Første bok i Dystopisk lesesirkel på bokelskere.no er Wool av Hugh Howey. Dette er første bok i en serie. På norsk har den første boken fått tittelen Silo, som er serienavnet, heller enn den rene oversettelsen Ull. (Takk til krira for forslaget!)

Boken finnes som engelsk og svensk lydbok på Storytel.no, engelsk lydbok på Audible, engelsk trykt og e-bok i de fleste bokhandlere, og trykt på norsk og engelsk i de fleste folkebibliotek.

I følge VG skildrer boken et dystopisk samfunn hvor forurensning har "jaget menneskene ned i siloen i en glemt fortid. Å bevege seg ut er den sikre død. Luften er giftig. Verden utenfor kan menneskene bare observere på tv-skjermer. Hvordan ble verden slik? Holder noen sannheten tilbake? Hva om regimekritikernes verste konspirasjonsteorier viser seg å være sanne?" (bokanmeldelse 16/1-15 VG)

Leseperiode: 6/9-11/10.

I denne tråden kan vi diskutere boken, dele tanker og meninger. Kanskje vi skal vente med å avsløre "twister" i handlingen til godt uti perioden? Skriv det gjerne i denne diskusjonen hvis du blir med!

Siden dette er første boken vi leser må vi sammen finne ut hvordan vi vil ha det. Jeg synes det er supert om noen blir med på én bok. Vi trenger ikke å forplikte oss til å lese dystopier for alltid. Det kunne kanskje blitt litt i overkant dystert.

God lesning, og håper at DU blir med! :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 49 svar.

Den anerkjente Ridley Scott lager film av Wool/Silo.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi det kan bli gøy :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den filmen gleder jeg meg virkelig til! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Då er eg ferdig. Fin og spanande bok. Eg ser at fleire gjev utrrykk for at dei ikkje likte starten fullt så godt som resten av boka. Sjølv hadde eg heilt motsatt oppleving. Anslaget tykte eg var strålande, men så mista eg litt taket på historia frå midten og utover. Eller omvendt, det var historia som mista taket på meg. Litt for mange ting eg ikkje greidde å tru på til at eg kan trille eit av dei to høgaste treningkasta. Men på ingen måte ei dårleg bok, det var verdt innsatsen å bli med på denne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva synes du var hovedtemaene/temaet i boka?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Krig og fred og sånn ...
Vel, eg har ikkje tenkt så hardt over det, men overleving og fridom er etter mi oppfatning to berande tema i boka. Og det paradoksale ligg i at strategien for at menneska i siloen/siloane skal overleve i mange generasjonar inneber at individa har særs innskrenka fridom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ferdig!

Boka kom seg litt i siste del, gir under tvil en firer.

Synes ikke den når opp til andre dystopier som f.eks. The Road av Cormac McCarthy eller MaddAdam trilogien av Margaret Atwood. Konklusjonen blir at jeg nok ikke kommer til å lese mer Hugh Howey, men ser ikke bort fra at jeg kan kaste meg med på nye dystopiske felleslesninger.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ga den også en firer, og er enig med deg i at den kom seg litt i siste del. Tror nok ikke jeg heller kommer til å stresse med å lese de andre til Howey. Men kanskje jeg burde lest Atwood sine? Har hørt om de, men ikke så mye mer enn det :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror ikke jeg får tid til å slenge meg med på Wool, har noen bøker jeg må lese og anmelde som har tidsfrist, men er helt klart med på noen senere bøker :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner den! Du e hjertelig velkommen til å være med senere! Kom gjerne med forslag til neste bok også :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette hørtes interessant ut. Som vanlig dumper en litt tilfeldig over sånt. Savner en måte å legge tråder som favoritter slik at de kan nås på en enkel måte.
Stor fan av Margareth Atwood, som uten tvil er dystopisk. Er nettopp ferdig med A year of the flood - så vil muligens henge meg med her også etterhvert. Alltid på jakt etter litt inspirasjon.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fun fact:

""Wool" was the most favorably reviewed book on Amazon in 2012, with an average rating of 4.8 out of five stars."

