Det var tegninger i boken, den hadde stort format - det var visst mye om dagligliv i den - om jeg så den, ville jeg huske den igjen. Har prøvd å lete på nett,men ikke funnet den. Noen som har forslag?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Tom og lykkeguden? Oversatt fra engelsk, en bok i et ganske stort format, og omslaget var dyp kongeblått med hvit skrift og hvit tegning. Strektegninger som illustrasjoner. Tom var vel rundt seks år, og barn av engelske (?) foreldre i en kinesisk storby - montro om det var Shanghai? Skal se om jeg kan google frem en lenke.

ETA: jada - på Nasjonalbibliotekets nettsider ligger digitalutgaven: Tom og lykkeguden. Utgitt på Damm i 1947.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den var fin annelingua - noe i den dur ja, men tror ikke det var så mye tekst, og tegningene kjenner jeg ikke helt igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I see. Jeg ser at gretemor fant frem til en annen barnebok av samme forfatter som Tom og lykkeguden - den om Tre kinesiske søstre; opphavskvinnen har utvilsomt hatt et spesielt bånd til Kina, det hadde vært interessant å vite noe mer om henne - en barnebøkenes Pearl S. Buck, kan hende? Nei, vent - gretemors funn er en annen bok! Jeg fant på NB-sidene denne: Tre små kinesiske søstre - hva med den, da? Den ble utgitt på norsk i 1958.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja!! Denne lignet veldig mye faktisk - men jeg trodde den var gitt ut nærmere 1950 - hvis det ikke er denne, må det være en som ligner mye, innholdet var slik at det viste barns oppvekst, kultur osv...... (så flinke dere er til å lete....)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så gøy da - om vi faktisk har funnet riktig bok til deg! For min del lå jo svaret (hvis det da er rett svar) bare to søk unna - ettersom jeg hadde barndomsminner om én gammel barnebok fra/om Kina, og fattet mistanke om at forfatteren kunne ha begått flere av samme sort.

I kveld måtte jeg forresten finne ut litt mer om denne forfatteren - det er en lang artikkel om henne på engelsk Wikipedia: Eleanor Francis Lattimore. Og det stemte at hennes egen barndom hadde fellestrekk med barndommen til hovedpersonen Tom i Tom og lykkeguden. (Som på originalspråket het "Jerry and the pusan", var hennes andre bok, og ble utgitt i 1932 første gang.) Jeg tenkte meg vel nesten at hun brukte egne erfaringer i barnebøkene sine... Hun var for øvrig amerikansk, men født og oppvokst i Shanghai der hennes far underviste på universitetet. (I likhet med bokens Tom, altså.) Hun illustrerte for øvrig bøkene sine selv! Originalen til Tre små kinesiske søstre ble utgitt første gang i 1948, og het "Three Little Chinese Girls".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morsomt. Da har jeg lest gjennom boken. Takk for link. - Koselig tekst og fine bilder. Tror spesielt jeg kjenner igjen drage-tegningen på s.86 - spennende tekst for barn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tre kinesiske søstre av Anna Hagerup-Nielsen?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt forslag gretemor, men den så ikke slik ut. Den var mer "barnslig", minnes det var mye rødt kanskje på cover, mer tegnet og for yngre barn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så morsomt at du fant denne, Gretemor! Jeg hadde den i meget tidlig barndom, husker at min far leste høyt fra den - her fant jeg endelig det stikkordet jeg trengte for å kjenne igjen boka:

Jeg var i Lissabon.
Der bar alle no' på hodet og ikke no' i hånd.

Takk skal du ha!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

La du merke til at det ikke står noe forfatternavn på boken? Og ikke på registreringen hos NB heller. Montro hvem som forfattet denne?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ganske sært, egentlig. Jeg får en mistanke om at boka kunne ha vært en julegave fra ei bestemor som var sterkt knyttet til misjonsvirksomhet verden rundt, og som hadde tilgang til utgivelser fra forlag som ikke var allment kjent på markedet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nok et godt forslag. Men det var ikke denne heller. Noe lignende. Vanlig trykt skrift.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi hadde barna ved yangtze kiang , https://bokelskere.no/bok/barna-ved-yangtze-kiang/106169/ som barn, men den kom vel på åttitallet. :P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var enda en fin "kina-bok" - ser temaet har vært populært ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaKirsten LundAlice NordliJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MHarald KLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieStig TNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mge