Frist for å foreslå bok:
Tirsdag 1. september kl. 21.00

Kategorien er Eldre verdenslitteratur (bøker som er utgitt utenfor Norden før 1976).

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Boken blir med i en avstemning (egen tråd) etter fristens utløp.

Begrunn gjerne forslaget og/eller legg inn link til nettsider med omtale av verk/forfatter.

Du kan endre ditt forslag før fristens utløp, og forslagene kan gjerne diskuteres her på tråden.

Ved å gå til LESESIRKELENS HOVEDTRÅD finner du mer informasjon og kan klikke deg videre til andre lesesirkel-diskusjonstråder.

VELKOMMEN MED FORSLAG

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 87 svar.

Sett på maken. Og jeg som har bestilt begge de norske "voksenutgavene" av Huck Finn! Buddenbrooks leste jeg for ikke så lenge siden, men den står vel fortsatt i hylla og tåler nok en ny omgang.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, så vart det ikkje Huckleberry Finn likevel. For meg låg både denne romanen (som all moderne litteratur spring ut av og Onkel Toms hytte klar til å ta over etter Ulysses i cd-anlegget i bilen, så eg helste med glede desse to framlegga. Eg begynte alt på Huckleberry Finn, i Zinken Hopps norske språkdrakt, her om dagen. Og kven les? Johannes Eckhoff, stemma frå Barnetimen for dei minste og Laurdagsbarnetimen! Ikkje berre kom barndommens rike att gjennom Marks Twains roman som eg las opp att og opp att i yngre år, men som eg nå ikkje hadde lese på eit halvt hundreår, men også alt eg forbind med Johannes Eckhoffs stemme vart levande att. Eg kom òg på at eg i tredje klasse på realskolen vart teken ut til statist da Riksteatret gjesta heimplassen min med Max Frischs Andorra; tre lange gutar skulle vere soldatar og gå over scena, og der var Johannes Eckhoff med, Ingolf Rogde òg, og Erling Lindal, så eg har, på ein måte, i alle fall, spelt mot desse tre, utan at det, så vidt eg kan sjå, har sett varige spor i norsk teaterhistorie.

Eg får halde fram med Huck Finn, Jim og dei andre. Buddenbrocks las eg for nokre år sidan, og når eg seinare skal ta føre meg dei høgdepunkta i tyskspråkleg litteratur som eg ennå ikkje har lese, kjem eg ikkje til å ta att denne store romanen, trur eg, heller konsentrere meg om andre verk av Thomas Mann. Eg har lagt inn ein del sitat frå verket som lesarane kan kose seg med, og eg vil så absolutt tilrå eit besøk i familien Manns hus i Lübeck (enkelte scener frå fjernsynsversjonen vart spelte inn der). Og for den som er interessert i Kielland (det burde nå alle bokelskarar vere), er Buddenbrocks fin å lese som etterverknad av Kielland. For det var han som begynte. Nyt Thomas Mann!

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg har (omsider) lært av erfaring (håper jeg da...): ikke bestille noe før det det endelige resultatet foreligger - og jeg har sjekket i mine egne bokhyller!! Her kan alt skje til siste sekund.

Selv heiet jeg på outsideren og fikk en gledelig overraskelse!
Håper du får glede av Huck Finn likevel, Marit

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Huck Finn har jeg hatt stor glede av flere ganger. Denne gangen hadde jeg tenkt å lese de tre utgavene mine parallelt og sammenlikne. Det kan jeg for så vidt gjøre aleine, men det hadde vært veldig moro å gjøre det sammen med noen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg såg også føre meg at Huckleberry Finn kom til å vinne, og hadde langt på veg førebudd meg på IKKJE å delta i denne runda. Har ingenting imot boka, men eg har alt lest den og eg er litt sær på det med å lese oppatt bøker.

