Nå trekker jeg opp denne gamle tråden igjen, fordi jeg fant noe som besvarer noen av mine egne spørsmål:
Dagsavisen refererte i dag til den årlige oversikten "Musikk, litteratur og visuell kunst i tall" som nå nettopp har blitt sluppet for 2015 (link). Og her er det masse tall, vettu! Side 55 og 56 viser at sakprosa utgjorde 20% av omsetningen av litteratur i 2015, mens skjønnlitteratur utgjorde 26% av omsetningen. (Fagbøker/lærebøker og skolebøker er egne kategorier utenom, og utgjør tilsammen 25%).
Det ble utgitt 1207 nye titler og utgaver innen sakprosa, mens det ble utgitt 1327 nye titler og utgaver innen skjønnlitteratur. 1% økt omsetning av sakprosa sammenlignet med året før, og 2% reduksjon i omsetning av skjønnlitteratur. (Den store "vinneren" er forøvrig skolebøker, med en årlig økning på 11%, samt billigbøker (+8%) og lydbøker (+7%)).

Dermed er det, som jeg mistenkte, ikke særskilt stor forskjell i salg av skjønnlitteratur sammenlignet med sakprosa. Sakprosa er populært og viktig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Sakprosa er en stor del av mine bøker og leseopplevelser. Jeg har ikke noe tall fra min boksamling, men grovt regnet tror jeg det er en tredel fagbøker, en tredel skjønnlitteratur og en tredel sakprosa. Egentlig er vel grensene litt flytende mellom alle tre. Jeg har inntrykk av at sjangeren sakprosa har vært og er i en rivende utvikling de siste årene. Det har kommet en mengde bøker i en mere populær utgave - en fortellerform nesten som skjønnlitteratur, her er det fagområder for alle uten nødvendige forhåndskunnskaper og iriterende kildehenvisninger. Det er særlig innenfor historie, samfunnsforhold, filosofi/ religion og biografier.
Jeg har ingen oversikt over alt hva jeg leser. Begrepet faglitteratur er jeg nok ferdig med, men sakprosa har tatt over og tar en veldig stor plass, særlig historie og biografier. Godt over halvparten av det jeg leser er nok sakprosa. Jeg har lagt inn en mengde sitater og enkelte bokanmeldelser her på bokelskere og flere kommer etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliGro-Anita RoenLars Johann MiljeIngeborgChristofferHilde Merete GjessingTor Arne DahlIngunnAnne-Stine Ruud HusevågIngunnJDiddiHanne Kvernmo RyeIngeborg GCecilie EllefsenTone HHarald KLinda PaulsenNils PharoKirsten LundTorill RevheimHeleneÅsmund ÅdnøyHenrik  Holtvedt AndersenritaolineToveLinda NyrudBirkaPiippokattaNicolai Alexander StyveLailaBjørn BakkenBård StøresiljehusmorAkima MontgomeryBeathe SolbergKjerstiEster STorAmanda ALillevi