En etter min mening jevnt over usedvanlig bra og høyst leseverdig antologi, dette, som inneholder mange gode og sterke noveller. Så er da også utvalget på tjue plukket ut fra noveller publisert i tallrike litterære magasiner fra 2013. Enkelte av forfatterne og novellene har jeg lest før, og to av dem som absolutt tålte et gjensyn, er Alice Munros «Leaving Maverley», og Donald Antrims «He Knew», som begge forøvrig kan som kan leses i nettutgaven av The New Yorker).

Av de for meg tidligere ukjente forfatterne i denne samlingen, kunne jeg egentlig tenke meg å stifte nærmere bekjentskap med nesten samtlige. Vil likevel spesielt trekk fram Asako Serizawa, Deborah Eisenberg, Kerry Link, Ruth Prawer Jhabvala, Joan Silber og Melinda Moustakis. Ser dessverre ikke ut til at alle har fått utgitt noe mer, men det kan jo komme.

Blir nok også flere The O. Henry Prize Stories på meg etter hvert. Har allerede lastet ned lydbokversjonen av Selected Stories From the O. Henry Prize Stories 2002 (som altså representerer et utvalg, med forfattere som Larry Dark, Dave Eggers, Joyce Carol Oates, Richard Ford og David Foster Wallace). På ønskelista på Amazon har jeg foreløpig satt opp den siste novellesamlingen til Kerry Link Get in Trouble, som kom ut i februar i år.

Gir denne en solid femmer på terningen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 8 svar.

The O. Henry Prize Stories er av de beste novelleantologiene jeg vet om - jeg snublet over min første for mange år siden, og år om annet snubler jeg over ferskeste utgave, så jeg har vel en fire-fem-seks samlinger i hyllene, antar jeg. Du nevner Ruth Prawer Jhabvala som en av forfatterne du gjerne vil lese mer av, men ikke kjente fra før? Jeg har ikke lest noe av henne, men hun er et kjent navn likevel, for hun var involvert i en mengde filmer og tv-serier av høy klasse, hvorav den første filmatiseringen av A room with a view er av de mest kjente. Jeg fant minneordet fra The Guardian nå - jeg var faktisk ikke klar over at hun døde i 2013. Sitater fra minneordet (som jeg anbefaler å lese!):

(her film work included) adaptations of EM Forster's A Room with a View (1985) and Howards End (1992), for both of which Jhabvala won Academy Awards; and Henry James's The Bostonians (1984) and Kazuo Ishiguro's The Remains of the Day (1993). Jhabvala's two Oscars put her in the incongruous company of Bette Davis and Elizabeth Taylor – journalists reported how odd the gilt statuettes looked in her plain New York flat. She did not care.

og:

She did not choose to become a writer, she said: "One is just born that way." When she began school and wrote her first composition, she was "flooded with my destiny", and – as the words poured – with delight. It was 1933; she was six.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk, annelingua, for god og fyldig informasjon om Ruth Prawer Jhabvala og linken til The Guardian. Veldig interessant. For et vanskelig, men også utrolig spennende liv hun må ha levd! Tenk – hun har skrevet 23 filmmanus, og jeg kan ikke huske at jeg har hørt navnet hennes før! Det til tross for at jeg har sett alle filmene som nevnes i sitatet, bortsett fra The Bostonians, og synes de er fantastiske!

I The Guardian er det også en link til en av hennes noveller, «The Judge’s Will», i The New Yorker – som jeg naturligvis må lese.

Og nå lastet jeg akkurat ned ned hennes Heat and Dust som lydbok fra audible, gitt! Så får jeg se om jeg får «ryddet tid» til å høre den snart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morsomt at samlingen er oppkalt etter O.Henry - enda har jeg en eldgammel samling av den forfatterens short stories - han het egentlig William Sydney Porter (1862-1910) (Min gamle samling er fra 1948, har den etter min far) - men dette var en liten avsporing, Monica.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det var artig, Randi, og avsporinger er bra!
Jeg visste jo at samlingen er oppkalt etter O. Henry, uten egentlig å ha tenkt noe særlig over det. Har du lest noe av ham? Hvis kvaliteten på O. Henrys noveller er like bra som dem som inngår i denne samlingen, lurer jeg på om jeg kanskje burde gjøre det! Ser at det finnes flere bøker av ham både på e-bok og som lydbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har som sagt lest den gamle Short Story samlingen som ble gitt ut i 1948. Skal prøve å legge den inn her. Fine noveller. Men det er veldig lenge siden jeg leste den (da jeg gikk i gymnaset) - husker likevel at jeg likte den.
PS. Jøss, fant den her inne bare at det var en mye nyere utgave, jeg bryr meg ikke om å legge inn min da kanskje.
Her er den, i nyere utgave

La inn min gamle også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, Randi. Lot meg friste, jeg, og gikk inn på Amazon for og sjekke av O. Henry der. Jeg fant flere, blant andre Cabbages and Kings – gratis i e-bokversjon! Den er nå behørig lastet ned. (Ifølge Wikipedia ble den utgitt første gang i 1904, og består av noveller som til sammen utgjør en roman – litt som Olive Kitteridge, med andre ord, som jeg ser at også du likte godt).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hjertelig, hjertelig takk til deg og Randi som sporet meg inn på O. Henry, alias for Wlliam Sydney Porter født i 1862 i North Carolina. Leste om han på wikipedia, fant han veldig interessant, og når 12 novellesamlinger ligger på amazon.com til kr 0, så er det bare å laste ned. Leste første avsnittet i novellen "The Trimmed Lamp", og det satte virkelig an tonen:

"Of course there are two sides to the question. Let us look at the other. We often hear "shop-girls" spoken of. No such person exist. There are girls who work in shops. They make their living that way. But why turn their occupation into an adjective? Let us be fair. We do not refer to the girls who live on Fifth Avenue as "marriage-girls."

Herlig humor, gleder meg til fortsettelsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for det, gretemor, men vi har begge RandiA, med sin «avsporing», å takke for at hun satte oss på sporet av O. Henry :-)

Jeg lastet som nevnt i første omgang ned Cabbages and Kings. Har ikke kommet i gang med den ennå, men gleder meg til å bli kjent med denne forfatteren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Nora KjærstadKirsten LundmarithcRonnyLene AndresenRandiAKetilRisRosOgKlagingHanneGodemineAjiniakraPi_MesonTor-Arne JensenHilde H HelsethIngvild RosslundPiippokattaBeathe SolbergDolly DuckgretemorAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLisbeth Marie UvaagAnn-ElinLailaTanteMamieLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanInger-LiseTrygve JakobsenReadninggirl30TheaCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalTjommiLene M