I siste utgivelse i Hamsun-Selskapets skriftserie (Hamsun, Harr og Kjerringøy, 2015) har Bodil Børset en artikkel med tittelen "Knut Hamsun i lys av Grunnlovsjubileet".
(Fotnote: "Artikkelen er basert på et foredrag ved Hamsun-Selskapets litteraturseminar under Hamsundagene 2014, hvor det var et ønske om å aktualisere Hamsun opp mot Grunnlovsjubileet 2014 og belyse forfatterens samfunnsengasjement i det norske nasjonsbyggingsprosjektets ulike faser")
Jeg deltok på litteraturseminaret i 2014, og Børsets foredrag er ett av dem jeg husker best. Meget bra. Jeg siterer siste avsnitt av artikkelen/foredraget:
Historien om Knut Hamsun kan, så ubehagelig som det kan være, i likhet med andre tilfeller, som for eksempel historien om samene og andre undertrykte gruppers posisjon, være med på å belyse også problematiske trekk ved demokratiet i Norge og Europa de siste 200 år. Dette har jeg tidligere i jubileumsåret forsøkt å understreke, for eksempel da man skulle kåre de 100 viktigste personene i Norge de siste 200 år. Her ble ikke Knut Hamsun funnet verdig en plass. Og her mener jeg at man nasjonalt sett har vært for feige. Grunnlovens utvikling handler også om de mørke sider av historien. Hamsun kan være en nøkkel til å ta de samtalene vi ikke har lyst til å ta. Han kan også være med på å nyansere vårt historiesyn. For historien om Norge og om Europa, utviklingen av demokratiet, nasjonalstatene og nasjonalisme som strekker seg tilbake til opplysningstiden og slutten av 1700-tallet, er en historie med mange sjatteringer. Og historien om Hamsun og andre verdenskrig er en historie om Hamsun og første verdenskrig. Og Hamsun og unionsoppløsningen. Historien pm Hamsun som nazist er historien om Hamsun som anarkist og venstreradikaler. Etterkrigstidas historieframstilling i svart og hvitt er fortellingen om en tid hvor fargene hadde sjatteringer i seg.
(Bodil Børset - direktør ved Hamsunsenteret på Hamarøy. Doktorgrad i litteraturvitenskap fra NTNU, Trondheim. Leder for forskningsprosjektet "Hamsun i Nordland", et samarbeid mellom UiN [Universitetet i Nordland, nå: Nord Universitet (Bodø)] og Hamsunsenteret. Har publisert flere artikler om moderne litteratur)
Viser 2 svar.
Finnes det en begrunnet oversikt over dem som ble funnet verdige til en plass på lista?
Det er jeg ikke sikker på, men jeg synes å huske at Bodil Børset hadde innlegg om Knut Hamsuns utelukkelse i én eller flere aviser (hun sier/skriver jo også at hun har "forsøkt å understreke" det).