Fikk mitt første lesebrett i forrige uke - det ble Kindle. Jeg kommer til å konvertere helt til elektroniske bøker så fort det blir mulig - synes det er topp å lese på skjerm. Også så utrolig enkelt å kjøpe bøker - klikk - så har jeg boka rett i sofaen! Gleder meg til den norske ebok-basen er klar - selv om jeg trolig må gå til anskaffelse av et nytt lesebrett for å få kjøpt de norske bøkene. Noen andre som har begynt å bruke lesebrettene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 44 svar.

jeg vil svare på dette :)
Jeg leser mye på lesebrettet mitt. Fikk samsung tab galaxy av pappa til bursdagen min pga skolen. Vi eser mye manus og scener, så de er perfekt til det :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tre år siden har det gått siden denne tråden ble startet, og tre år tok det min amish-holdning å konvertere til Amazon-sikling. Jeg vil alltid mene at bok er best, men jeg reiser mye, og det er mitt første argument og også et godt et, vil jeg tro. Mitt andre er at selv bokelskere bør være bevisst den energi (miljø) det tar å lage bøker, og jeg prøver å ikke tviholde for mye på dem, på lukten, på tyngden, på eselørene (åh, gud). Det andre er ønsket om artikler og noveller, men her er jeg noe mer usikker. Er det slik at man kan abonnere på magasiner/aviser, og hvor langt strekker egentlig dette artikkellandskapet seg? Jeg vil ha tak i alt!, vil jeg bli skuffet? Har nå pekt meg ut en Kindle Paper White, men den blir vel ikke lansert før 21. desember eller så, så regner ikke med noen kan slå et slag for den, ei heller slakte den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke nok om Kindle til å kunne si noe om den, ut over det at jeg ikke helt tror på den "alle bruker den så den må jo være bra. (Se bare på Windows, typisk eksempel på "dominans" på området, uten helt å fungere som det burde;) )

Det viktigste er;
- hva vil du lese?
- hvilke formater tilbys det du vil lese i?
- hvilke lesebrett håndterer de formatene?

Du kan selvfølgelig gå rundt problemet ved at du konverterer fra det formatet du får til det formatet du vil ha, men for de aller fleste vil det være å foretrekke å kunne laste rett ned fra nett og inn på lesebrettet uten noe mer "kluss".

Såvidt jeg kan se utgis mange NORSKE bøker i epub-formatet.
Samtidig kan jeg IKKE se at Kindle støtter dette formatet...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kindle er helt suveren. Jeg leser utrolig mye mer etter at jeg fikk den.
Å kjøpe fra Amazon er det aller enkleste. Kjøper man norske bøker med epub-format må disse først konverteres via PC med et gratisprogram som heter Calibre. Så sender man boka opp til sin egen konto på Amazon og den havner da på ditt brett. Din konto på Amazon blir dermed din egen bokhylle. Du kan når som helst hente bøker der til den dingsen du måtte ønske.

Kindle kan anbefales på det sterkeste.
Jeg leser aldri p-bøker lenger. Det er svært tungvindt og upraktisk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvordan er det juridiske rundt dette?
Jeg ser nemlig for meg at forlag og forfatter ikke ser positivt på at du
1. Bryter kopibeskyttelsen (om det er noen)
2. Gjør boken om til et annet format enn den blir offisielt publisert i (Nei, jeg tror ikke "jeg har rett til å ha kopier" også dekker "jeg har rett til å omarbeide verket")

Calibre er et greit verktøy (og blir stadig bedre), selv om jeg primært bruker det til å holde orden på ebok-biblioteket mitt. (Siden min ebok-leser leser epub som standard, trenger jeg ikke konvertere noe særlig)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På en del av bøkene (Aschehoug) er det ingen teknisk DRM bare en såkalt "sosial DRM", dvs at det står som en del av boka hvem som har kjøpt den. Der det er teknisk DRM fjerner jeg den uten noen som helst dårlig samvittighet. Jeg kopierer ikke boka til andre enn meg selv.
I praksis så bør både forfatter og forlag være glad for at jeg kan konvertere den til et annet format, for ellers hadde jeg ikke kjøpt den (da hadde jeg heller lastet den ned ulovlig).
Her må man ikke være fanatisk. DRM er et herk som vi som forbrukere må gjøre alt vi kan for å bekjempe. Når man kjøper en bok må kan kunne lese den på de medier man finner mest hensiktsmessig. Hurra for Aschehoug her!

