Hehe, der var det ei som er litt som meg!
Ihht diagnosen min er det ren avslapning (det er det sikkert for interesserte uten diagnose også) å se på bestanddeler, bryte ting ned til tall og analyse; det blir som en "skrudd" form for humor!

Da jeg fant posten din satte jeg meg ned for å regne. Nå er jeg godt i sving med en Bullet Journal og sukker endel over alt sprøytet ute på det ganske internett, alle de sidene med fargelagt "tull" disse stolte bloggerne sitter og lager. JEG skal ta disse resultatene og smøre pent utover en dobbeltside med pene fargelagte kakediagram. Her inne digger jeg "bokkaka" under Profil. Slik ble det i tekst og tall:

  • 39 leste bøker av 21 forfattere de første 6 måneder.
  • hele 20 av bøkene er historiske drama.
  • 69% av bøkene er av norske forfattere - på annenplass kommer Storbritannia, men utenfor Europa er også USA og Japan representert. Dette betyr at jeg ikke har lest noe fra Australia, Sør-Amerika eller Afrika. Det tar jeg heller ikke så tungt, for hva jeg har lyst til akkurat der og da er faktisk viktigere.
  • Fordelingen mellom kvinner og menn er 61,5 % kvinner og 38,5 % menn.
  • Det som er utypisk meg, er få bøker i krim- og fantasysjangrene. Jeg har til og med lest 1 novellesamling og 1 tegneseriebok (foruten 2 store hefter som kommer uten ISBN-nummer og ikke er innregistrert), og det pleier jeg ikke å gjøre. Jeg har også lest 4 barne- eller ungdomsbøker.
  • 20 av bøkene er deler av serier. Den lengste serien var på 15 bøker.
  • 5 av bøkene er eldre enn 50 år siden de ble skrevet. 8 bøker er utgitt de siste 2 årene. Spennet mellom gamle og nye bøker er alt fra 1 200-tallet (islandsk saga) til 2017.
  • Hele 9 forfattere er for meg nye bekjentskap. Jeg har også oppdatert meg på forfattere jeg allerede kjenner til, som lovt i nyttårsforsettene for cirka et halvt år siden. Det betyr at jeg har holdt begge de litterære forsettene mine, ettersom jeg gikk forbi fjorårets antall allerede i mai.
  • Én ting jeg vurderer må forbedres er mengden lest på et annet språk enn norsk. Bare én av disse 39 bøkene er lest på engelsk.
  • Alle bøkene unntatt én er lest i papirutgaver. 11 av disse bøkene er lånt fra biblioteket.
Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Det er en ting jeg har lyst til å bemerke: for endel år siden leste jeg nesten aldri norske bøker ... 69% norske bøker ser jeg derfor som en stooor seier! Kanskje jeg bør sette meg spesifikke mål, slik som dere andre?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg for min del har ikke spesifikke mål, men vil gjerne ha et mangfold innen mine litterære preferanser: derfor fokus på ulike geografiske områder og tidsperioder. 69 % må da tyde på at du har funnet god norsk litteratur, så da er det kanskje ikke behov for mål?

Mål er bare interessant hvis det hjelper å finne gode leseopplevelser du eller ikke ville hatt! Og de fleste av oss har vel litt å gå på der.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å lese fra ulike geografiske områder og tidsperioder anser jeg som et spesifikt mål. Det er målbart og vi ser straks om noe mangler i en analyse som dette. Som Jostein Røyset påpeker, nå er det ennå nok tid igjen til å korrigere ønsket kurs slik at analysen for 2017 - som vi uten tvil kommer til å lage når leseåret er omme - kommer til å se ut slik hver av oss ønsker.

