Det er nytt år og tider for nyttårsforsetter og for min del og reflektere over hvilke typer bøker jeg leser. Er det noen bokelskere her inne som kan anbefale biografier som har gjort inntrykk/satt spor?
Jeg har lest altfor få. Benedicte Ingstad sine bøker og sin far gjorde stort inntrykk på meg og gav meg ny innsikt. Øystein Rakkenes sin bok "Brødre i krig" er også en bok jeg likte veldig godt.
Viser 7 svar.
Takk for gode svar godtfolk. Takknemlig for å ha fått flere tips til bøker jeg har lyst å lese.
To biografiar peikar seg ut: Mitt liv var draum - Olav H. Hauge (Knut Olav Åmås) og Menneskenes hjerter - Sigrid Undset. (Tordis Ørjasæter). Dette er bøker eg aldri gløymer og som har satt spor hos meg. Eg vil tru at du må ha eit forhold til forfattarane om bøkene skal gje deg noko, men heilt sikker er eg ikkje, så det er berre å prøve.
Jeg har lest flere biografier som både har gjort inntrykk og satt spor, men ofte handler det jo om personer man har et forhold til fra før.
Basert på de bøkene du oppgir å ha lest, vil jeg anbefale Denne dagen, et liv, om Astrid Lingren. Og den har jeg ikke lest, men min kone snakket varmt om den, og - litt i samme gate - Tove Jansson. Den ser jeg du allerede har blitt anbefalt av Emilie Geist.
Basert på ditt fylke kunne kanskje Kjell Askildsen et liv være noe?
Jeg likte den kanskje bedre enn bøkene til Askildsen.
Og hvis du liker Bob Dylan, så er min personlige favoritt Den onde budbæreren Bob Dylan og sekstitallet av Mike Marqusee (forfatter) og Alexander Leborg (gjendikter).
Jeg har nok vært i samme båt som deg. Lenge har jeg tenkt at biografier ikke er helt "min sjanger", men fikk denne tanken kraftig tilbakevist etter å ha lest Tuula Karjalainens Arbeide og elske om Tove Jansson. Den er rikt illustrert, velskrevet og godt oversatt; og Toves liv og virke er så interessant, særlig om man har et forhold til bøkene om Mummitrollet fra før. Kan ikke anbefale den nok.
Jeg liker veldig godt både biografier og erindringsbøker (memoarer) - så jeg kunne nok gitt deg en laaang liste, men det er kjappere å lenke til "Biografier"-bokhyllen min der jeg har samlet 20 av dem. De fleste av dem har terningkast, og blant dem jeg har gitt en sekser er biografier om Amalie Skram, Eilert Sundt, J.R.R. Tolkien og Inger Hagerup.
Siden du bare nevner biografier, vil jeg gjerne utfordre deg til å reflektere over erindringsbøker/memoarer også - kunne du ha lyst til å lese flere av dem også? Det er klart at de fleste biografer har en distanse til hovedpersonen som gjør at du får en mer "objektiv sannhet" i en biografi enn i en erindringsbok. Men samtidig vil en erindringsbok ha en dimensjon som biografien vil mangle: dette var det hovedpersonen opplevde og tenkte - og dette er det hovedpersonen selv mente var viktig å fortelle.
Jeg har lest denne biografien om Arthur Omre og den overrasket meg positivt. Kan også anbefale Mors og fars historie av Edvard Hoem. Jeg, Phoolan Devi vil helt sikkert gjør inntrykk..
Selv har jeg stående Fernando Morais bok om Paulo Coelho ulest, og burde vel gjort noe med det. Bøkene om Thor Heyerdahl også... De biografiene jeg har likt best er om personer som ikke setter seg selv så mye i sentrum og heller skriver selvbiografisk om sin livsgjerning. Monty Roberts Mannen som lytter til hester var litt spesiell og gjorde godt inntrykk. Herbjørg Wassmo skrev Disse øyeblikk, det er den første jeg har lest av henne og er nå grunn til at jeg skal sjekke ut hennes forfatterskap.
Av den dokumentariske sjangeren kommer jeg ikke til å glemme ei gammel bok av forskeren Per Høst. Den het Hva verden viste meg - fra Ishavet til Jungelen. Vet ikke om den er helt innenfor ramma di, men. ;-)