Vi vet jo at musikkbransjen kom skikkelig på hæla på dette området og det ser ut som om deler av forlagsbransjen er nesten like tankeløse. Vi vil gjerne betale når løsningene er enkle (dvs uten teksnisk DRM) og billige nok (ingen bøker over 100 kr).

Min konklusjon: Bruk Kindle, konverter kjøpte bøker fra Epub til Kindle-format, ikke legg ut bøker til ulovlig nedlasting.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fikk låne Sony-lesebrettet til en venn av meg et par uker. Jeg ser at den helt klart er kjekk å ha i forhold til å kunne ta med seg mange bøker uten å bære tungt, men 6"-skjerm blir litt lite for meg, mens 10" blir litt mye tror jeg.. :-/ Mulig det funker bedre med flere bokstavstørrelser å velge i enn bare tre?

Liker at den er liten og kjekk med god lagringsplass. Liker ikke å gå rundt og være redd for å ødelegge den ved å dra den med meg overalt, som jeg jo gjerne gjør med bøker. Liker heller ikke at jeg må velge mellom liten skrift og passe mengde tekst, eller passe stor skrift. (Kjedelig å bla hele tiden!)

Såååå.. Foreløbig holder jeg meg til papirbøker. Kanskje neste år og neste generasjon lesebrett?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er en stund siden jeg første gang hørte om Kindle, og da forsto jeg at det fulgte med en dictionary? Man kunne da klikke på et ord i boka og få det forklart!

Slikt vil jo gjøre lesingen av engelskspråklige digitale bøker betraktelig mye lettere enn lesingen av papirutgaven.

Har du erfaring med en slik funksjon?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er helt genialt! Det er bare å sette piltasten på ordet, så kommer oppslag mot ordliste opp nederst på siden. Har utvidet ordforrådet på engelsk med sikkert 20 ord bare de siste dagene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, en dictionary er det beste kjøpsargumentet for meg! Jeg leser som regel engelske bøker kjapt, men jeg syntes f.eks. at det var altfor slitsomt å lese bøkene til Obama på engelsk. Han brukte et såpass rikt språk at litt for mange ord gikk meg hus forbi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å - da må du laste ned Suttree av Cormac McCarthy og sjekke ordene i denne posten: http://bokelskere.no/tekst/890/. Det kan fungere som en stresstest av ordboka!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har litt angst for proprietære løsninger slik som Kindle er. Du kan bare kjøpe bøker fra Amazon. Bytter du leseplate om et år, får du ikke Kindle-bøkene med deg til neste plate, og de er i realiteten tapt. Jeg mener vi forbrukere har krav på en industristandard. Trekker vi den mest alvorlige konsekvensen av dette, kan det tenkes at en av dine favorittfattere kommer kun til Nook-leseplate, og en annen til Sonys leseplate, mens du selv har Kindle og får ikke lest noen av dem. Med mindre du handler et par leseplater til. Så jeg tar det litt med ro, og lar tiden jobbe for meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei igjen! Man får vel lest mer enn bare Amazon-bøker, så sant de ikke er kjøpt med såkalt DRM andre steder? Jeg har kjøpt en bok på digitalbok.no nå (Saabye Christensen). Den kom som en pdf-fil til PCen min, og ser ut som om den er vannmerket (navnet mitt står på alle sidene). Skal se om jeg klarer å konvertere den over til Kindle i dag. Hvis det går greit, er det ihvertfall noen norske bøker som er tilgjengelige allerede.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også kjøpt et par bøker på digitalbok.no som PDF-filer. Sender man disse til e-postadressen du har på din Kindle, kommer filene dit automatisk. Amazon tar seg jo betalt for denne løsningen, 1 dollar per megabyte de konverterer, så ideelt er det ikke. Men det gjør det relativt lett å få tekster over på kindle. PDF-filer og word-dokumeter er eksempler på formater som funker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, de proprietære løsningene håper jeg får en rask død. Men det gjør de nok.