(fra Wall Street Journal)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har kommet litt over halvveis i boka nå, og nå synes jeg plutselig den ble mer spennende. Synes den tidvis har vært litt treig hittil, men mulig det er nødvendig med såpass omfattende beskrivelser for å få mer utbytte av den etter hvert. Med fare for å komme med noen spoilers, så kan det være greit å ikke lese hele teksten min om du ikke har kommet omtrent halvveis du også ;)
Jeg er ikke veldig imponert over språket i boka, men det kan kanskje skyldes en dårlig oversettelse? Synes av og til det blir litt for omstendelige beskrivelser av handlinger for eksempel, som når det blir presisert at Juliette fortsatt har kniven, når jeg føler det er ganske logisk at hun fortsatt ville beholdt den. Tenker da ift når hun prøver å få av seg denne drakten. Ellers får jeg en følelse av at forfatteren er veldig opptatt av å forklare ting hele tiden, for at vi lesere skal skjønne hva han mener. Jeg føler dette nesten som litt masete.
Det må sies at jeg ikke er noen stor fan av sci-fi, så det er mulig jeg ikke lar meg begeistre så lett av bøker innen denne sjangeren. Men når det er sagt, så gleder jeg meg til å fortsette, for jeg er nysgjerrig på hva som vil skje videre :) Om jeg kommer til å lese trilogien er jeg usikker på, men det blir i alle fall ikke helt med det første.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har også såvidt passert midten, og tykkjer boka er heilt OK. Har ikkje så mykje å utsetje på språket, og har heller ikkje latt meg irritere over omstendelege forklaringar.

Det er likevel enkelte ting som skurrar litt. Som t.d. kor lenge ein kan gå i ei lufttett drakt utan surstofftank av noko slag (det stod i alle fall ikkje noko om surstofftank i boka) utan å kvelast. Og kvifor har dei ikkje heis i siloen? Dei har energi nok til å bore etter olje på mange kilometers djupn, men ikkje nok til å drive ei lita vareheis ein gang?

Men boka er spanande like fullt, og eg er glad for at eg blei med på felleslesinga.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det med trappene fascinerer meg litt. Jeg har også stusset på heismangelen. Men de har jo problemer med energiproduksjon/mangle. Ville heisen vært for utsatt i så måte?? Egentlig bryr jeg meg ikke så mye om å søke logiske svar på hvorfor de ikke har heis da jeg ikke er ute etter alt alt skal stemme med virkeligheten slik vi kjenner den! - Det er jo sci-fi :-) Og jeg synes det er ok at noe forblir merkelig eller ubesvart. Så kan man gruble og lure dersom man vil :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette med surstoff- (tidlig spoiler følger:) mener Holden i begynnelsen tenkte noe sånt som "selvsagt. hvorfor skulle de gitt ham mer surstoff enn han trengte for å rengjøre". det må være en tank inne i bildet.

Dette med heis har irritert meg. Kanskje det er et sosialt/politisk aspekt-at folk helst skal holde seg der de er? Men en heis kunne hatt adgangskontroll. Det burde de fått til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har også kommet noe over halvveis.Jeg avslutta forrige innlegg i en håpefull tone om at dette skulle bli bedre, men det har dessverre ikke slått til. Jeg leser den på engelsk, og er heller ikke imponert over språket. Jeg er helt enig med deg i at det blir for mange omstendelige beskrivelser av mindre viktige hendelser. Hadde språket vært godt hadde det vært til å leve med, men språket er altså ikke særlig bra.

Vel så viktig er det at selve handlingen ikke griper tak i meg. Sist savna jeg at noe skjedde, men det kan en jo ikke klage på, etter hvert skjer det svært mye! Mitt problem er at jeg synes at det som skjer stort sett er lite logisk og troverdig.

Skal lese ut denne boka (håper jo at det skal skje noe som får meg til å forandre oppfatning), men tror nok ikke jeg kommer til å lese flere bøker i serien.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hmm, hva er det egentlig som gjør at du sier språket ikke er særlig bra? Eksempler? Jeg synes språket er ok og har lest mye anerkjent og såkalt høyverdig litteratur på engelsk (men ikke sci-fi) slik at jeg har nok å sammenligne med. Rart at anmelderne ikke har lagt merke til at språket er dårlig da?? Det er ikke det at du ikke liker boka som får deg til å tro at språket er dårlig da? Bare lurer :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vanskelige spørsmål, som ikke-fagmann på språk bør jeg nok være forsiktig med å uttale meg for mye om det! Jeg ser ikke bort fra at det at jeg synes handlinga er ganske "lettvinn" og smitter over på mi vurdering av språket. Eksempler har jeg ikke...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Beklager sent svar. Vært på ferie.

