I mitt leseliv har eg lese krim- og spenningsbøker i raptusar. Eg har gjerne kome over ein forfattar som har fenga, lese nokre bøker og deretter gått lei. Raptusar eg kjem på frå barndom fram til i dag er: Hardyguttene, Morgan Kane-bøkene, Allistar McLean, Raymond Chandler, John Le Carré, Agatha Christie, Gunnar Staalesen, P.D. James, Sherlock Holmes, Henning Mankell og den siste, James Lee Burke. Etter Mankell kjende eg meg veldig mett på heile krim-sjangeren og las ikkje krim før eg kom over James Lee Burke. Men han er eg framleis er trufast mot. Han er så god at han nokre gonger minner meg om McCarthy. Mørk og fin. Nåvel. Eg er klar for ny raptus og lurer på om nokon der ute har tips til god krimlitteratur. Eg er ikkje ute etter knallsmarte sjakk-komplott, men gode karakterar og miljø, og gjerne ein dose samfunnskritikk. Eg har sett og likt denne Rebus-serien i fjernsyn, kan Ian Rankin vere noko?








Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 59 svar.

Sent, men godt (?) her:
Jeg er enig i at krim er svært mye ... rart?
Jeg har nok lest endel Marklund, Nesbø, Läckberg og Theorin, men det er andre forfattere jeg liker MYYYE bedre...
Jeg foreslår Sidney Sheldon - start gjerne med Kommer morgendagen? og Ken Follet - start gjerne med Nålen. Her finner vi en psykologisk snert som jeg liker utrolig godt. Håkan Nesser som er nevnt, skriver også utrolig bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spørsmålet ble stilt for 2 år siden, og spørsmålstilleren har i alle fall ikke vært aktiv i 2012. Sånn sett kommer rådene i seneste laget.

Generelt vil jeg si at å bare be om hjelp til en god krimbok blir helt feil. Krimbegrepet er alt for vidt. Selv leser jeg i all hovedsak krim, men det er likevel mange sjangere og enkeltforfattere jeg aldri har tatt i. Men det er selvfølgelig greit å bruke lenken til å markedsføre egne preferanser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og det var det jeg gjorde... Han nevnte jo flere forfattere som han likte, og det går an å tenke seg at hvis han liker for eksempel J.L.Burke, så liker han kanskje ... Det går vel også an å være aktiv her uten å være synlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har du lest noe av Jim Thompson? F.eks "Morderen i meg" eller Innbyggertall: 1280.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ildvitnet - skrevet under det svenske pseudonymet Lars Kepler - er umulig å legge fra seg. Anbefales! Les gjerne også de to første - Hypnotisøren og Paganinikontrakten. Ellers er jeg veldig glad i John Hart, som er nevnt i tidligere diskusjoner. Den eneste som har vunnet Edgar-prisen - den høyeste amerikanske krimprisen - to ganger. Peter Temple - kritikerrost og god krim bør nevnes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er ikke noe særlig for krim,men Liza Marklund og Mo Hayder tok meg med storm.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

James Lee Burke har kommet med ny bok nå. Ikke på norsk foreløpig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har noen nevnt Tom Rob Smith og 'Barn 44'? Samfunnskritisk på et historisk sett og spennende på det grusomste... Både lærerrik (om Sovjetunionen) og spennende krim:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk - noterer, noterer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med HÅKAN NESSER? Såvidt jeg kan se har du ikke lest noe av ham og han er heller ikke nevnt i noen av de andre svarene her. Meget velskrevet krim, men også mye mer, bl.a. gode person- og miljøskildringer. Min favoritt er "En helt annan historia", på lydbok lest av forfatteren. En STOR lese-/høreopplevelse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvfølgelig skal Nesser leses. Hvordan kunne jeg glemme og tipse om det? Jeg som er så hekta på hans bøker. I min verden finnes det ingen som er bedre på stil, språk og som du skriver person og miljøskildringer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg har og raptusar når det gjeld krim. Førre raptus galdt svenske Åsa Larsson. Kan anbefalast! Elles les eg alltid den siste nye til Jo Nesbø så snart ventelistene på biblioteket har lagt seg... Denne veka galdt det Panserhjerte. Veit at det ikkje er alle som er like begeistra for Nesbø, men.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det kan dei! Det mest negative eg kan seie om Nesbø, er at bøkene hans er vanskelege å leggje frå seg, noko som kan føre til at ein lar vere å fyre i omnen eller å gå den obligatoriske turen. Dermed kan ein lett få både stiv nakke og vårforkjøling å hanskast med. I dag er det ullsokkar, nasespray, appelsinar og lang tur på stranda som gjeld. I tillegg til små dosar Agnes Ravatn mellom slaga. Håper Åsa Larsson smakar!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hørest ut som ein god kur! Ravatn har eg berre lese litt av i Dag og tid. Kanskje eg må ha meg den siste boka? Her er sofaen brukt til forkjølingssjukepleie i snart ei veke no. Kjedeleg, men med god til til boklesing og fjasing på nettet. Takk for skiftet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Både fjasing og Ravatn hjelper. Kan absolutt anbefale sistnemnde. Den eg les no er ei "artikkelsamling" med ein serie som har stått i Dag og tid tidlegare. Eg skriv hermeteikn rundt, for eg veit ikkje om artikkel er eit dekkande ord for det Ravatn leverer her. I alle fall er det stor humor, og sjølv om eg har lese mange av dei tidlegare i avisa, kosar eg meg godt med dei. Takk for skiftet til deg og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Her var det mykje å velge i!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Glemte å tipse om Arne Dahl, beklager. Arne dahl er egentlig et anagram av navnet Jan Arnald, en svensk litteraturprofessor, (professor på Shakespear), som bestemte seg for at det må da være mulig og skrive god krim. Sånn sagt sånn gjort. Jeg har lest bøkene både på norsk og svensk, og mener bestemt du skal styre unna de norske. Utrolig dårlig oversettelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må jo vere dritsurt for ein litteraturprofessor på Shakespear å få bøkene sine dårleg oversatt! Proffesor'n är noterad.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har nylig oppdaget Johan Theorin, og synes han har et helt utrolig vakkert språk. Bøkene hans skiller seg positivt ut i en jungel av krim av varierende kvalitet :) Mons Kallentoft er også spennende, men Theorin er uten tvil min krimfavoritt pr i dag. Jeg har lest de to første på norsk, og nå greide jeg ikke vente lenger, så jeg bestilte den tredje på svensk (cirka halv pris i forhold til i Norge). Anbefales absolutt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må nesten komme med en anbefaling til, denne gangen snur vi nesa helt til Frankrike og deres krimdronning Fred Vargas. Fantastisk krim som gir deg mer enn en vanlig krim, hun skriver som en gudinne, samtidig som det kan minne om gode, gamle Christie. Aftenpostens anmelder Ingrid Brekke sa det så fint da hun ga den sist oversatte boken terningkast 6 i kåringen av årets påskekrim: "Vargas har en helt spesiell stil, som er en fest å lese (...) Både trofaste fans og krimentusiaster som hittil ikke har oppdaget Adamsbergs verden, kan glede seg. 'Vampyrens hevn' er rett og slett gull."

