Jeg har laga meg ei egen Bokhylle som heter Nobelprisvinnere. Der prøver jeg å samle bøkene av de prisvinnerne jeg har lest.. Det har blitt noen gjennom årene...
Viser 9 svar.
Absolutt en fin løsning!
Men, for jeg har et men her også …, da støter vi vel på det problemet at vi ikke kan lagre én bok i to forskjellige hyller. Dermed blir det rot i hyllene mine. Jeg vil gjerne ha hyllene «romaner, norske», «romaner utenlandske», «noveller» osv. komplette. Og hva skal jeg i så fall gjøre med Sjolokhov, har bare lest første bind av hans Stille flyter Don ....
Jeg tror jeg lander på løsningen med en liste over utvalgte enkeltverk av hver nobelprisvinner jeg har lest, kanskje …
Så artig at vi fikk en liten diskusjon omkring dette. Bra initiativ, Kristine Louise!
Skjønner deg godt. Jeg måtte ta et valg, og det endte med at alle bøkene av Nobelprisvinnerne kom i en hylle. Det er ikke helt optimalt i forhold til de andre hyllene men slik ble det nå.
Her er en eldre tråd om Nobelvinnere
Jeg holder på med å sette opp en liste over "mine" nobelprisvinnere.
Synes det er et tankekors at lille Norge har tre nobelprisvinnere (Bjørnson, Hamsun og Undset), men Henrik Ibsen er ikke blant dem. Jeg våger den påstand at Ibsen må være den største. Han er i hvert fall den som fortsatt leses og settes opp over hele verden.
Valget av fredsprisvinnere har vi jo stundom undret oss over. Det kan vel være likedan med litteraturprisen: Av og til har komiteen trolig sett litt stort på det. Er det for eksempel noen her på Bokelskere som har lest noe av nobelprisvinneren Winston Churchill?
Bjørnson hadde mange kvaliteter, også litterært, men likevel rakk han neppe Ibsen til knærne. At de var samtidige, gjorde nok sitt til at Ibsen ble utelatt etter at Bjørnson fikk prisen. Man kan jo merkelig nok ikke "begunstige" samme nasjon flere år på rad (jf. spekulasjonene omkring de seineste prisvinnerne)!
Jeg tilstår at jeg som leser har hatt større glede av Hamsun enn av Ibsen, men vil helst slippe å rangere dem!
Ein annan ting som kan vere verdt å tenke på (eg greier ikkje å lå vere å tenke litt statistisk på det); Dei fleste nobel-aktuelle forfattarar har framleis ein god del leveår att etter at dei begynner å figurere på listene over aktuelle kandidatar, og vil såleis få mange lodd i lotteriet. Ibsen kunne få max 5 (han fekk vel berre 3), sidan han gjekk bort i 1906.
Vidare må ein ta med i reiknestykket at sidan prisen var ganske ny, så var der fleire "Nobel-verdige" kandidatar å velge mellom enn i seinare år. Eller forklart på ein annan måte; dersom prisen hadde blitt innstifta ti år seinare, i 1911, ville sikkert dei tidlegare vinnarane Mistral, Echegaray y Eizaguirre, Sienkiewicz, Kipling, Eucken, Lagerlöf og von Heyse vært aktuelle for prisen, og såleis ville det vært litt mindre sjanse for Maeterlinck som vann det året.
Aller Anfang ist schwer ...
Det er andre som har lurt på det same.
Takk for informativ lenke! Det er tydeligvis ikke bare litterære kvaliteter som har vært vurdert blant "de aderton".
Sånn har jeg også ordnet meg. Skulle jeg lage ei liste, måtte det eventuelt være over det enkeltverket jeg liker best av hver forfatter.