriet jeg også, for i fjor solgte stemora mi sånne dingser med dustete vers på for over ti tusen kroner i uka rett før jul ...). Bra med hobbyer, det er ikke det, men DIKT, ja, det syns jeg øker graden av tacky!
Usj.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mange skrulllete dikt som er laga i fylla, og det er ikke bare enkelt å tolke dem uansett hvem som har skrevet dem. Ellers så er det jo bare å lage dine egne da så blir du sikkert fornøyd. Det gjorde vi på skola----

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pleier du å gjøre ting du hater, Øystein?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

som regel ikke, men V OG TIL ER DU BARE NØDT----

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når det gjelder dikt MÅ jeg ingenting. Da jeg gikk på skolen fikk jeg ofte beskjed på negativt vis at ting jeg var interessert i "står ikke på pensum". Nå er mitt svar til de deler av verden som forsøker å prakke på meg noe jeg finner totalt uinteressant, at det "står ikke på mitt pensum".

Så da får folk bare finne seg i at jeg ikke liker dikt, fotball eller elbiler, for å nevne noe. Jeg kan like fullt lese artikler om CO2-utslipp ved produksjon av elbilbatterier, om barnearbeid i koboltgruvene, et fint vers noen har diktet og postet i lokalavisen eller se en målkavalkade fra siste runde i fotballen. Men da er det fordi jeg har valgt det selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leser egentlig mest romaner. Den sjanger som jeg har tendens for å unngå er faktisk krim, leste mye før, men nå er ikke så spennende lenger å lese dette. Spennende tese med å sammenheng mellom bok og filmer. Jeg leser og ser filmer etter lyst og ikke etter bestselger behov. Jeg leser nok en del av Elena Ferrante og Paulo Coelho sånn ellers av mine store favoritter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker å variere mht sjanger. Leser likevel mest oppvekstromaner og historier fra virkeligheten. Krim og fantasy i perioder. Lite sci -fi. Favoritt, uavhengig av sjanger: " Krystallslottet". Spent på hvordan filmversjonen av den fantastiske boken blir. Ser god sammenheng mellom hva jeg velger på film og bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

AneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30