Her om dagen leste jeg at det er stor litteratur Alf Prøysen har produsert, men jeg kan ikke huske at noen på bokelskere.no har skrevet om litteraturen hans. Ser for øvrig at det er mange her inne som har bøker av han. Er det noen som har kommentar til litteraturen hans?

På forhånd takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Alf Prøysen har skrive veldig mange gode tekster og de fleste visene er kjente og kjære for oss. Her presenterer jeg de første versene i,

Hu Klara på Dal

Hu Klara på Dal står og drømmer ved gryta.
Tel haustes så tæk a seg tenest i by'n.
Og når det blir sammar'n så kjæma på feri,
men itte med nåså som peke i sky'n.

Å nei, hu skal helse på æille hu møte
og vinke med hæinna åt æille hu ser.
Og hælsure jordbær ska vara så søte
at unga får peing for å finna no'n fler.

Men kufferten hennes ska vara for diger,
hu får'n itte med seg, det fins itte råd,
så hæindelsbetjenten på Samvirkelaget
lyt kåmmå me'n sea når kvelden fell på.

Og så blir'n innbedt, og så får'n kaffe,
for den som har kaker i dag, er a mor.
Og både hæin far og a mor ska bli paffe
når dom ser at a pakke opp fire par sko.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er stor litteratur... Jeg vil anbefale deg å lese noen av bøkene med "stubber", små korte noveller. F eks "Dørstokken heme", "Jinter je har møtt", "Kjærlighet på rundpinne", "Onger er rare". De er også utgitt i serien Samlede verker.
Ellers er jeg veldig glad i selvbiografien "Det var da det, og itte nå". Blir egentlig aldri lei av Prøysen. Han er en mester i å skrive i denne korte formen, det er ofte humoristisk, men likevel alvorlig. Når man ser dagens forspiste romaner (fryktelig mange sider siden vi fikk pc å skrive på...), der forfatteren ikke makter mer enn å lage en klisjefylt pappfigur av hovedpersonen til tross for sine 786 sider, er det virkelig et mesterstykke når Prøysen skisserer et interessant, ekte og helt menneske på to og en halv side i en av sine stubber...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ser Jostein har gitt deg en god oversikt over hva som er skrevet her inne. Selv har jeg kommentert under "diskusjoner" på Alf Prøysen forteller - Trost i taklampa og andre fortellinger som du finner på denne lenka. Ellers har jeg lagt ut noen sitater fra denne: Alf Prøysen, idylliker eller opprører?. Jeg synes mange av novellene hans er svært gode.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har ikkje sjølv fått med meg nokon slike kommentarar. Men dersom du gjeng til "Diskusjoner" og "oversikt" vil du heilt nederst på sida finne eit søkefelt. Ved å skrive inn "Alf Prøysen" i søkefeltet (eller rett og slett berre trykke på denne lenka) får du opp ei lang, lang liste over kommentarar, både om einskildbøker og om Prøysen generelt.

Ein kan også søke på "Alf Prøysen" i "Finn en bok"-søkefeltet. Då får ein opp mange bøker av eller om Alf Prøysen. Eg ser at for mange av bøkene hans så er det nokon som har lagt inn omtale eller andre kommentarar. Det kan jo vere kjekt å lese desse også.

Lykke til!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Glimrende instruksjon,Jostein og sikkert hjelp til flere enn Tralte! (?).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

kriraSynnøve H HoelTorill RevheimEllen E. MartolgretemorKristine LouiseReidun Anette AugustinmgeSigrid NygaardSolGrete AastorpLabbelineBenedikteBjørg RistvedtEgil StangelandBerit B LiePernille GrimelandToveTove Obrestad WøienTine SundalFrode Øglænd  MalminIngunn SCathrine PedersenLailaMads Leonard HolvikJulie StensethHilde H HelsethTanteMamieRandiAsiljehusmorCecilieIngeborgPiippokattaMarit HåverstadBjørn SturødEli Svendsen Heie HaugerudPer Åge SerigstadEmil ChristiansenKirsten LundTine Victoria