Kan dette bli en tråd om bøker man bør styre unna, eller trygt kan høre som lydbok? Muligens vil smaken være delt, som den er i litteratur ellers.
Jeg liker å høre krim når jeg jobber fysisk, og begynner med å anbefale Nils Nordberg. Han er en svært god oppleser. Hør blant annet Hypnotisøren til Lars Kepler.
Håkon Strøm leser også Kepler-bøkene. Jeg legger knapt merke til han. Det virker naturlig og er bra. Ildvitnet og Paganinikontrakten er to eksempler.

Tor Arne Ursin leste Stein Rivertons Morderen fra Mørket på en måte som gjorde at jeg måtte avslutte etter halve boka. Jeg tror det var fordi han tolket personenes stemmer på en måte som føltes altfor påtrengende.

Har du favoritter? Eller opplesere/ bøker du synes man bør styre unna?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Hørte nylig En femte årstid av Torkild Damhaug - lest av Ivar Nergaard. Virkelig bra!! Både plott, handling, karakterer og selve opplesingen er knallbra her. Virkelig verdt å lytte til om en vil ha spenning og underhaldning.

Ellers er Castle of Water av Dane Huckelbridge, lest av Max Winter en av de bedre jeg har rt i år

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har også positive opplevelser med å lytte på lydbok ved fysisk arbeid, Geir, - i den grad det å flislegge noen vegger regnes som fysisk arbeid. Den helgen jeg gjorde flis-jobben var stemmen til Barack Obama en god venn der han så godt leste fra sin bok Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance og deretter The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream. Jeg kan absolutt anbefale disse lydbøkene. PS: er veldig langt ifra flislegger av yrke, bare så det er sagt. Er mest vant til non-fysisk arbeid.Men med Barack på høyttaleren glemte jeg litt av hemningene og gjøv løs på jobben - med godt resultat :-)

Dersom strikking kan regnes som fysisk arbeid, så liker jeg å høre lydbøker mens jeg strikker (eller hekler). "Problemet" er dog at det strikkes og hekles mindre enn før her i gården.

Lydbøker er, i min verden, uovertrufne når man er så syk at man er sengeliggende. Så fremt man ikke er villfaren pga feber, men fremdeles for dårlig til å orke noe som helst annet, så er lydbøker en vinner. Nå har det heldigvis vært forsvinnende lite sykdom svært lenge, så lydbok i sykesenga er kun et minne.

Gode lydbøker er herlige å sovne til om kvelden. Imidlertid gjelder det å legge seg tidlig nok - slik at man rekker å høre noe mens man fremdeles er våken :-D

Tips jeg kommer på i farten (bortsett fra Obama da):
Oppleseren Rupert Degas gjorde en god jobb ved å lese bl.a. Murakamis A Wild Sheep Chase, Dance dance dance og The Wind-Up Bird Chronicle. Jeg fikk en behagelig leseopplevelse der stemmen absolutt dro meg raskere inn i handlingen. Stemmen gjorde dessuten at jeg oppholdt meg i historiene lenge etterpå og den skapte en stemning som, i mine ører, passer perfekt til innholdet.

Med dette prøver jeg å blåse liv i tråden :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min favoritt opplesar er Ivar Nergaard. Han les t.d. Keplers Sandmannen og Stalker og er elles oppført som opplesar av 96 bøker her på bokelskere.no. Andre gode lydbokstemmer er Duc Mai-The, Anders Ribu, Helge Winther-Larsen, Yngve Berven, Ane Ryg og Silje Storstein.
Korleis ei opplesarstemme vert "opplevd" har naturlegvis med personleg smak og "kjemi" å gjera. Eg likar opplesarar som ikkje er altfor teatralske, men som likevel syner innleving. Tydeleg diksjon og passe tempo er sjølvsagt viktig - og at opplesaren klarar å formidla ulike forteljarstemmer.

To fine forfattaropplesarar (eller opplesarforfattarar?) er Tore Renberg og Edvard Hoem. Øystein Wiik er også ein super opplesar av krimbøkene sine. Elles har eg heller dårlege erfaringar med at forfattarar les sine eigne bøker..

Ein god opplesar kan heva ei elles vanleg bok opp til nye høgder med stemma si. Og på den andre sida kan ein oppleva mindre gode opplesarar som nesten øydelegg leseopplevinga.
Opplesarar eg har hatt "problem" med er Kjersti Grundvig, Ola Otnes og Erich Kruse Nielsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Christoffer Staib leser Eystein Hanssen sine bøker på Storytel. En utmerket oppleser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helge Winther Larsen som leser Gert Nygårdshaug sine bøker om Fredric Drum og Skarphedin Olsen er en FRYD. Både på grunn av Larsen og på grunn av Nygårdshaug, selvfølgelig.