No håpar eg at Buddenbrooks lever opp til forventningane, dette var min favoritt mellom dei som var med i omkampen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så for meg at det kom til å bli Huck Finn denne gangen, og var fristet til å begynne å lese den, men fant ut jeg måtte vente og se an. Jeg synes også det hadde vært gøy å lese den sammen med noen, men det er vel ikke noe i veien for at den kan foreslås på nytt igjen i neste runde, om vi klarer å vente med den helt til neste EV-bok :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har flyttet én av mine stemmer fra Huckleberry Finn til Buddenbrooks

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hmmmm...om det vert Buddenbrooks, så må eg av ymse grunnar stå på sidelinja...Den er litt for lang for meg i den situasjonen eg er i no ..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ble nok Buddenbrooks, ja.
Håper du kan være med på senere felleslesinger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er veldig glad for at Buddenbrooks vant! Selvom jeg synes at alle burde lese Huckleberrry Finn, så er den så lettlest og tydelig at man klarer seg godt alene. Buddenbrooks virker til å være litt tyngre materie, og det blir nok godt med litt selskap på veien. Jeg gleder meg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"All moderne litteratur kommer fra en bok av MARK TWAIN med tittelen
HUCKLEBERRY FINN

Sagt av : Ernest Hemingway
tiltredes : Rolf Ingemundsen
som også mener som deg, Ingunn : "Alle burde lese Huckleberry Finn"!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg heier på Huckleberry finn, men nå ser det skummelt ut.....;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kunne jo flyttet en stemme på nytt, men jeg lar det stå som det står. Alle tre bøkene er nok bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det blir bra uansett:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lørdag 5. september.

Hei,
Dersom to av bøkene som er med i andre valgomgang deler førsteplassen, blir det en ny valgomgang der de to bøkene er med.
Frist for å avgi stemme blir da satt til tirsdag 8. september kl. 21.00.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ingen problemer med ditt "kvalifiserte entall", Kjell! Håper ikke en eventuell ny valgomgang er et resultat av mitt innlegg lenger nede i tråden - fikk bare lyst til å pirke litt borti den artige situasjonen det kunne ligge an til :-)

Om det fortsatt er noen som ikke har stemt, så til urnene! Det er også mulig å omfordele sine to stemmer, ikke sant, og på den måten påvirke det endelige resultatet.

Jeg bare nevner at det er en interessant bok som sårt trenger stemmer :-))))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei,
Ditt innlegg litt lenger nede i tråden fikk meg til å tenke at det faktisk går an å ha en ny valgomgang med to bøker. Så derfor bruker jeg mitt "kvalifiserte entall" til å starte en ny valgomgang hvis det blir to bøker på førsteplass i denne omgangen.
Verre blir det om alle tre bøkene får likt antall stemmer. Da må jeg vel ta i bruk en slags diktatorisk dobbeltstemme.

Joda, det er mulig å omfordele sine to stemmer (taktisk stemmegivning). Tror det har skjedd tidligere i lesesirkelen.
Den boka som trenger stemmer er helt sikkert interessant. Har den ulest i hylla. For mange år siden leste jeg "Trolldomsfjellet". Veldig sakte bok. "Buddenbrooks" har jeg sett som TV-serie.
Kanskje jeg omfordeler mine stemmer utpå ettermiddagen.
Avstemningene er ofte nesten like interessante som felleslesingene.
Her er det bare å følge med til det siste (kl. 15.00 idag)

Fortsatt god helg :-))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Borte frå Internett i veke 37. Førehandsstemte ved kommune- og fylkestingsvalet, og prøver meg på det same her, om nødvendig, men da på Huck Finns liste for det gode livet og frigjeringa av slavar.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er spennende med to bøker i tet, men.... Idag har jeg vært i byen (Oslo) og ikke klart å få tak i verken Huckleberry finn eller Absalom, Absalom. Ikke på Ark, Ikke på Nordli og heller ikke på Tanum.... Det var nedtur:-(

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bokkilden har Hukcleberry Finn innbundet på norsk. Absalom, Absalom bare på engelsk. Alternativet er vel bibliotek eller antikvariat da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et spennende valg! To bøker helt likt i tet i andre valgomgang.