Jeg har hatt en lengre pause i boka, men gjenopptar lesingen/lyttingen da jeg har lyst til å vite hva som skjer. Noen endelig oppfatning har jeg altså ikke siden jeg ikke har lest lenger enn noe over 120 sider. Men jeg har likt det jeg hittil har lest og vært overrasket over at en sci.fi kan fenge meg. Jeg får følge med på språket fremover :-)

Ang språk er det jo mye å si og mange måter å skrive på. Dessuten teller også smak og behag.

Et dårlig språk er f. eks gjerne fullt av feil (grammatiske så vel som ortografiske), floskler, klisjeer, unødvendig eller feilaktig bruk av f. eks adverb og adjektiv, overflødige repetisjoner, malplasserte metaforer, flatt språk (fattig ordforråd), svulstig språk, "smør på flesk", m.m. Som språkmenneske (og med utdannelse og praksis i flere språk) kan jeg ikke se at språket er dårlig i Wool.
- Men det er selvsagt fullt mulig å ikke LIKE måten forfatteren ordlegger seg på likevel :-)

Det gjenstår altså å se, for min del, om resten av romanens handling (og språk) innfrir ift mitt inntrykk hittil :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er jo også en av de som nevnte at jeg ikke likte språket så godt. Men da tenker jeg nok mer på måten forfatteren skriver på, og ikke skrivefeil eller grammatiske feil. Nå har jeg lest den på norsk, så det kan like gjerne være det at oversettelsen ikke er spesielt god. Det norske språket er jo litt tamt i forhold til det engelske.

Jeg synes boka var helt ok, men ingen stor leseopplevelse. Spent på hva du synes når du er ferdig :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter rundt 1/4 av boka tenker eg at "hovudpersonen" så langt er sjølve siloen. Reisa tur/retur frå topp til botn gav lesaren eit visst innblikk i korleis dete samfunnet fungerer, både sosialt og teknologisk. Bra gjennomført av forfattaren, ting blir forklart i passe tempo samstundes som det er mengder av åpne spørsmål som lesaren kan undre seg over.

Teknologisk ser det ut for at det meste er arva frå tida vi sjølve lever i, berre med visse tilpasningar. Men eg skulle ynskje meg litt meir naturvitenskapleg og ingeniørmessig truverdige skildringar innimellom (har visst blitt bortskjemt med dette etter å ha lest "The Martian"). For eksempel, det blir hevda av Jules at akslingen til siloen sin straumgenerator er 2mm ute av senter. Eg er ganske viss på at dette ville fått heile maskineriet til å bryte saman i løpet av få sekund. I den store samanhengen er det snakk om uvesentlege detaljar, men det påvirker meg likevel bittelitt på kor godt eg klarer å leve meg inn i historia.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

" Men eg skulle ynskje meg litt meir naturvitenskapleg og ingeniørmessig truverdige skildringar ":
Jeg er faktisk glad det ikke er så mye av det da jeg er redd jeg hadde synes det blir kjedelig.

For noen år siden prøvde mannen å få meg til å like sci-fi gjennom Red Mars av Kim Stanley Robinson. Om Red Mars fra amazon.com: "award-winning author Kim Stanley Robinson utilizes years of research and cutting-edge science in the first of three novels that will chronicle the colonization of Mars.". I Red Mars var det haugevis med tekniske beskrivelser - jeg holdt på å bli tussete og ga opp av kjedsomhet. Men hadde jeg holdt ut, så hadde det sikkert blitt spennende handlig etter hvert!....

Hvem vet, kanskje jeg likevel vil interessere meg meg litt for det tekniske i slike historier (bare det ikke blir for mye)? Jeg liker ihvertfall å følge med på utviklingen av tekniske duppeditter osv og gleder meg til å se The Martian på kino :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg såg The Martian i går, etter mi meining ei vellukka filmatisering av boka. Dei tekniske og naturvitskaplege utgreiingane frå boka var tona ein god del ned i filmen, så med bakgrunn i det du skriv over trur eg du vil like den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt å høre. Men ved nærmere ettertanke er jeg jo litt interessert i naturvitenskap (og teknikk). Hittil har jeg trolig bare ikke klart å forene det med interessen for skjønnlitteratur :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Morsomt at du nevner The Martian, den har jeg også i bakhodet. Jeg har blitt vant til å ta litt lett på realisme rundt teknologi i slike bøker, men etter The Martian er det litt vanskeligere å bare godta. (Men jeg er likevel velsignet med nok uvitenhet til å Ikke egentlig vite om noe er realistisk eller ikke ;) )

