Eg har denne veka fullført ungdomsromanen "Mumiens mysterium" av favoritten min Tom Egeland. Har du ennå ikkje lest noko av han, så er det jammen på tide! Eg lovar, du kjem ikkje til å angre!
Viser 6 svar.
Tror jeg har lest alle Tom Egelands romaner, både voksen og ungdomsromanene. I begynnelsen av mitt bekjentskap med bøkene hans var jeg også temmelig begeistret, siden jeg er interessert i arkeologi, oldtidshistorie, mytologi o l. Men etterhvert merket jeg hvor mange små og større faktafeil som finns i bøkene og ble stadig mer skuffet. Jeg tror dette delvis skyldes slurv og delvis at han later som om han er mer kunnskapsrik enn han er, eller har gjort bedre resurch enn han egentlig har.
Dråpen som gjorde at jeg ble virkelig forarget kom faktisk da jeg hørte på lydbokversjonen av nettopp "Mumiens mysterium". Her virker det som han prøver å gjøre oldtidens Egypt til et mye mer primitivt og barbarisk samfunn enn det i virkeligheten var i følge all nyere forskning. Boka gir meg assosiasjoner til dårlige gamle skrekkromaner og filmer om skumle, hevnende mumier osv.
Han framstiller Egypt som et "Mekka" for menneskeofring, mens det faktisk aldri forekom noe sånt senere enn i 1. Dynasti som ligger veldig langt tilbake,- lenge før pyramidene ble bygget f eks. Da ofret man en del mennesker ved en Faraos begravelse, for at de skulle være hans tjenere i etterlivet. Men allerede fra 2. Dynasti begynte man i stedet å lage slike tjenere som små keramik- eller tredukker som på magisk vis ville bli levende i etterlivet,- såkalte Shabtier.
At en kongelig person har blitt ofret til noen guder,- sånn som han skriver om i romanen,- har aldri hent i hele Egypts historie!!! Det fantes ikke noen egyptiske guder som krevde menneskeoffer og de kongelige var jo selv for guder å regne, så det skulle vært helt absurd! Synes det er veldig trist at Tom Egeland skriver så løgnaktig om en så interresant gammel kultur og skjønner ikke hvordan han kan få seg til det. Han tror kanskje boka blir mer spennende på det viset, men det er jo bare et billig triks og han må være utrolig arrogant hvis han tror at sånt ikke vil bli avslørt.
For en tid siden hørte jeg på radioen at han er en av de forfatterne som skolebarn- og ungdommer ofte mailer eller ringer til for å få hjelp med skoleoppgaver. Skremmende!!!
Nei, vær obs og la deg ikke lure!
Men hvis han skrev fiksjon, så kan han vel "finne på"? Eller var dette bok/bøker som var ment å lære fakta av? .... Dette er ikke ment som kritikk av din opplevelse av hans litteratur, bare stiller et åpent spørsmål.
Nei, dette var veldig greit svar det! Jeg har ikke lest disse bøkene, så jeg kan i grunn ikke kommentere så veldig på innholdet sånn ellers. Men alltids greit med en liten diskusjon!
Enig i det. Ble glad for svaret ditt, for hittil har jeg ikke kommet over noen kritikk av eller diskusjon om faktafeilene i T E's bøker, eller lykkes med å starte en sånn diskusjon selv. Bøkene får andre typer kritikk, men når det gjelder kvaliteten på kunnskapsformidlingen i dem virker det som de fleste temmelig automatisk bøyer seg i støvet. Det har visst blitt til en såpass opplest og vedtatt sannhet at T E har enorme kunnskaper om ALT innen religionshistorie, arkeologi mm at nesten ingen bryr seg om å se ordentlig etter om det stemmer. Og ingen mistenker ham visst for å misbruke det å ha fått en sånn rolle. Misbruke den gjennom å slurve og skrøne, mener jeg.
Ett lite untak oppdaget jeg i går, her på bokelskere.no: En som hadde en eller annen tilknytning til arkeologi (i jobbsammenheng tror jeg) skrev at man burde ta det han framstiller som fakta med ikke bare en men tredve klyper salt. Noe sånt!
Men har ikke sett noen konkrete fakta bli avslørt som falske eller åpenbart slurv påpekt, utover det jeg selv har skrevet om. Og det synes jeg er rart.
For de som ikke kan noe om temaet sjøl, så kan det nok være lett å ta det man leser for god fisk. Sånn sett veldig fint med et slikt nettsted som dette, hvor man kan få tips og råd av andre.