Vår eminente administrator (ja du, Kjell) har uttalt at han, ved ev. stemmelikhet, vil avgjøre valget «ved kvalifisert entall». Og siden han har stemt på begge de ledende bøkene, stiger spenningen ytterligere. Ha, ha, her er det duket for et vanskelig dilemma for deg, Kjell :-)

Men mangt kan skje i innspurten i morgen, lørdag kl. 15.... Kan det enda være håp for boken som er min klare preferanse. I så fall må det skje et valgskred!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dilemmaer (og demokrati) er vanskelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper at det er greit at jeg sender en påminnelse i privat melding dersom noen har stemt på bare én bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi skal vel kun stemme på en bok i andre runde, eller har jeg misforstått?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser nå at du har forklart det lengere nede i tråden. Jeg har ikke fulgt godt nok med. Jeg ble så ivrig og glad for at mitt forslag gikk videre at jeg kun stemte på den. Legger nå inn min andre stemme.

Jeg er enig i argumentasjonen din.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ok :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da ble det omkamp mellom tre av bøkene. Bruker en redigert utgave av den gamle valgtråden til den nye valgomgangen.
Dere må stemme på TO av bøkene. Verken mer eller mindre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette ble spennende. Ble så ivrig at jeg i kveld bestilte 2 av bøkene, Så får jeg bare vente og se om jeg må skaffe den tredje og :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hadde ikke Tre kamerater også 8 stemmer?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, de hadde 8, men gikk ned til 7 like før fristens utløp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ok:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det ikke enklere at vi stemmer på ei bok hver nå som det er bare tre bøker igjen å stemme på?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg stemmer for at vi lar Kjell legge premissene her. Det er han som gjør arbeidet og må vurdere hva som er mest hensiktsmessig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kanskje enklere.
Jeg valgte to for at de som har sitt forslag med ikke skulle få en fordel ved å stemme bare på sitt eget forslag.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er greit :))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt - og tenkt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk,
men det blir mer arbeid på denne måten. Må jo passe på at alle som stemmer stemmer på to bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er enig i at du, kjelll k bestemmer reglene så lenge du påtar deg jobben, men det ble litt rart å måtte stemme på en bok jeg ikke har lyst til å lese, he-he!

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jeg har lyst til å lese veldig mange av de bøkene som allerede er foreslått, så nå er jeg spent på hvilken bok som drar i land seieren :)
Mitt forslag denne runden blir Absalom, Absalom! av William Faulkner. Handlingen finner sted før, under og etter borgerkrigen i Sørstatene. Denne boken er visst kåret til den beste romanen om sørstatene (i 2009 av "The Oxford American" tror jeg), så den bør jo være interessant. Kanskje har mange av dere lest den allerede?

Mer om boken kan leses i denne Wikipedia-artikkelen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Enda et spennende forslag! "Absalom, Absalom!" mener jeg har vært oppe før også.

Enig med deg, har lyst til å lese mange av de foreslåtte. Flere av dem har jeg stående ulest eller påbegynt i hyllene. Noe av poenget, for meg i hvert fall, er å lese bøker jeg ellers ikke ville ha lest. Så langt har det fungert aldeles utmerket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg måtte inn og sjekke at den ikke hadde vært lest i lesesirkelen tidligere, siden jeg kom med en stund etter dere startet. Overrasker meg ikke om den har vært nominert tidligere ;) Da har vi samme formål med lesesirkelen, for jeg trenger den også for å få lest bøker jeg ellers ikke ville ha lest :) I tillegg føler jeg at en del av bøkene som nomineres/leses er bøker jeg har behov for å få innspill på underveis, da noen av de er litt "tunge" i forhold til mye annet jeg leser :) Gleder meg til å komme i gang igjen :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ønsker å lese sammen med dere denne boka Berlin Alexanderplatz

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Etter overveielser foreslår jeg Virginia Woolfs «Til fyret».

