I alle fall gjør vi vårt beste for å skape dommedagsstemning på Litteraturhuset i Oslo. Torgrim Eggen, Mattis Øybø, Bjørn Gabrielsen og jeg skal gjøre vårt for å lage en apokalyptisk underholdende debatt om undergangen. Kom, da vel!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Hei! Rakk dessverre ikke komme å høre på dere. Jeg sysler selv med litt bakterier og sånn. Visste du at ubehandlet yersinia pestis er 100% dødelig og ekstremt smittsom? Bakterien finner du i blodet på jordrottene i Kasaksthan.

Om 40 år er vi 10 milliarder, opp fra 6.8. Det kan aldri gå bra. Med mindre GuroS gir oss bruksanvisningen. Verden venter ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, noen bruksanvisning får du ikke av meg. Romanskurken Helena har en løsning jeg tror vil kunne fungere, men det får være grenser for å kunse egg for å lage omelett, syns jeg, så jeg håper ingen kopierer henne i virkeligheten!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Interessant teori. Tror du virkelig at verden er skapt for vår skyld? At universet dreier seg rundt oss og våre behov? Imponerende geosentrisk holdning så godt inn på 2000-tallet.

Dessuten innebærer ikke nødvendigvis undergangen at jorden eksploderer eller noe, bare at menneskene, eller i alle fall vår sivilisasjon, gjør det. Menneskene vil i så fall ikke være den første arten som forsvinner - tror du virkelig at dinosaurene og sabeltanntigrene døde ut forde di hadde blitt så perfekte at de ikke hadde mer å lære? Og sivilisasjoner går jo under med jevne mellomrom - til tross for at ingen sivilisasjon har vært i nærheten av å være så sårbar som vår.

Kanskje er det nettopp derfor vi alltid venter på dommedag? Vi vetat den vil komme, den har kommet så mange ganger før ...

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Vel, tre kjappe bemerkninger:

"finner på religioner" er litt vel reduserende; snarere handler det om mer dyperliggende forklaringsbehov: som mennesker ønsker vi å forstå, å vite, å forutsi, å klare å leve med nød og urettferdighet, finne trøst for all lidelse og grusomhet på denne jord, samt å bli belønnet for det gode vi gjør... og ha evig liv, og dette, ja det er det bare religion som kan avhjelpe.

Alle religioner har ikke et liv etter døden som mål. I for eksempel buddhisme er som kjent nirvana det optimale endeliktet, og det er jo tvert imot å tre ut av livet, å endelig få dø.

Til sist, et lite poeng som ofte undervurderes, nemlig et religiøst behov hos menneske, homo religiosus, som på mange måter ser ut til å fungere som et basalbehov.

For egen regning legger jeg til, verden sekulariseres nødvendigvis ikke, men religioner endrer seg, finner nye uttrykk, og det finner sted en resakralisering, mener mange. Med andre ord, religionen i samfunnet er mer eller mindre konstant.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Vel, hvis du hadde hatt bevis, så hadde det ikke vært nødvendig å tro. ;)

Men hvis denne guden er så sykelig opptatt av å bli trodd på, fremfor våre handlinger ovenfor andre mennesker, så er det en god grunn til ikke å tro synes jeg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg ser ikke nødvendigheten av at mennesker har en hensikt, bare fordi vi er født. Men jeg kan forsåvidt være med på at vi har en hensikt, vi er bærer av våre gener, og et verktøy for å føre dem videre.

Som en alternativ teori til din spirituelle/religiøse teori.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er en hensikt/mål du har bevisst valgt og gitt deg selv. Og jeg synes det er en prisverdig hensikt.

Vi mennesker (og dyr) er nok født med evner til å erfare og lære. Men jeg synes ikke det betinger at vi har en hensikt som går utover det jeg allerde har nevnt, eller en høyere hensikt enn bakterier, eller gråstein, for den del.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det kan du selvsagt velge å tro. Når jeg ser på menneskeheten finner jeg det lettere å tro at vi er resultatet av en lang rekke ikke nødvendigvis heldige tilfeldigheter. Det spiller uansett ingen rolle, gjør det vel? Poenget er vel å gjøre det beste ut av det så lenge det varer :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Alice Nordliingar hTone Maria JonassenSigrid Blytt TøsdalLars Johann MiljeAnita NessBeathe SolbergDemeterBerit RKirsten LundAnn ChristinSynnøve H HoelCamillaMarit AamdallittymseIngebjørgDaffy EnglundFiolIngeborg GElisabeth SveeLilleviHeidiEirin EftevandKjell PHarald KAnette SFlettietteMonica CarlsenMads Leonard HolvikEgil StangelandPiippokattaMarenMarianne AugustaritaolineIngvild SRufsetufsaJanne Kristin HøylandReidun Anette AugustinLinnMarianne  Skage