Erlend Loe som leser egne bøker er også bra. Man forstår på en måte hvordan bøkene skal leses. Hvis det gir noen mening?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er ikke så veldig glad i lydbøker, hovedårsaken er at jeg glemmer å høre etter, særlig når noe jeg ser på (fx trafikken foran/ rundt) fanger oppmerksomheten min. Jeg kan heller ikke fordra for mye innlevelse eller når det går for tregt, da flyr tankene med lysets hastighet over på andre ting. Da må jeg begynne på avsnittet på nytt og da blir ikke opplevelsen den samme.

Likevel har jeg kommet gjennom et par lydbøker på svensk hvor jeg vil skryte uforbeholdent av oppleseren Mirja Turestedt. Jeg hørte Ann Rosmans bøker Själakistan og Fyrmästarens dotter som den svenske kollegaen min lånte meg. Mirja har en glad, behagelig stemme, leser passe fort og når hun bruker stemmen til å angi stemning gjør hun det ubesværet og det høres ikke påtatt ut. Rosman skriver ikke komplisert krim, men hennes Marstrand er mangefarget og mangeskygget, om det går an å si, personkarakteristikkene opplevde jeg som presise. Slikt engasjerte i hvert fall meg, for jeg er både glad i krim og i Sverige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Begynte å lage en liste over nettopp dette : https://bokelskere.no/lister/314858/liste/

Ikke ferdig enda da ... men de er iallfall noen av mine desiderte favoritter. Alle fra Storytel. Alt av Murakami har jeg elsket, og alle oppleserne har gjort en glimrende jobb, da særlig Adam Sims, John Chancer, Sean Barrett og Rupert Degas.

A hitchhikers guide to the galaxy, lest av Stephn Fry, må også nevnes - fantastisk bra

Andre favoritter:
Castle of Water, Dane Hucklebridge. Lest av Max Winter
Firmaets mann, john grisham. Lest av ivar nergaard
Flere av Lars Saabye Cs bøker, særlig dem som leses av Kim Haugen
Neverwhere, lest av firatteren selv, Neil Gaiman
Ready player one, ernest cline. Lest av Wil Wheaton
Anna Karenina , lest av birgitte Victoria Svendsen
The circle, av Dave Eggers. Lest av Dion Graham

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen skriver reiseskildringer og historiske verk som i utgangspunktet er helt greie, men jeg vil ikke si at de utmerker seg på noen måte. Men han har selv stemmen på lydbøkene sine, og jeg vil gå så langt som å kalle ham Norges Morgan Freeman. Lydbøkene er perfekt for lange bilturer, f.eks. Bodø-Trondheim.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Konkret og bra tips der.
Det ser ut som Bokelskere.no har en funksjon som lister bøker etter oppleser, og at Mai-The Duc har 42 innleste bøker. Noen som har benyttet dette? Kanskje kunne det vært mulig gi poeng, "terningkast" til oppleser?!!
(Jeg hørte 1Q84 bok 1 av Murakami opplest av han på en biltur til Italia. Det var helt perfekt.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er ikke så bevandret i lydbøkenes verden, men jeg har hørt noen. Dette har vel ikke med oppleser å gjøre direkte, men jeg hørte en en gang som var full av bakgrunnslyder. Det var utrolig irriterende. Hørtes ut som dører som smalt igjen, av og til noe som minnet om hammerslag. Er ikke helt bombesikker på hvilken bok dette var, men det er mulig den var en Aleksander Kielland bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av mine absolutte favoritter på lydbok er Edvard Hoem sine, han leser inn bøkene sine selv, og har en svært behagelig stemme og dialekt.

Ellers er jeg også glad i Nils Nordberg som du nevner, har hørt en innlesning av Sherlock Holmes av han, enig i at han er en svært god oppleser. Anders Ribu og Anna Buche-Wiig er også gode, sistnevnte var en innspilling av en Lessing bok (Det synger i gresset).

Har prøvd meg på en del av disse som er tilgjengelig gratis via librivox (public domain books) med varierende hell. Noen er ok, andre har tendenser til å ha relativt skingrende stemmer og rare dialekter, som kan bli slitsomt siden disse hovedsaklig er tilgjengelig på engelsk. Genialt konsept dog, så er takknemlig for at disse gamle klassikerne er lett tilgjengelige selv om kvaliteten er så som så.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Karina HillestadKristine LouiseLars MæhlumSverre HoemAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesHarald KRune U. FurbergNinaMads Leonard Holvikingar hTralteKirsten LundsveinMarit HåverstadFrode Øglænd  MalminEvaRandiAHilde H HelsethPiippokattaBente NogvaTone Maria JonassenHilde Merete GjessingLisbeth Marie UvaagBeathe Solberganniken sandvikEllen E. MartolTonje-Elisabeth StørkersenBjørg RistvedtStig TFriskusenElin SkjerengIngunn SLailaEivind  VaksvikTrygve JakobsenEmil ChristiansenMarianneNBjørg L.Karin Berg