Virginia Woolf er en forfatter jeg lenge har ønsket å bli kjent med. Da jeg leste «Mrs. Dalloway» tidligere i år, ga det mersmak. Men for å sitere bokelsker Emily: «Eg syns boka var lett nok å lese, men eg sleit med å "komme inn i boka", om ein kan seie det sånn.» Treffende for min lesing også. En annen bokelsker (beklager at jeg ikke har navnet), sa: «Eg opplever at Virginia Woolf er ein forfattar som blir meir interessant å lesa dess meir eg les rundt forfattarskapen».

Ut fra min egen og disse bokelskernes erfaring, virker det som Woolf vil være ypperlig egnet til felleslesing. Og valget falt på «Til fyret» -- som jeg har prøvd meg på flere ganger, og som har fått gode omtaler hos oss, se for eksempel Rose-Maries.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så mange gode forslag som har kommet inn. Jeg har ikke lest noen av dem, men hørt om de fleste og har noen av dem på listen over bøker jeg ønsker å lese.
Det er et høydepunkt når de forskjellige bokforslagene kommer inn for her får jeg mye lesetips og mye ny kunnskap.
Håper det kommer flere forslag utover dagen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg foreslår Rødt og Svart av Stendhal. En gammel fransk sak fra 1830. Jeg har hatt denne liggende i "Skal lese"-hylla lenge nå, en felleslesning kan gjøre at jeg endelig kommer i gang!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Mitt forslag vart litt elle-melle, men trur at Tre kamerater av Erich Maria Remarque går av med sigeren.
Boka kom ut i Tyskland i 1937, og vart forboden unde nazi -regimet.
Eg ser at dei som har lese den skryt veldig, at det er ei bok som dei les igjen og igjen, ei bok med gode skildringar, kjærleik og vennskap.

Sjølv begynte eg på den for lenge sidan, men fullførte ikkje av ein eller annan grunn. Har lenge tenkt å ta den fram, og ei felleslesing kunne kanskje ha vore tingen??
Uansett; Tre kamerater :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hva med Geoffrey Chaucers Troilus og Criseyde, av den enkle grunn at denne boka fra middelalderen, sies å være den aller første romanen utformet på samme måten som vi i dag kjenner som skjønnlitterære romaner? Samme forfatter som Canterbury Tales, men jeg velger altså kjærlighetsromanen. Pussig til meg å være...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg regner med at det er denne du foreslår?
haugenbok.no selger den fortsatt.
Kunne sikkert vært interessant, siden jeg leser Iliaden akkurat nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken er ukjent for meg. Når jeg leser forlagets omtale, får jeg inntrykk av at det like mye er en kornets og brødets kulturhistorie som en kjærlighetsroman. Kan du, Wolfcat eller andre fortelle litt mer om den. Takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tittelen som Wolfcat foreslår lød kjent, men ikke med Chaucer som opphavsmann - altså, jeg forbandt ikke tittelen med Chaucer. Så jeg konsulterte Wikipedia, og fant ut at da Shakespeare skrev skuespillet Troilus and Cressida, var Chaucer's verk en av hans inspirasjonskilder:

The story of Troilus and Cressida is a medieval tale that is not part of Greek mythology; Shakespeare drew on a number of sources for this plotline, in particular Chaucer's version of the tale, Troilus and Criseyde, but also John Lydgate's Troy Book and Caxton's translation of the Recuyell of the Historyes of Troye.[3]

Chaucer's source was Il Filostrato by Boccaccio, which in turn derives from a 12th-century French text, Benoît de Sainte-Maure's Roman de Troie [4]

....og om Chaucer's Troilus and Criseydesier Wikipedia:

