https://bokelskere.no/tekst/206539/
Viser 5 svar.
Fint, Tralte. En interessant diskusjon om faglitteratur va. skjønnlitteratur på Bokelskere (for 2 år siden)! Men jeg er egentlig ikke helt ute etter å diskutere litteraturpreferanser (det er da så individuelt), men jeg lurer på om vi på gruppenivå har blitt mer interessert i saksprosa de senere åra (eller er det bare meg..)? Samt et ønske om at sakprosaen vi leser synliggjøres bedre på Bokelskere.
Jeg prøvde å undersøke de norske bestselger-listene, men bokhandlerforeningens bestselgerliste viser visst bare salg av årets nye bøker og inkluderer ikke salg av gamle bøker..dessuten er listene delt opp i separate lister for skjønnlitteratur og sakprosa (eller "generell litteratur" som de kaller det). Så dermed finner jeg ikke ut av hvordan saksprosaen egentlig ligger salgsmessig i Norge, sammenlignet med andre sjangere.
I diskusjonen du linker til er det imidlertid flere som uttrykker at:
'"Grunnen er vel at det selges mye mer skjønnlitteratur [enn faglitteratur] og har nok alltid gjort det".
Jeg har også trodd dette. Men det begynner å gå opp for meg at jeg tar feil! Ved å sjekke amazon.coms bestselgerlister finner jeg at 9 av 20 bestselgere i 2015 er sakprosa, mens i år 2000 var 11 av 20 bøker blant bestselgerne sakprosa. Sakprosaens betydning synes dermed konstant gjennom årene. Og sakprosaen synes minst like populær som skjønnlitteratur!
Dermed lurer jeg på om det er forlagenes hyping av (noen av) de skjønnlitterære forfatterne som gjør at vi sitter med det inntrykk at skjønnlitteratur selger mer enn sakprosa? Det er kanskje mer inntjeningsvennlig å promotere en forfatter som kommer til å skrive, la oss si, 6 skjønnlitterære bøker i framtida enn en forfatter som skriver en enkelt bok om fisking?
Men den boka om fisking kanSkråstilt tekst ha et mye større nedslagsfelt enn de 6 bøkene om "en Oslo-familie i 5 generasjoner" (bare for å ta et vilkårlig eksempel)..
Og kanskje Bokelskere.no er bygd opp rundt den samme misoppfatningen. Og kanskje det bør gjøres noe med det?
Nå trekker jeg opp denne gamle tråden igjen, fordi jeg fant noe som besvarer noen av mine egne spørsmål:
Dagsavisen refererte i dag til den årlige oversikten "Musikk, litteratur og visuell kunst i tall" som nå nettopp har blitt sluppet for 2015 (link). Og her er det masse tall, vettu! Side 55 og 56 viser at sakprosa utgjorde 20% av omsetningen av litteratur i 2015, mens skjønnlitteratur utgjorde 26% av omsetningen. (Fagbøker/lærebøker og skolebøker er egne kategorier utenom, og utgjør tilsammen 25%).
Det ble utgitt 1207 nye titler og utgaver innen sakprosa, mens det ble utgitt 1327 nye titler og utgaver innen skjønnlitteratur. 1% økt omsetning av sakprosa sammenlignet med året før, og 2% reduksjon i omsetning av skjønnlitteratur. (Den store "vinneren" er forøvrig skolebøker, med en årlig økning på 11%, samt billigbøker (+8%) og lydbøker (+7%)).
Dermed er det, som jeg mistenkte, ikke særskilt stor forskjell i salg av skjønnlitteratur sammenlignet med sakprosa. Sakprosa er populært og viktig!
Sakprosa er en stor del av mine bøker og leseopplevelser. Jeg har ikke noe tall fra min boksamling, men grovt regnet tror jeg det er en tredel fagbøker, en tredel skjønnlitteratur og en tredel sakprosa. Egentlig er vel grensene litt flytende mellom alle tre. Jeg har inntrykk av at sjangeren sakprosa har vært og er i en rivende utvikling de siste årene. Det har kommet en mengde bøker i en mere populær utgave - en fortellerform nesten som skjønnlitteratur, her er det fagområder for alle uten nødvendige forhåndskunnskaper og iriterende kildehenvisninger. Det er særlig innenfor historie, samfunnsforhold, filosofi/ religion og biografier.
Jeg har ingen oversikt over alt hva jeg leser. Begrepet faglitteratur er jeg nok ferdig med, men sakprosa har tatt over og tar en veldig stor plass, særlig historie og biografier. Godt over halvparten av det jeg leser er nok sakprosa. Jeg har lagt inn en mengde sitater og enkelte bokanmeldelser her på bokelskere og flere kommer etter hvert.
Har du mer saprosa enn du har lagt ut på profilen din?
Jeg sakprosa/faglitteratur.