Jeg har ikke kjøpt Kindle fordi jeg tror på slike lukkede løsninger på sikt - men fordi det er det beste som finnes nå. Jeg synes dette er så spennende at jeg ikke vil vente. Det er dessuten relevant i forbindelse med jobben min. Basert på de lesebrettene som finnes i dag, ville jeg nok helst ha en Nook (med den kan man låne ut bøker til andre også), men den er ikke i salg i Norge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig enig i at vi trenger en standard, og frem til formatkrigen er over og vinneren er kåret så tror jeg det er lurt å enten vente med å kjøpe, eller se på de ebøkene du kjøper som et lån. Eirik Newth har skrevet et bra blogginnlegg om formatkrigen i ebokmarkedet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var kanskje det klokeste noen av oss har sagt i denne tråden til nå? Føler Daneel setter fingeren på noe som handler om den panikken som har oppstått i markedet; den panikken som i sin tid, kanskje, rev platebransjen i filler og biter. Sitte litt rolig i båten. Tror det er klokt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette blir et langt innlegg fra meg, men nå er vi på favorittemaet mitt, så jeg håper det kan passere :-)

Hmmm. Er det lurt av bokbransjen å vente å se? Det var vel ikke den tidlige panikken som rev platebransjen i filler - men kanskje heller det at de var så trege med å omstille seg at de mistet muligheten til å ta kontroll over utviklingen?

Når det gjaldt musikk, ville markedet ha nettsalg, lave priser og frihet til å flytte musikken mellom ulike spillere. Og til å dele med andre, selvsagt. Plateselskapene og distributørene ville selge et produkt med mye mer begrensninger enn det folk ønsket (DRM og proprietære systemer). Resultatet har vært en enorm vekst i ulovlig fildeling. Når bransjen ikke ville selge det folk ville ha, så stjal de det i stedet. Fildeling ville blitt stort uansett (gratis er bedre enn betalt), men kanskje det kunne gått litt bedre dersom bransjen hadde vært mer på hugget.

På konferansen "Nokia World" i desember 2007 (hvor jeg var :-)) lanserte verdens største plateselskap Universal og Nokia et samarbeid: Nokia comes with music. Alle som kjøpte en Nokia musikktelefon, ville få ubegrenset adgang til å laste ned Universal-musikk i ett år. Dette blir (nesten) som om alle som kjøper et lesebrett skal få inkludert i prisen at de får lov til å laste ned ubegrenset med bøker utgitt på Aschehoug og Gyldendal. Og hva skulle Universal få for det? Et par hundre kroner kanskje, max, av Nokia for hver kunde som tok i bruk tjenesten. Gevinsten for Universal ville være inntekter på et stort antall kunder, men omsetningen per kunde ble ganske lav. Jeg forteller om dette fordi jeg opplevde det som et jordskjelv - og et skremmende eksempel på hvor fort ting kan snu. Dette var en strategi Universal ble tvunget inn i etter at "verden gikk i mot dem" - ikke fordi de var i forkant og kunne sette premissene. (Etterpå har det skjedd mye på musikkfronten, og jeg vet egentlig ikke hvordan det har gått med dette samarbeidet)

Bøker er på mange måter annerledes enn musikk, tror jeg. Musikk var allerede tilgjengelig på CDer, som var lette å rippe. Hvis noen skal legge ut ebøker før disse finnes elektronisk, så må de skanne inn hele boka selv - og det tror jeg ikke blir gjort så mye foreløpig. Jeg har prøvd å søke etter norske ebøker på fildelingssteder for se hvordan situasjonen er, men finner bare lydbøker. Også tror jeg at storkjøperne av norske bøker ikke er like hissige på fildeling (ennå) som storbrukerne av musikk.

Jeg tror mest på å være i forkant av utviklingen, forsøke å forstå markedet, og å ta kontrollen - slik at bransjen kan sette premissene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For meg vil en bok alltid være noe fysisk. Noe jeg kan ta i og bla i. Gjerne med lukt, innbundet eller paperback.

Med lesebrettet vil det for min del aldri bli snakk om å lese en bok. Men tekst. Vil jeg lese skjønnlitterære tekster på lesebrett? I utgangspunktet ikke, men jeg ser det praktiske i forhold til reiser etc.

Lesebrettet for meg kan bli mitt format for lesning av avis og enkelte former for sakprosa.