Many Chaucer scholars regard it as the poet's finest work.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er den norske Wikipedia-artikkelen.
Bruker eventuelt den i bokvalg-tråden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk både til deg og Marit.
Forlagets omtale MÅ være om en annen bok ....
Har noen av dere sett på den? Har forlaget (eller hvem som er ansvarlig) hørt om kvaliteskontroll?? Og jeg føler meg temmelig dum :-(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Asså - nå gikk jeg nesten glipp av moroa! :D Jeg tok meg ikke bryet med å søke opp Troilus og... her på bokelskere.no - og jeg ante ikke noe om Chaucers verk, så det var ikke noe som skurret i ditt spørsmål. Men Bokvennen forlag og/eller Bokdatabasen har virkelig tuklet det til for seg selv - jeg MÅ nesten dele lenken til "forlagets bokomtale", Lillevi: https://bokelskere.no/bok/troilus-og-criseyde/248196/. Ikke føl deg dum - når du ikke har lest boken de skriver om, og i likhet med meg ikke hadde hørt om den heller, så er det da ikke rart at du spurte?

Tenker det var denne boken fra Vidarforlaget omtalen egentlig gjaldt, jeg:

Vårt daglege brød. Kornets kulturhistorie av Åsmund Bjørnstad.

ETA: ...og DET hadde Jostein funnet ut alt, ja. Så flott!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ha, ha! Da fikk i hvert fall Wolfcats forslag behørig oppmerksomhet. Og jeg nok en påminnelse om at magefølelsen skal tas alvorlig - om DNA i en bok fra middelalderen, alle bjeller burde har ringt!!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg måtte flire litt av denne feilaktige bokomtalen. Trur forøvrig ikkje det er forlaget sin feil, heller ein "data-glipp" i innsanking av data til bokelskere.

Men åkkesom, eg googla litt og fann ut at korn-omtalen høyrer til boka Vårt daglege brød. Sikkert ei bra bok det også, kanskje ein kandidat til neste lesesirkelbokval (nyare nordisk 4)?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det kan nok være en data-glipp et sted, men den omtalen ligger ute i de andre bokdatabasene også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Roman ville jeg vel ikke kalle det - men kjærlighetshistorie, så absolutt. Sjulinjers strofer, i alt 1177, har jeg funnet ut her.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mange gode forslag! Jeg velger å gå tilbake til forrige (?) runde med eldre verdenslitteratur og re-nominere Lang dags ferd mot natt av Eugene O'Neill, som nådde ganske høyt opp i avstemningen den gangen, så vidt jeg husker. Vi har lest mange romaner, så jeg synes det ville være interessant å utforske et drama til en forandring.
Altså nok en amerikaner og nok en nobelprisvinner.

Her er Wikipedias omtale av stykket.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det ser ut til at det blir forslag på flere amerikansk verk denne gang, også fra meg. Jeg vil foreslå Og solen går sin gang med Ernest Hemingway. Ernest Hemingway har vunnet Pulitzer prisen for En gammel mann og havet, han har også vunnet Nobel pris i Litteratur. Hans store forbilde var bl.a. Mark Twain og Leo Tolstoj, og med sin skrivestil satte han USA på Litteraturkartet etter Mark Twain. Norge var visstnok det første landet som oversatte Og solen går sin gang fra originalspråket, noe jeg synes er ganske kult når vi vet hvor stor Hemingway ble.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne gangen vil jeg nominere Onkel Toms hytte Jeg har lyst til å lese denne av flere grunner, først og fremst fordi det er en viktig bok historisk sett, og fordi jeg skal lese en banned book i Reading challangsen. Jeg kjøpte den på Mammutsalg for et par år siden, men har ikke kommet til å få lest den enda. Her er en beskrivelse av boka som jeg fant på platekompaniet.no:

Et enestående verk! For første gang på 125 år foreligger Onkel Toms hytte i komplett oversettelse på norsk. Romanen, som for første gang ble utgitt i USA i 1852, er et sterkt eksempel på hvordan skjønnlitteratur kan være med på å forandre et helt samfunn. At 300 000 eksemplarer av boken ble revet bort i løpet av det første året, skyldtes ikke ene og alene at leserne her ble presentert for en spennende historie; vel så viktig - om ikke viktigere - var Stowes politiske og kristenhumanistiske budskap: Sett slavene fri! Stowe hadde særdeles gode kunnskaper om slavenes kår, hun visste hvordan slavehandelen foregikk, og hun forstod at noe måtte gjøres for å vekke den hvite delen av befolkningen. - Og hun lyktes. Fortellingen om Onkel Tom gjorde en forskjell, og ved borgerkrigens slutt skal Abraham Lincoln ha uttalt at romanen hadde vært en svært viktig inspirasjonskilde for kampen mot slaveriet. På sett og vis er romanen like aktuell i dag som den var på 1850-tallet. Hvordan behandler Vesten flyktninger og såkalt papirløse? Hvem er vår tids Onkel Tom, og hva kan vi lære av hans historie?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Godt forslag.
Den står ulest i hylla hos meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg foreslår Hucleberry Finn av Mark Twain.

Rett og slett fordi jeg har lyst til å lese den, gjerne sammen med dere.
Den har vært foreslått tidligere her i lesesirkelen (ikke av meg).
Så får vi se hvordan det går denne gangen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Huckleberry Finn er en bok jeg har lyst til å lese, men vet du om utgaven fra Verdensbiblioteket, med tittel Huckleberry Finns opplevelser har det samme innholdet som den du linker til? Den står allerede i bokhylla mi og er klar for å bli lest :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Innholdet er sikkert det samme, men vær oppmerksom på at det finnes et stort antall utgaver som er spesielt tilrettelagt for barn eller ungdom.
Wikipedia opplyser: "I Norge ble romanen første gang gitt ut på Aschehoug i 1930 under tittelen «Huck Finns bedrifter», oversatt av Egil Hjorth-Jenssen. Romanen har siden den gangen kommet ut i en rekke forkortede barneutgaver på diverse forlag, hvorav den mest gjenutgitte barneutgaven er Eide Forlags utgave fra 1949, oversatt av Zinken Hopp. En fullstendig oversettelse av romanen, utgitt for en voksen målgruppe, ble første gang utgitt av Den norske Bokklubben i 1973 i Olav Angells oversettelse."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for nyttig innspill. Jeg skal undersøke min utgave nærmere. Tror nok ikke den er spesielt tilrettelagt for barn eller ungdom, men kanskje den er mer lik den utgaven det er linket til likevel, siden begge er nyoversettelser? Nå ble jeg litt usikker ;) Det er i alle fall ikke samme gjendikter på de to, så helt like kan de vel neppe være. Spørsmålet er om det får betydning for opplevelsen av å lese den sammen med dere, om boka ikke er helt lik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har også tidligere "samlest" bøker i forskjellige utgaver og har vel egentlig bare fått interessante diskusjoner ut av det. De to "voksenversjonene" fra Bokklubben er nok ikke identiske når det gjelder ordvalg og uttrykksmåter, men innholdet burde være nokså likt. Sjøl har jeg en utgave fra De unges forlag, utgitt i 1969 og oversatt av Ulf Gleditsch. Den er på 208 sider, og jeg har en stygg mistanke om at den er en såkalt "tilpasset" populærversjon. I skrivende stund ser jeg at det er Huck Finn som ligger forrest i løypa, så jeg er forberedt på å måtte skaffe meg Verdensbibliotekets utgave.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den utgaven jeg har linket til er utgitt på Kagge Forlag, men ettersom både den og Bokklubbens voksenutgave er gjendiktet/oversatt av Olav Angell, er de kanskje "identiske" (?)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har bare den utgaven som jeg har linket til. Håper at den ikke er forkortet.
Jeg ser at den har Olav Angell som gjendikter og boka er på 358 sider (mindre sider enn Verdensbibliotekets utgaver (har en god del av dem, men altså ikke 'HF')).
Hvem har oversatt/gjendiktet Verdensbibliotekets utgave?

