Jeg liker denne boka godt. Har blitt helt dratt inn i den, sleit med å legge den fra meg i går. Men ett grunnleggende problem har jeg: Hvordan kan OASIS være så allestedsnærværende og noe alle har tilgang til, i en verden med store energiproblemer? Der strømbrudd er dagligdags og biler og fly er blitt ubrukelige? Altså, elektrisk energi er vel det "enkleste" å produsere, sammenlinga med drivstoff osv., men akkurat dette premisset syns jeg var på grensa til å være urealistisk. Ellers syns jeg boka er god i det at den ikke overdriver sci-fi-effekten, det er noen framtidsvisjoner i sånne bøker som er helt fjerne med tanke på hvor fort utviklinga her gått, her syns jeg det egentlig virker ganske realistisk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Men, det står jo ikke at biler og fly er ubrukelige? Det nevnes at fly er forbeholdt rikfolk. Og ellers kjører jo bl.a Aech kjører egen bil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også påpekt det med energimangel lenger ned i tråden. Jeg syntes også det var noe som ikke stemte helt der. Tidlig i boka (se lenger ned i tråden) ble det sagt at pga oljemangel var det energikrise. Merkelig at de ikke løste det med alternativ energi?
Ellers er boka topp, synes jeg og :-) Så det med energien gidder jeg egentlig ikke å tillegge alt for stor vekt, he-he.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nja, dette med alternativ energi er ikke så lett. Det tar lang tid å utvikle like effektivt drivstoff for eksempel. Det er nok en viss utopi i tankene fra teknooptimister om at alt vil "løse seg" av seg selv, fordi vi vil finne noe nytt. Olje har effektivisert transport og industri helt utrolig, og å finne en erstatning tar tid.

Det nevnes jo flere steder i boka at de bruker solcellepaneler, men du skal ha ganske mange av disse for å få nok energi. Heller ikke vindenergi eller lignende er spesielt effektivt. Så kombinasjonen av veldig mange folk som trenger et sted og bo og plasskrevende energiproduksjon er vanskelig. I Norge hadde vi nok klart oss bedre, fordi vi i praksis er selvforsynt med kraft gjennom vannkrafta (selv om det kan være sesong- og nedbørsavhengig, og vi importerer en del på vinteren, såvidt jeg vet, men det er mulig det går an å ta vare på energien - i dag eksporterer vi ut overskuddet for å tjene penger, men vi har et overskudd om sommeren f. eks.).

Uansett: At de ikke hadde funnet en alternativ energikilde, syns jeg ikke var så rart. Boka er tross alt bare satt til 2040-tallet, det er bare 25-30 år fra nå. Heller det at samfunnet fremdeles er så strømavhengig selv om de visstnok ikke har nok energi, som virker litt rart.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg meiner det er nevnt vindmøllepark også, i skildringa av ein busstur ca midt i boka. Og heilt i byrjinga av boka får vi vite at hovudpersonen har ein ergometersykkel på gøymestaden sin for å kunne lade laptopen sin.

Sjølv tykkjer eg skildringa av energimangelen er ganske overtydande hittil (har kome halvvegs i boka). Det handlar jo til sjuande og sist om kva folk prioriterer å nytte energien til. Sidan dei fleste vi møter lever nær sagt heile livet på internett så gjev det også meining at ein prioriterer å nytte energien til å halde datamaskinene i gang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jepp, når Wade flytter til Columbus så kjører de forbi gedigne vindmølleparker på utsiden av de overbefolkede byene. Og bussen selv hadde kraftig solcelle-system på taket. Jo mer jeg leser jo mindre rart lir det med energimangelen, ja. Dessuten har de utviklet en del alternativ energi. Folks virtuelle liv krever mye energi. Var det ikke slik at OASIS hadde eget energisystem? Noe av det første han gjorde da han kom til Columbus var jo å koble seg til en spesial-internett-linje tilbudt av GGS. Men den kan vel ikke fungere uavhengig av generelle strømbrudd?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kall meg pirkete, men:

http://www.miljolare.no/tema/energi/sporsmal/?offset=1007&antall=10

http://nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_troms_og_finnmark/finnmark/3217268.html

http://www.tu.no/artikler/vindmollene-skuffer-ar-etter-ar/245871

Disse linkene er litt uenige, men likevel er det generelle inntrykket at en vindmølle maksimalt kan produsere strøm til 300-400 husstander. Det høres kanskje ikke så lite ut, men husk da at du må ha minst 1000 for å dekke 300-400.000 husstander. I bøkene beskrives det en enorm overbefolkning og en enorm opphopning av folk i byene. Med tanke på hvor mange mennesker det bor i USA, er det ikke urealistisk å tenke seg at det da har samla seg kanskje 3-4 millioner mennesker i det som har blitt metropolen Columbus (i dag bor det ca 840.000 mennesker der). Nå vet vi at en økende andel av dem bor på gata, og de bruker nok ikke like mye energi. Samtidig har du megakomplekser som IOI og GSS som bruker veldig mye (de nevner vel at GSS er selvforsynt med energi via solcellepaneler eller noe, det kan hende, selv om det høres optimistisk ut mtp hvor ustabilt solenergi er, og også med tanke på at Columbios, Ohio ligger ganske midt på treet mtp antall soltimer årlig).

Du måtte altså hatt mer enn 2000 vindmøller kun for å fylle behovet til DAGENS Columbus, og denne byen beskrives som mye mer overbefolket. Den vindmølleparken må være ganske massiv, ja, hvis dette skal være realistisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan virke som om du har satt likheitsteikn mellom husstandar og personar i dette overslaget. Korrigerer ein for dette, så blir antalet vindmøller som trengs litt lavare. Men framleis veldig omfangsrike vindmølleparkar, ja. Og det er vel nettopp det som er skissert i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda, pluss at det uansett er litt pirkete av meg. :P Blir ekstra pirkete om jeg liker en bok, så det er egentlig et kompliment. Det skal nevnes at husstandene virker å være større i framtida skissert i boka enn i dag, men det er også trolig at de enkelte husstandene bruker mindre strøm (sparer på varmtvann, elektrisitet osv.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundTine VictoriaNinaCathrine PedersenPer LundHeidiGeir SundetEmil ChristiansenLars Johann MiljeMaikenElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.siljehusmorMorten JensenPiippokattaSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaTanteMamieGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria Jonassen