Jeg var ganske uspesifisert i nyttårsforsettene mine, for 2016 var preget av dårlig leselyst, få bøker og at jeg var konstant misfornøyd med ikke å få lest nok. Med spesifikke mål kjenner man på hva som for egen del er "nok" til å tilfredsstille kravene. Så hva er ens personlige behov? Du sa nettopp selv at du vil være bevisst på å lese mangfoldig. Det betyr antagelig at du har sett en tendens hos deg selv og at du blir mer fornøyd med egne leseopplevelser når du øker bredden. Røyset ser ut til å føle behov for å holde portugisiskkunnskapene sine friske.
Jeg vet jeg må gi innfall god plass, men det er forskjell på det og la dem ta all plass. Akkurat nå har jeg noen nye mål basert på denne "selvangivelsen": I det neste halvåret ønsker jeg å

  • lese noe mer i fantasysjangrene
  • lese minst en bok til av Jørn Lier Horst
  • fullføre Magerøy - serien jeg har lest 3 av 5 bøker av hittil
  • lete opp en "overraskelse" i bibliotekets anbefalt-hyller
  • lese noe mer på andre språk enn norsk

Jeg skal ikke forsøke å:

  • legge press på meg selv for å få lest en stor tung klassiker som kanskje tar fra meg leselysten
  • høre noen lydbøker, for det trives jeg ikke med
  • lese flere e-bøker, jeg gidder aldri å kjøpe noe jeg ikke får i hende, det får holde med gratisappen Oodles - med mindre jeg får lyst. Det er så knotete. Har en bok der jeg leser litt i av og til, frem til jeg blir lei av å måtte bla så ofte. Den står nå på 58%. Målet får bli å lese den ferdig i løpet av året
  • kjøpe mer enn 3 bøker neste halvår, jeg har mer enn nok uleste bøker stående ( + at jeg kan forsyne meg fritt i mammas hyller, Magerøy - serien kommer derfra)
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for tips om oodles! Kjempefin app for meg som vil tvinge meg selv til å lese mer engelsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, den syns jeg er fin! Bare klassikere og helt gratis! Bare hyggelig om du får glede av det tipset. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er helt enig i at om lesingen blir en tvangstrøye, så mister man leselysten. For meg har dette med mangfold vært en relativ bredt begrep som jeg kan være impulsiv med, men likevel litt målrettet.

Hvis jeg skal sette mål for neste halvår så blir det:
- lese en roman fra Sør-Amerika
- lese noen romaner på originalspråk
- fortsette variasjon mellom gamle klassikere og ny litteratur
- jeg skal gi både lydbok og e-bøker flere sjanser
- jeg skal bli flinkere til å bruke biblioteket
- mulig jeg skal lese en roman fra sjangre jeg ikke liker (krim, fantasy) men da må det være bra!!
- fortsett å lese flere bøker fra samme forfatterskap

Vi får se hvor vi ender..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette med å bruke biblioteket mer har jeg blitt flinkere til nå. Biblioteket her jeg bor har blitt meråpent og kortet mitt er også dørkort - eller strekkoden i appen Bibliofil. Enten tusler jeg i fred og ro (det har aldri vært et stillebibliotek, slik at når bibliotekarene er der er det ofte mye snakking og lekende unger) eller jeg bestiller "forlystelsene" mine i Bibliofil og henter dem når bibliotekaren sender sms. Nå har de ferie, så det blir å snuse rundt på egen hånd. Større frihet passer meg kjempebra.

Stephen King har skrevet en fantasy for de som ikke liker fantasy, det kom av at datteren hans ikke likte (og gjør vel ikke fremdeles) bøkene han skriver. Så han skrev The Eyes of the Dragon, dedikert til henne. Jeg husker den som fin. Kanskje noe for deg? Det viser seg at det er en liten hake med anbefalingen min, den ser ikke ut til å være oversatt, men finnes som lydbok i tillegg til papir- og e-bok på engelsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også mitt bibliotek har meråpent- ordning ( alle dager frem til kl 22) , og jeg benytter ofte. Fri tilgang til å låne, levere, bruke PC, kopimaskin og lesesal. Ordningen har vært en betydelig suksess, mange er innom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Knallbra! Godt de kom på at det der gikk an ... ^^)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips, jeg skal sjekke det ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaLene AndresenIreneleserEli HagelundReadninggirl30Kirsten LundEvaBeathe SolbergTine SundalBård StøreHanneStig TVannflaskeVibekeGodemineGro-Anita RoenBjørg L.Jane Foss HaugenAnne Berit GrønbechMartinNorahAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRuneGro Anita MyrvangHilde H HelsethEllen E. MartolRoger MartinsengretemorAnniken RøilAnne-Stine Ruud HusevågHeddaMSt. YngheadMorten MüllerVidar KruminsToveRisRosOgKlagingAnn-ElinMorten BolstadEivind  VaksvikHilde Merete Gjessing