Er det noen som vet om innholdet er det samme i de to utgavene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm, på baksiden av min utgave (Verdensbiblioteket) står det: "Bjør Alex Herrmans nyoversettelse er basert på den amerikanske utgaven fra 2010, bygget på Mark Twains gjenfunne originalmanuskript.

Vil da tro det er noen ulikheter mellom den og den utgaven som er linket til?
Det er uansett en bok jeg har lyst til å lese :) (begge utgavene for så vidt).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror det er Cappelen Damms nyutgave, «Huckleberry Finns opplevelser», oversatt av Bjørn Alex Herrman, som er mest tro mot originalen. Altså den du har, Kristin.

Jeg sakser fra Rosa99’s omtale:
«Da jeg ble oppmerksom på at Cappelen Damm har nyoversatt denne boka, som nå har fått tittelen "Huckleberry Finns opplevelser", var jeg ikke sen om å skaffe meg denne utgaven. I bokas etterord, som nettopp er ført i pennen av oversetteren selv - Bjørn Alex Herrman - opplyses det at det er Mark Twains Librarys utgave av "Adventures of Huckleberry Finn", som ble utgitt i forbindelse med 125-årsmarkeringen i 2010, som ligger til grunn for denne nyoversettelsen. Denne bygger igjen på Mark Twains originalmanuskript som ble gjenfunnet i 1990.

"Manuskriptet skiller seg fra den publiserte versjonen på en rekke avgjørende punkter, men Twain arbeidet med det gjennom hele prosessen til det gikk i trykken, og han sørget selv for å omarbeide flere passasjer og stryke andre, så han fikk boken slik han ville ha den.»

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Spennende! :) Har virkelig lyst til å lese den, om den blir valgt eller ikke. Nesten flaut at jeg aldri har lest Huckleberry Finn.. filmen har jeg nok sett, men det blir ikke helt det samme.
Men da trenger jeg ikke å kjøpe en annen utgave av den, hvis den skulle vinne valget. Tusen takk for god informasjon :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser ut som den går av med seieren. Jeg har lest den, men det er lenge siden og jeg leser den gjerne om igjen for dette er en flott historie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja,
Akkurat nå ser det ut til at vi må ha en ny valgomgang, ettersom fire bøker er på førsteplass med 8 stemmer hver.
Måtte trekke fra ugyldig stemme på to bøker, bl.a. "Huckleberry Finn".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor var de ugyldige??? Det kan jo forhåpentligvis hende at noen nye har lyst til å være med, og det er langt fra sikkert at de vet at de må være oppført som deltagere før de får lov til å stemme....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg håper at flere nye har lyst til å være med.
Det er nok mange som ikke vet at de må være oppført som deltakere før de får lov til å stemme (vi er vel mer enn 30.000 bokelskere nå), men for å unngå at mange som ikke deltar blir med for å bestemme hvilken bok vi skal lese, må jeg ha en oversikt over deltakerne.
Forrige sesong ble det mye rabalder pga. at noen ikke-deltakere var innom og stemte på bøkene.
Lesesirkelen skal være så uformell og anarkistisk som mulig, men for å kunne administrere den må den også være litt strukturert og forutsigbar. Et dilemma, menmen.

For ordens skyld:
Den personen som var innom og stemte på et par av bøkene i Ev4, er nå med i lesesirkelen og er registrert i deltaker-lista.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Den er grei! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne vil jeg også lese. Jeg leste den i min pure ungdom, så tiden er overmoden for å lese den igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg er tilhengar av variasjon, og er rimeleg godt nøgd med variasjonen i bøkene i lesesirkelen så langt, Vi har vært innom nesten alle dei nordiske landa, vi har vært innom 3 kontinent, og vi har vært innom 3 hundreår. Også stilmessig har det vært ein fin blanding.

