Godt det ikke bare er meg:-) Boka er egentlig mest interessant som pensum på litt.studie, men kan jo leses "for å ha lest den". Den ga ikke meg noe særlig... men den er jo en "klassiker", men noe gammelmodig for vår tid. Blir ikke akkurat så lett sjokkert over disse gærne ungdommene lenger..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 9 svar.

er sånn jeg tenker om mange av de gamle klassikerne også, greit å ha lest dem bare for å ha lest dem (i og med at man kaller seg selv bokelsker), men de gir meg ikke så fryktelig mye :)

Leste du den på norsk? Vurderer å ta den på engelsk hvis oversettelsene inni er like teit som tittelen, hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdaget i en annen forbindelse at det er forlaget, ikke oversetteren, som fastsetter den norske tittelen på en oversatt bok. (Ref. oversetteren Ellen Holm Stenersen i en artikkel på Oversetterblogg) Det ante jeg ikke fra før - og ergo så kan man ikke skue bokens innhold på tittelen når det gjelder oversatte romaner, for å si det sånn. Tilgi meg, alle oversettere som jeg har mistrodd på grunn av håpløse boktitler!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På engelsk, forsøker i den grad det er mulig å lese på originalspråket, det er mye man mister i en del bøker... Den er en del av Bachelorstudiet i engelsk litt. så vi fikk den grundig analysert. Jeg ser jo hva den var for mange i sin tid, men det blir litt som å tro at Elvis ville skapt like mye oppstuss med sine hoftebevegelser på Tv idag... vi er dessverre kommet i Paradise Hotel alderen, hvor lite eller intet sjokkerer oss mer..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så enig i det dere skriver: For det første er boka helt utdatert. Betyr ikke det at det i grunnen er en dårlig bok? Virkelig gode romaner blir aldri utdatert er nå min mening! For det andre er tittelen på oversettelsen helt horribel! Jeg leste den på engelsk - allikevel fullførte jeg den ikke, den fanget meg ikke i det hele tatt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klart boka ber preg av at ho er skriven i tida rett etter krigen, men er ho utdatert for det? Ho kan lesast som eit tidsbilete. Forteljinga om Holden kunne like godt vore skriven i dag, i alle tider fins det mistilpassa ungdomar, outsiderar om du vil. Nettopp det ar han irriterer lesaren, er vel eit teikn på at forfattaren har skapt ein person som faktisk rører noko ved oss. Må me lika personane i ei bok for at me skal lika boka? Eg valde å sjå bort frå omsetjingsproblemet i dette tilfellet, og syntes Holdens kvilelause vandring i New York var ei god skildring av ein ung mann som strevar med å fak tak på livet sitt. Eg trur det er difor det er blitt ein klassikar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den er nok utdatert på sin måte, men det må ikke glemmes at den i sin tid var synonymt med ungdomsopprør, identitet, seksualitet... Den var vel en av datidens mest omdiskuterte og sensurerte bøker, samtidig som Holden var et forbilde for unge verden over og et symbol på ungdommens identitetskrise og opprørstrang. Det har vært en ekstremt viktig bok for veldig mange og kan fortsatt lære oss mye om pubertal usikkerhet, følelsen av å være utenfor samtidig sammen med et ønske om å ikke være som alle andre, eksistensiell forvirring, Den har vært en viktig bidragsyter i populærkulturen, og det hadde faktisk vært interessant å høre hva dagens tenåringer synes om boka. Det er nok for mange for sent å lese den som annet enn et litteræranalytisk prosjekt i "voksen" alder.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er selv en ungdom, jeg leste boken allerede da jeg var 14. Og det å si at denne boken i det hele tatt nærmer seg utdatert er å konstatere feil, ikke på NOEN måte. Selv om den ligger i en tid som er forbi er det utrolig rellevant. Ikke alle forstår den i en slik ung alder men hvis en ungdom kan forstå det essensielle med denne boken vil det være et av de største litterære mesterverk personen har lest. Og tittelen redderen i rugen er den riktige oversettelsen av metaforen Holden Caulfielf beskriver. Men å si at den passer og at den er riktig er to forskjellige ting

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så fint du hadde glede av boken! Jeg skal be datteren min lese den når hun er gammel nok:-) jeg leste den som ca 40-åring, og det var nok i seneste laget for kanskje å få fullt utbytte av den. Flott å høre fra en som nok er mer i målgruppen enn meg! Tar det til etteretning! Apropos tittelen så synes jeg fortsatt den låter vesentlig bedre på originalspråket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Be henne lese den på engelsk, og hjelp henne og tolke den etterpå, da får hun enda mere ut av det. Husk det ikke er du som skal tolke den for henne, du må assistere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergsiljehusmorFrode TangenJon Torger Hetland SalteGrete AastorpHanne Kvernmo RyeEgil StangelandAnne-Stine Ruud HusevågChristinaToveHildeHeidi HoltanRisRosOgKlagingIngeborgMette-MMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudOleTanteMamieLailaLilleviKarina HillestadKirsten LundTheaVannflaskeAnne Berit GrønbechTone HEvaTor-Arne JensenKaren RamsvikMonika SvarstadTine SundalReadninggirl30Tore OlsenmgeJarmo LarsenDinaStig TAnniken LBjørn Sturød