Men den gode skjønnlitterære leseopplevelsen, den vil jeg beholde mellom to permer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest på en Sony Reader siden i vår. Veldig fornøyd over hvor praktisk det er! Fint å kunne bære med seg mange bøker uten å kjenne den fysiske vekten av dem. Nå leser jeg mest manus på brett. Fantastisk deilig å slippe tykke manusbunker printet ut på A4-papir. Jeg leser i alle mulige former: på brett, på papir, i øret, myke permer, harde permer, illustrert og sort hvitt. Som regel avgjørende HVOR jeg leser, for hvilken form jeg leser i. Lesebrett på t-banen er intet mindre enn genialt. Enig med Hekkan at det viktigste ikke er i hvilken form man leser, så lenge man leser. Også enig i at vi må finne løsninger som sørger for at våre forfattere kan fortsette å leve av å skrive. Og forhåpentligvis løsninger som også sørger for fortsatt lyst til å skrive og oppdagelsen av nye unge stemmer, også på norsk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har lest en god del bøker på iPhone, både i Stanza- og i Kindle-programmet. Alle jeg nevner det for er skeptisk til den lille skjermen, men jeg tror jeg leser minst like fort som på papir, og kan lese i timesvis uten å bli sliten. Det fungerer også veldig bra når en leser liggende, er lettere å holde enn en bok. Men jeg er fremdeles glad i papirbøker, har alltid minst en bok på gang i hvert format.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har snakket med flere som synes denne skjermen er stor nok. Hvor pleier du å handle bøker til iPhone?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I Stanza-programmet kan en laste ned tusenvis gamle bøker uten copyright gratis fra bl.a. Project Gutenberg, så klassikerne henter jeg der.

Andre bøker kjøper jeg på Amazon, og de blir automatisk lastet ned neste gang jeg åpner Kindle-programmet på iPhone. Kindle-programmet kan bare lastes ned i den amerikanske utgaven av App Store. (Din Side har en kjapp guide til hvordan.) Foreløpig går det av en eller annen grunn ikke an å handle ebøker på mobilsiden til Amazon, bare på den vanlige, men de kan kjøpes på vanlig måte med norsk Amazon-konto.

Det går ikke an å kjøpe og lese norske ebøker på iPhone, såvidt jeg vet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en Kindle, jeg også. Litt fordi bøkene jeg kan lese på den er noe billigere enn papirvarianten, mest fordi jeg er veldig fan av det å bli i besittelse av en bok ti sekunder etter først å ha tenkt tanken. I tillegg tar en slik utgave av for eksempel Stephensons "Cryptonomicon" langt mindre plass i neve og veske enn papir-alternativet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, jeg har ikke prøvd lesebrett. Er nok også av dem som liker papirbok; det formelig "lukter" av bøkene. Bøker som fylles opp "overalt", av og til må jeg ta meg selv i nakken og låne bøkene på biblioteket i stedet for. En kan jo ikke kjøpe "alt"...:-(( Min drøm er å få et stort bibliotek her hjemme, - men da må ungene flytte ut først...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes det er flott om folk kan få lese bøker akkurat sånn som de vil! Lesing er viktigere enn format. Sett fra et forfatterstandpunkt er det bare en ting jeg er opptatt av: At leserne får bøkene de ønsker seg og at de betaler for dem sånn at vi kan opprettholde en sterk og kvalitetsbevisst bokbransje, som kan fortsette å levere varene. Helt personlig kjenner jeg ingen dragning mot å lese bøker på lesebrett, rett og slett fordi jeg er forelsket i papirbøkenes suverenitet og ikke ønsker meg noen forandring i det kjærlighetsforholdet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Er veldig glad i papirbøker - men det blir bare så altfor mange av dem. Bokhyllene er fulle, og jeg har stabler med bøkr på gulv og bord. To av dine er beæret med hylleplass :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var hyggelig å høre :) Selv ønsker jeg meg et hus fullt av bøker over alt, under trapper, over skap, under senger, inni kott; jeg har alltid vært dratt mot hus som lyser av bøker, bøker, bøker, bøker over alt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er vi helt på linje, Hekkan. Jeg ble nesten uvenner med en kompis som sverget til lesebrettet i en diskusjon her om dagen. Jeg savner LP-platene. Lukten av coveret. Seiersfølelsen det var å ta med seg plata hjem fra platebutikken. Bildene inni. Knitringen i papiret når plata ble dratt ut. Alt dette er borte. Og nå skal altså opplevelsen ved å lese også bli avstumpet ved å pepre øynene med digitale ord fra en skjerm. Den lukter jo ikke en gang! Sorry, det er nok jeg som er gått ut på dato, men takke meg til en skjev skulder hvis Shantaram fyller veska.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kommer overhodet ikke til å lese en bok på et brett, en datamaskin eller noe som helst annet digitalt. Jeg er klar over at jeg går under kategorien barn av teknologien, men det kommer nok ikke på tale å følge den strømmen. Bøker skal, for min del, være i papirform. Jeg vil kunne hente en bok fra bokhyllen, bla i den og lukte på den. Men for all del, som Hekkan sier er det fint om alle får bøker tilpasset sine preferanser. Så lenge det blir solgt og lest bøker som før har vel ikke formatet så mye å si. Jeg for min del synes datateknologien for lengst har tatt over altfor mye, så papirbøkene vil jeg i hvert fall holde på.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tilhører også dem som elsker bøker i papirutgaven. Har bøker i alle rom, utenom badet :) Jeg har også tatt vare på LP-platene, med sjarmerende hakk og knitring. Men jeg ser jo at det hadde vært praktisk med et lesebrett. Hadde gjort bagasjen mye lettere når jeg er på reise, og ryggsekken lettere når jeg skal til lesesalen.... Men,jeg holder meg nok til de gode gamle bøkene en stund ennå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes et annet perspektiv som ligger halvt skjult i dette, og det er at lesing på brett eller skjerm er et produktønske som ikke i utgangspunktet kom fra leserne eller fra litteraturen. Det vi står overfor er ikke etterspørsel som oppsto fordi man fra før av satt med et produkt folk var misfornøyd med. Tvert om; papirboka har levd sterkt, omsluttet av stor kjærlighet, i århundrer. Selvsagt ikke et argument i seg selv for å ikke være fornyende, men likevel et faktum. Dette er det altså noen der ute som dytter på oss lesere, og de som gjør det har økonomiske interesser, ikke nødvendigvis litterære.