Jeg er enig i at det virker som at de holder ut med vår tids teknologi. Det er jo spennende, at sammenbruddet må ha skjedd i vår nære fremtid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg fått tak i boka, og er (litt forsinket) i gang med lesinga!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mi kom også i posten i dag. Tek den med på jobbreise i morgon, håper å kome eit stykke på veg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjempegreier! Vi kan vel bare utsette fristen hvis den blir for kort!

Lurer forresten på om boka kun er gitt ut som samleutgave med alle delene på norsk? Min bok er engelsk lydbok og del 1. Hele greien på en måned blir litt vel ambisiøst. Noen som vet dette?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Romanens første setning er bare helt fantastisk, synes jeg:

"The children were playing while Holston climbed to his death; he could hear them squealing as only happy children do."

En stemning settes med en gang og vi suges inn i atmosfæren rimelig fort.

Nå er jeg kommet litt over 100 sider av gårde, og synes at Howey er veldig god på å formidle atmosfære og stemninger. Har aldri interessert meg for sci-fi, men denne gangen er det blinkskudd for min del!
Jeg har brukt litt tid på på komme i gang, lest litt nå og da. Selv om det kan ha gått en tid fra sist jeg hadde Wool fremme, så trekkes jeg med en gang inn i stemningen og historien igjen. Det må hvertfall være et godt tegn. Howey skriver stødig og godt. Språket er vel relativt sobert og fritt for unødvendige beskrivelser eller digresjoner - noe jeg verdsetter. Lesetempoet vil øke litt nå - i og med at det ble lesesirkel rundt boka :-)

Jeg hører den på Audible der oppleseren gjør en bra jobb. Hender jeg stikker innom kindleutgaven også (whisper-sync-funksjonen er grei i så måte).

Håper noen av dere andre gir en liten (stemnings-/lese-)rapport også. Fenger historien?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har nå også passert 100 sider og vel så det. Jeg må innrømme at starten var litt tung, jeg synes lite skjedde. Men nå er det som i følge baksida på min engelspråklige pocketutgave blitt introdusert. Hun virker interessant, og nå ser det ut som saker og ting begynner å skje!

Er spent på fortsettelsen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra at du liker den til tross for dårlig erfaring med scifi!

Mitt forsinkede førsteinntrykk av Wool:

Jeg liker stemningen i boka. Jeg synes personene er nyanserte karakterer,og at det ikke er så lett å komme innpå dem. Det er fint. Universet boka skildrer er så langt troverdig,men jeg har mange spørsmål om forhistorien, samfunnsstrukturen etc. Samtidig kan slike bøker spenne bein på seg selv hvis de prøver å forklare alt. Og mye blir sikkert klarere underveis.

Min versjon er lydbok engelsk via Storytel, det kan godt være at det er samme versjon som Audible har. Oppleseren gjør en god jobb. Utfordringen med lydbøker er å holde konsentrasjonen, håper jeg får med meg de viktigste tingene :-)

Jeg ser for meg å lese hele serien, boken engasjerer meg. Det er veldig gøy,har lest mye i det siste som ikke har truffet helt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er vel egentlig ikke det at jeg har dårlig erfaring med sci-fi. Greia er at jeg rett og slett aldri har klart å mobilisere interesse for sci-fi - derav svært liten befatning med feltet :-) Men jeg leste med interesse Utopia av godeste Thomas Moore - utopienes og dystopienes opphavsmann! Og Orwells 1984 samt Fluenes herre (Golding) vekket absolutt interesse da jeg for lange siden leste dem.

Jeg ser også for meg å lese hele Wool-trilogien! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah, skjønner :)

Jeg har ikke lest Thomas Moore, settes herved på listen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Avslutninga av del 1 var knakande bra. Gleder meg til resten.

