Stor takk til annelingua som i tråden om litteratur fra sørstatene anbefalte denne boken og derved minnet meg på at jeg hadde den stående ulest i hyllen min! Jeg kjøpte den en gang i en billigkasse på Rimi fordi den hadde så fint omslagsbilde ;-) - og nå var jeg nesten i ferd med å kvitte meg med den for å få ryddet plass i hyllene! Og det er jeg veldig glad for at jeg ikke gjorde, dette var en bok som krøp under huden på meg og førte meg langt av gårde!

Den førte meg til livet på en forpaktet bomullsfarm i Arkansas sommeren 1952, skildret av hovedpersonen, den syv år gamle Luke. Eneste innvending kan vel være at den godeste syvåringen til tider hadde svært modne vurderinger av situasjonen, men det tilgir jeg ham glatt. Det er en sommer med mye dramatikk: slagsmål, drap, barn født utenfor ekteskap og flom, - Johnny Cash' "Five feet high and rising" toner unevnt i bakgrunnen. Her kommer vi tett inn i det hverdagslige slitet for å få bomullen i hus og forhåpentligvis klare seg ett år til, - grundig og godt skildret. Spenningsmomentene nevnt ovenfor er med på å drive handlingen fremover, men det som gjør boken virkelig god, er skildringen av de menneskelige relasjonene i stort og smått: forholdet mellom de to gruppene innleide arbeidere til innhøstingen (meksikanere og hillbillier), mellom forpaktere på forskjellige nivåer på den sosiale rangstigen, og Lukes forhold til familiemedlemmene: til bestefaren og bestemoren, og til faren og ikke minst til moren, - også til jenter da, alderen til tross ;-) Han blir også tvunget til å foreta noen moralske vurderinger og valg som er tunge for en syvåring.

Anbefales til dem som vil lese en sørstatsroman til tross for at det hverken er snakk om ballkjoler eller rasemotsetninger, - og kanskje mest til dem som vil følge en syvåring gjennom en viktig og grunnleggende sommer!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Så bra at du ikke kvittet deg med den boken, Ellen! Veldig hyggelig at jeg kunne bidra til å redde den - og at den innfridde. Tror kanskje at jeg snart må lese den om igjen, jeg....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Britt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardTor-Arne JensenTine Victoria