Så gjenstår det å se om markedet konverterer delvis eller helt. Jeg antar at vi står foran en flerformatsframtid, og det er ikke det verste jeg kan se for meg. Jeg kommer, for egen del, til å sørge hvis papirbøkene og bokhyllene og bokhandlerne og auraen som lyser fra disse tingene forsvinner. For meg er det ikke et framskritt at en roman er et tastetrykk unna, det er en forenkling, men jeg er usikker på om forenkling og litteratur passer så godt sammen.

Men altså. Jeg kan være så konservativ og nostalgisk som jeg bare vil. Loven er: Markedet er til en hver tid den store vinneren. Så kan vi andre forsøke å være små vinnere.

Men forfatteren i meg føler for å gjenta: Hvis folk vil ha kvalitet, må de ikke sette likhetstegn mellom digital lesning og "gratis" eller "billigere". Gjør vi det, hvis dét er motivasjonen for å konvertere til skjerm, så faller bokbransjen fordi den ikke lenger kan opprettholde sysselsetting og levere kvalitet i produksjonen av våre bøker. Og da, kjære alle bøkenes gode venner, da blir det mye sorg rundt omkring.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er selvsagt enig i at et lesebrett aldri vil kunne erstatte de fysiske bøkene! Da blir verden ekstremt mye fattigere. Men jeg ser vel mer for meg at bøker og lesebrett vil kunne leve side om side, og at de vil kunne dekke ulike behov. Av og trenger man å ha med seg mange bøker, på lesesalen, på ferie etc.. Da kunne det være praktisk med et lesebrett som et suplement til de virkelige bøkene, tenker jeg. Men, jeg vet at jeg ville ikke få den samme frydefulle forventningen som jeg får når jeg holder en ulest bok i hendene - hvis jeg skulle taste innholdet fram på et lesebrett. Det er som du sier mer en forenkling enn en forbedring.

Vi har vel alle også et ansvar for hvordan det blir med bøkene framover. Fortsetter vi å kjøpe bøker, er det ingen grunn til at boka skal dø, som enkelte hevder. Vi kan jo se på musikkbransjen, jeg er vel den eneste jeg kjenner som ikke laster ned musikk, men kjøper CD'er ;) Så, stå på forfattere! Vi er mange som fortsatt vil kjøpe bøkene deres, kanskje vi kjøper dem på lesebrett i tillegg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Salget av eBøker på amazon har vokst fra 10% (av de bøkene som finnes både i papir og som ebøker) til 48% på ett år. Og det er mange som handler på amazon. Og amazon er strengt tatt de eneste som har hatt et godt tilbud - av både en bokhandel og et lesebrett i denne perioden. Når noe vokser så fort, så er det nok et stort brukeropplevd behov der ute.