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Spennande. Notert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For alle som ikke har oppdaget den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen - GLED dere! Fantastiske bøker, foreløpig to oversatt til norsk. Avdeling Q er en avdeling bestående av to herlige karakterer, som jobber med uoppklarte saker. Fantastisk spennende. OG - det er vel på tide at vi snur nesa mot Danmark, ikke bare svenskene som kan skrive krim :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset! Når du nemner dansk krim kom eg på ei god dansk krimbok eg har lese som heiter "Mord på mandag", skrive av den dansken kultforfattaren Dan Turèll. Når eg no sjekkar på nettet, ser eg at boka er ei av ti i ein "Mord"-serie, derav seks omsett til norsk. Sånn, no gav eg meg visst sjølv eit tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Har du ikke vært borti Chelsea Cain er det verdt et forsøk. Ho e kommet ut med 3 bøker foreløbig. Så en fransk forfatter som heter Jean-Christophe Grange,har blant annet skrevet ei bok som heter Ulvenes rike, kjempebra. Og Linwood Barclay skriver veldig spennende!! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nye navn for meg. Takk skal du ha, Kristine!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt krimtips - ikke hardbarket, ikke spesifikt samfunnskritisk og heller ikke moderne, men underholdende og utfordrende for de små grå: G.K. Chestertons "Father Brown"-historier! Utrolig sjarmerende, etter min mening. For øvrig tiltres forslaget om Sjöwall & Wahlöö - jeg slukte dem i min mest krim-slukende periode. (En annen underholdende serie, e.m.m., er bøkene om antihelten Morten Martens - søk på Fredrik Skagen her på bokelskere.no, så får du opp en hel liste. Og serien ble gitt ut på nytt i fjor (2009), dessuten.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Notert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har hatt glede av Michael Connellys serie om Harry Bosch - vietnamveteran og politimann i LA. Og også bøkene til Elizabeth George samt bøkene til Peter Robinson (som nevnes i et tidligere svar).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv så pennen kladdar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Philip Kerr, Dennis Lehane og Philippe Claudel er tre av mine favorittar for tida. Anbefales varmt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er mye å velge mellom! Noen bøker jeg kan anbefale er Deon Meyer sine fra Sør-Afrika, flere av dem oversatt til norsk. Det er ikke A beautiful place to die av Malla Nunn, men den kan også anbefales. Andre veldig gode bøker er Restless av William Boyd (oversatt til norsk) og Down river av John Hart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg driver nettopp og gjenleser Dorothy L. Sayers bøker om Lord Peter Wimsey. De anbefales på det aller varmeste. Ikke bare god krim, men god litteratur (og et funn for alle anglofile...).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikkje mangel på anglofili her i garden. Noterer ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt moro, ser at jeg opp gjennom har lest mye av de samme krimbøkene som deg. Det er nok flere år siden jeg leste krim nå, men jeg har begynt å les Kane om igjen og akter å lese de i takt med nyutgivelsen. Men tilbake til det opprinnelig temaet; ser at noen allerede har ymtet så smått om bøkene om Martin Beck, og jeg må bare henge meg på av minst to grunner: For det første glimtet de (sterkt!)med sitt fravær på listen din, og for det andre synes jeg de bøkene er uimotståelige, og særlig personskildringene er interessante og plastiske. Men kanskje har du alt lest noen av de, uten at de har falt i smak?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Vel, hva kan jeg si... takk for advarselen!

(Jeg har ikke sett tv-serien om Beck, og jeg har heller ikke sett filmene om Varg Veum, men sistnevnte hadde jeg tenkt å prøve og se på et tidspunkt; Varg fulgte med meg og formet meg da jeg var menneske in spe)

Kanskje skal jeg se Veum på fjernsynsskjerm, kanskje ikke...

Apropos, regner med at du har støtt på Raymond Chandler?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jepp! Chandler har truleg påvirka min generelle litteratursmak mykje. Han og Dashiell Hammett. Kule karar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Roslund & Hellström er samfunnskritiske så det holdet.! Nå har jeg kun lest de tre siste bøkene deres som ikke er oversatt til norsk dessverre. Men de første bøkene deres er oversatt til norsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