For ytterlegare å utvide spennvidda i lesesirkelbøkene, så foreslår eg eit noko eldre verk enn dei vi har lest hittil. François Rabelais (~1483 – 1553) er mest kjend for ein serie bøker om kjempene Pantagruel og Gargantua. Der er fem bøker i serien, men den femte er det visstnok tvilsomt at det er Rabelais sjølv som har skrive.

Uansett, eg har bladd litt i den første boka, Pantagruel, på nasjonalbiblioteket, og humra meg igjennom nokre sider. For dette er, kva skal eg kalle det, groteske overdrivingar blanda med rompe-humor. Bøkene skal visstnok også innehalde ein del samfunnskritikk og harselas over religionen, utan at eg fanga opp dette i dei få sidene eg las. Men det framstend som utruleg for meg at ei slik tekst kan ha blitt utgitt i renessansen. For å seie det på ein annan måte; dersom eg hadde skrive noko slikt i ein skulestil som ung ville nok foreldra mine blitt innkalla til ein samtale med rektor.

Forslaget mitt til denne runda er dermed Pantagruel. Eg passar på at bøkene eg foreslår til lesesirkelen er nokonlunde tilgjengelege i handelen. Boka er å få som pocket til kr 149,- hjå ein rekke nettbokhandlar. Eg vil også tru den er lett å finne tak i på bruktbokhandlar. Men det kanskje beste tilbodet er hjå bokklubben, der verdensbibliotek-utgåva med Pantagruel + Gargantua (bok nr 2) kostar 79,-.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hehe, Jostein....eg let meg friste av ei bok som kan framkalle litt humring og latter, kanskje...? Boka Pantagruel låg iallfall i postkassa i dag, takka vere ditt innspel!

Elles så håper eg at eg får vere med på felleslesinga, same kva bok som blir valt. Det har med tilstanden i heimen å gjere. Vi får sjå, eg har greidd det utrulige før også.
Uansett så ynskjer eg både deg og alle andre her inne ei god helg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Buddenbrooks av Thomas Mann er mitt forslag.

Jeg har lenge hatt lyst til å lese bøker av Thomas Mann og benytter denne muligheten til å forslå en bok av han. Dette er nok en forfatter og en bok som mange allerede har lest, men kanskje noen har lyst å lese den om igjen.

Romanen som er en av Tysklands mest populære gjennom tidene kom ut i 1901 og den ga Mann nobelprisen i 1929.

Romanen skildrer en lybecksk kjøpmannfamilies skjebne gjennom fire generasjoner. Grunnleggeren av familiefirmaet, Johannes Buddenbrook, tjente seg rik på kornleveranser til hæren. Sønnen Johann befestet handelshusets posisjon ytterligere. Men i tredje generasjon dukker problemene opp.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne står og roper på meg i bokhyllen, så denne blir jeg veldig gjerne med på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne skulle jeg foreslå også :-) Den ligger allerede og venter!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så glad eg er for at du foreslo denne! Eg vurderte mange bøker til denne runda, og dette er den eg hadde nest mest lyst til å foreslå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

AndreaKaramasov11PiippokattaHarald AndersenMorten BolstadTove Obrestad WøienAnn-ElinToveGroLailaKirsten LundKjell PMads Leonard HolvikAlice NordliVigdis VoldTralteVannflaskeThomas KihlmanDolly DuckWencheRune U. FurbergTonesiljehusmorIreneleserEster SLeseberta_23Heidi BBLabbelineNorahTerje MathisenSynnøve H HoelPirelliTone SundlandTore OlsenBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingEgil Kristiansenmarithc