Så er eg slik skapt at eg heng meg opp i detaljar. Her er ein: På siste side i kapittel 1 legg Holston frå seg sjeriffstjerna på skrivebordet på kontoret sitt. Tre sider ute i kapittel 2 hugsar han at han at han har lagt frå seg ringen sin på nattbordet for fleire timar sidan. Litt lenger nede på same sida står det at han har lagt frå seg sjeriffstjerna ved sidan av ringen. Dette heng ikkje i saman.

Er det ein oversetjarfeil, eller er det likt i den engelske utgåva?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du er våken, Jostein, det henger ikke sammen, og jeg er redd det er en oversetterfeil. I den engelske utgaven legger han fra seg sheriffstjerna på skrivepultetn før han blir låst inn på ventecella. Under samtalen med Jahns tar han seg til fingeren av gammel vane, fordi han pleide å snurre kobberringen rundt på fingeren, men husker at han la den fra seg på kommoden for mange timer siden. Litt senere tar han seg også til brystet før han husker at han har lagt i fra seg både stjerna og ringen.

Her står det: "His hand moved just a little, towards the missing badge, left behind like his ring."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så gøy at du liker boka!
De detaljene du snakker om husker jeg ikke da jeg hittil har holdt meg til lydbokversjonen.
Tror du at du også kan tenke deg å lese hele trilogien slik Ajiniakra og jeg har tenkt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er litt for tidleg å seie korvidt eg kjem til å lese heile trilogien, men det er ikkje utenkeleg. Eg kjem uansett ikkje til å lese dei fortløpande, eg er glad i variasjon og vil gjerne veksle på. Dersom eg forstår det rett er det framleis nokre månadar til neste bok kjem på norsk. For min del ville det vere brukbar timing. Men vi får sjå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så moro! Jeg slenger meg nok med på Wool når jeg har lest ut noen av bøkene som står øverst på lista mi.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er det bare å melde seg med her, eller må jeg registrere meg på noe vis? Er med på en annen lesesirkel, men har så lyst til å lese denne boken at jeg vil prøve å få til begge deler ;)
Bestilte boka fra biblioteket nå, og tenker også å låne de på e-bok i tillegg, slik at jeg kan starte omtrent samtidig som dere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei! Kjempegøy at du blir med!!! :-) Jeg er veldig fan av at en kan "droppe inn" når det passer. av og til er det en bok en vil lese, av og til ikke. og av og til strekker ikke tiden til. Det må være helt greit :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Supert - da prøver jeg å være med denne runden :)
Akkurat denne hadde jeg planer om å lese, så da passer det så fint å lese den sammen med noen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Blir med her også, eg. Håper eg klarer å henge med på to lesesirkelbøker samstundes. Bestilte boka i kveld, så det gjeng nok nokre dagar før den kjem.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en gledelig nyhet :-) Jeg er ikke kommet langt i Wool, så det passer utmerket! Har den på lydbok (audible) og synes oppleseren gjør en god jobb, Har den også på Kindle. Det er jo masse flotte dystopier å ta av, så en dystopisk lesesirkel burde ha nok å ta av. Må hoppe i køya nå. Titter innom i morgen :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig spennende. Da setter jeg "En mann ved navn Ove" på pause for nå, og gir meg i kast med Wool. Jeg fant ikke boka i den lokale bokhandelen, så denne runden blir det lydbok fra Storytel. skal vi sette noen bestemt dato for når vi skal være ferdig med boka? Eller tar vi det bare som det passer?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg foreslår ca 4 ukers lesetid (6/9-11/10). Tror det er greit for at folk skal rekke å lese, samtidig som det ikke spriker enormt . Men diskusjonene kan vel gå hele tiden?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fire uker høres ok ut :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det høres veldig bra ut. Jeg er i alle fall med på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundBertyAstrid Terese Bjorland SkjeggerudFlettiettesiljehusmorSigrid Blytt TøsdalLailaHarald KDemeterIngvild SBeathe SolbergRisRosOgKlagingLars Johann MiljeTrude JensenAnneWangTine SundalIngunnEileen BørresenVigdis VoldBerit B LieAnn ChristinStine SevilhaugErlend Rødal VikhagenIngunn STralteTheaTerje MathisenRune U. FurbergEgil StangelandCarine OlsrødDressmyshelfLisbeth Marie UvaagIna Elisabeth Bøgh VigrePiippokattaTove Obrestad WøienSissel ElisabethKari FredriksenNorahHelena ETrygve Jakobsen