MÅ svenske bøker leses på norsk da, egentlig? Jeg gikk i årevis og trodde jeg ikke "kunne" lese svensk - men fant heldigvis ut at det var bare innbilning. Dermed åpnet det seg et stort nytt bokunivers for mine øyne - hurra! "Alle" nordmenn forstår jo svensk muntlig veldig godt - gi svensk skriftlig en sjanse også! Det samme gjelder naturligvis også dansk - skriftlig dansk ligger jo enda nærmere norsk enn svensk skriftspråk. :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser alle svenske bøker på svensk og alle danske bøker på dansk og det synes jeg ikke er noe vanskelig. Er det et eller annet ord man ikke forstår, så forstår man jo sammenhengen. Jeg er også svært begeistret for Johan Theorin. Foruten Camilla Läckberg og Åsa Larson av de svenske krimdronningene har vi jo Mari Jungstedt som skriver fra Gotland og Helen Thursten som skriver fra Göteborg-traktene. Begge er veldig gode. Av de engelske er jeg svært begeistret for Ann Cleeves som skriver fra Shetland. Danske Sara Blædel er også veldig god synes jeg. Dette var i hvertfall noen forslag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg for min del finner det å lese svensk ganske hemmende. Leser en del svenske magasiner og der går grensen av tålmodigheten min liksom :-) men er man så heldig som du å leser på svensk like god som norsk er det en stor fordel. Nå har det seg slik at jeg hører mest på svenske lydbøker da utvalget på svensk er mye større enn på norsk og ergo får jeg med meg utrolig mye bra svensk litteratur som ikke er oversatt til norsk som f. eks Roslund & Hellström - Flickan under gatan som er utrolig bra informativ krim

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Flickan under gatan" ble utgitt på norsk i 2008. Den heter "Jenta under byen"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Glemte et øyeblikk at wikipedia ikke alltid er like oppdatert :-). Supert at du sa ifra for da fikk jeg fikset oppdateringen på wikipedia'en også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Øvelse gjør mester. jeg hadde store problemer å lese norsk når jeg flyttet hit en gang i forrige årtusende. Enig med annelingua at universet utvider seg når du på en måte blir bilateral.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er selvsagt sant :-) men så er spørsmålet hvor mye tid er man villig til å bruke på å venne seg til å lese f. eks svensk når det er så mange gode bøker å lese på norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, Britt - eg noterer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjöwall & Wahlöö er skikkelig samfunnskritiske i sine ti bøker som går under navnet "roman om ett brott"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva med noen av de tidligste bøkene til Val McDermid, om Kate Brannigan? Har ikke titler i hodet desverre. Robert Wilson, (Et lite drap i Lisboa og Den blinde mannen i Sevilla) er også verdt å sjekke ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

McDermid er notert. Skal sjekke. Wilson har eg lese, veldig bra saker, men eg vart nok ikkje heilfrelst. Takk for tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en forfatter jeg synes skriver rivende godt. Peter Robinson, engelsman fra Yorkshire boende i Canada. Skriver om inspector Banks med handling fra Yorkshire.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har sjekka litt på nettet om Robinson og ført han på lista. Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med historisk krim fra England på 1500 tallet? "Oppløsning" og "Mørk ild" av C.J Sansom er god fornøyelige krim, ikke hardbarket men på en måte "god gammeldags" men med spenning. Trivdes godt sammen med hovedpersonen advokat Matthew Shardlake som "måtte" ordne opp for Cromwell. Forfatteren beskriver mennesker og deres miljø på en ypperlig måte. "Oppløsning" bør leses først for du treffer igjen flere personer i "Mørk ild".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leser gjerne "god gammeldags" krim. Nytt navn for meg dette. Takk for tipset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KPiippokattaKarin BergHilde VrangsagenTanteMamieBjørg RistvedtIngunn SRisRosOgKlagingStig TKirsten LundTove Obrestad WøienLailaBjørg Marit TinholtEvaMarianneNJulie StensethMorten MüllerHeidi HoltanHelena EHenrik  Holtvedt AndersenTonje-Elisabeth StørkersenHilde H HelsethBerretMariaHåvard EngeFarfalleCathrine PedersenDemeterEivind  VaksvikLars Johann MiljealpakkaRune U. FurbergEster SEllen E. MartolTone Maria JonassenGodemineToveCarolineBjørg L.Tone NorenbergIvar Sand