Min datter har særemne på videregående og skal sammenligne to litterære verk. Som tema har hun valgt kvinners stilling i det nordiske samfunnet i dag, og før kvinnefrigjøringen. Vi har tenkt litt på "Hjå ho mor" av Arne Garborg, men det er vanskeligere å finne bøker fra vår tid som tar opp dette temaet. Tips fra begge tidsepoker mottas med takk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Hva med Ibsens "Hærmennene på Helgeland"? I denne boka tar han opp emner fra norrøn tid og kvinners stilling på den tiden (vikingtiden ligger langt tilbake i tid, men den er en stor og nevneverdig del av historien om kvinners stilling). Hovedpersonen Hjørdis er så stor og vond i kjeften, hun pønsker på hevn og "egger" menn til å ta hevn for henne- akkurat som kvinner gjør i Islendigesagaene. Dvs, Ibsen har lånt motiver fra sagaene, det er mange innslag av norrøn etikk i denne boka (kvinnerollen, forestillingene om ætten og æren osv). Hjørdis ønsker også å kjempe side om side med menn, kledd i hærklær, og hun drømmer om å sitte på ryggen til en hval og fremmane stormer.
"Hærmennene" er etter min mening Ibsens første forsøk på å tale kvinnens sak, og der er Hjørdis den første kvinnen i Ibsens forfatterskap som er/ønsker å være frigjort ved blant annet å ikke ville være gift med den hun er gift med. Det er ikke "Et dukkehjem"som aller først omtaler disse temaene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Fittekvote" (Axel Hellstenlus)
"Porselenspiken" (Gunn Marit Nisja)
"Nedlagte brudepiker" (Karin Bjørset Persen)
"Agnes i senga" (Heidi Linde)
"Nu jävlar" (Heidi Linde)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Anne B Ragde - Jeg skal gjøre deg så lykkelig - er relevant. Tenker også på Et dukkehjem av Ibsen. Kvinners stilling i dag: den humoristiske Ingrid Winters makeløse mismot er en humoristisk bok om en litt kaotisk dame som ikke helt fikser kvinnerollen i dag - med tidsklemme, full jobb, og krav i alle retninger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Amalie Skram var det første jeg tenkte på - Forrådt er ikke en omfangsrik roman, men går rett inn i temaet datteren din skal skrive om. Og den ligger handlingsmessig nokså nær opptil Amalie Skrams egne erfaringer. Nini Roll Anker er mitt neste forslag - jeg tenker at det kan være mer interessant å lese en "før-frigjøringsbok" skrevet den gang da, enn en bok av en nåtidsforfatter som forsøker å leve seg inn i fortiden? Av Roll Anker kan hun kanskje se på Kvinnen og den svarte fuglen, eller Den som henger i en tråd?

Fra i dag? Vanskeligere.... men hva med Honningtunger av Helene Uri? Eller Kjerringer av samme forfatter? Eller (men da må læreren godkjenne at det ikke er et skjønnlitterært verk, dette er en essaysamling) Hele Norge baker ikke av Marta Breen?

Liv Køltzows roman Hvem bestemmer over Bjørg og Unni fra 1972 kan kanskje også være verdt å vurdere? Liv Køltzow har for øvrig skrevet en biografi om den unge Amalie Skram - den anbefales varmt, om ikke akkurat til særemnet.

Du skriver at dere har tenkt på Garborg - ikke noe galt med ham, men blir det ikke litt rart å velge et særemne som dreier seg om kvinners stilling, og så plukke ut et verk av en mannlig forfatter? Hvis begge verkene skulle være fra samme periode, så kan jeg se et poeng i å sammenligne to verk av henholdsvis en mannlig og en kvinnelig forfatter. Men ikke når rammen er to bøker fra forskjellige epoker - da mener jeg særoppgaven "trenger" to kvinnelige forfattere.

Bokelsker Strindin har laget listen Av kvinner, om kvinner og mye mer - der har hun samlet 100 boktitler av gammel og ny dato som kan være verdt å ta en nærmere titt på. (Ikke alle er nordiske - men en god del av dem er det.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Anne Karin Elstads forfatterskap tar opp kvinners stilling i samfunnet i alle (?) sine bøker. Bøkene om Lena (Senere Lena og Sitt eget liv) foregår i årene 1950 til 80. Bøkene om Innhaugfolket, som er fra første del av 1800-tallet, er fra før kvinnefrigjørigen, men med sterke kvinner i hovedrollene.
Også Anne Cath Vestly skriver om kvinnefrigjøring i sine barnebøker. Guros mamma er en kvinne som klarer "alt" selv og Auroras mamma er opptatt av karrieren, mens far steller hjemme. Det finnes helt sikkert mange enda nyere, skal skrive de ned når jeg kommer på de

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva med bøkene om Tora av Wassmo?
Skal det være skjønnlitteratur begge deler? Ellers er kan jo bøkene om Malala være noe?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalOleTatiana WesserlingKirsten LundHarald KAvaTherese HolmKine Selbekk OttersenLene AndresenBerit REivind  VaksvikTone Maria JonassenEster SHanneLailaCecilie69Morten GranheimTor Arne DahlVariosasomniferumHilde AamarithcJane Foss HaugenRandiVannflaskeAnette STanteMamieHilde VrangsagensiljehusmorIngvild SLeseberta_23IreneleserKaramasov11Geir SundetKari-AnneLilleviCicilie FagerlidRandiTor-Arne JensenDolly Duck