Tipper at papirbøker og ebøker kommer til å leve side om side i lang tid fremover.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er jeg litt uenig med Carolyx i, og det ville vel være en historieforfalskning å si at brettene ble laget fordi det sto horder av skuffede litteraturfolk utenfor forlagene og krevde papirbokas død.

Behovet kan være reelt eller skapt (og dette er skapt), veksten i seg selv forteller ikke med nødvendighet noe om et reelt behov, og det skapte kan etter hvert oppleves som reelt. Markedet flommer til enhver tid over av saker og ting som produsenter med ulike markedsbudsjetter iscenesetter etterspørsel etter, og det er vel ingen drøy påstand å hevde at vi lever i en nyhets- og dingsfiksert tid, hvor et hvert nytt produkt som får en viss oppmerksomhet nærmest av seg selv vokser kraftig når det lanseres.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er uenig i at det er et "skapt" behov - det virker logisk at når man (aldeles lovlig) får tilgang på musikk og film omtrent i det øyeblikket man har tenkt tanken, vil man ønske samme umiddelbare tilgjengelighet også hva angår litteratur.

Formatet er ikke en dillete preferanse i så måte - "lesebrett versus papirbok" blir en rar diskusjon, synes jeg - det er bare mest praktiske løsning i forhold til hva som er mulig; jeg kan for eksempel ikke magisk trylle frem en papirutgave av en egnet Hemingway mens jeg sitter på café og ser på regnværet, men en digital utgave kan jeg hente på tjue sekunder. Klart og betalt, hele transaksjonen utført på mindre tid enn det ville tatt å dra kortet på nærmeste ARK.

Visst er det koselig å vandre rundt i bokhandler og antikvariater, men det er ikke alltid beleilig - og jeg vil mye, mye heller ha anledning til å forsyne meg av et bredt bokutvalg online enn være forvist til Narvesenbokhylla på en lokalflyplass på sørlandet, for eksempel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi blir neppe helt enige om det der, og på en måte er det ikke så viktig lengre, det viktigste er at Karina får de bøkene hun så gjerne vil lese, og at Hilde S får de bøkene hun så gjerne vil lese, og at Jens Stoltenberg får de bøkene han gjerne vil lese, og at Synnøve Svabø får de bøkene hun gjerne vil lese. Så blir det sånn at noen av oss dras automatisk mot bokhandlene, mot bokhyllene, og noen mot lesebrettet, og ganske sikkert mange mot begge deler. Hovedgrunnen til at jeg, som forfatter, skjelver ørlite om dagen, er at jeg frykter den økonomiske ulven på vegne av en velfungerende norsk bokbransje, men det er jo ikke en formatdiskusjon i seg selv. Dette bør ikke bli noen Berlinmur mellom oss bokglade folk :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er to ulike problemstillinger her: 1) Hvorvidt forbrukerne "trenger" eller "ønsker seg" et produkt som kan gjøre det lettere å lese bøker på skjerm. 2) Hvorvidt det blir vanligere å laste ned ei bok på nett, mer eller mindre ulovlig, enn å gå i bokhandelen og kjøpe boka.

Jeg forstår godt at forfatterne frykter denne utviklingen. I dag lastes det ned ulovlig musikk og filmer fra nettet til en estimert verdi av ca 10 milliarder kroner i året. Dette er jo penger som skulle vært brukt på kjøp av CD´er og DVD´er og sånn sett havne til slutt i komponistenes og filmskapernes lommer.

Mange av de tradisjonelle platebutikkene sliter. Jeg tror vi kommer til å se samme trenden med bokhandlerne. Musikkbutikkene har slått seg sammen til kjeder som også selger filmer. Vil etter hvert bøkene også finne veien til Platekompaniet? Og i så fall: Er det positivt for bokbransjen og forfatterne? Det vil tida vise, for utviklingen er det vel ingen som kan stoppe.

Vi er i hvert fall noen som kommer til å fortsette å gå til bokhandleren og kjøpe bøker. Selv om vi kanskje blir få etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er disse "framskrittene" da... Min "håpefulle" driver en platebutikk i området (uavhengig) og har den samme utfordringen ad nedlasting av musikk. En ting er hans levebrød, men hva med musikerne? Og disse er nok heldigere stilt enn forfattere da de kan opptre "live" og få inntekter på denne måten. Greit vi har "Sting", men en maratonkveld er vel ikke noe å bli rik på.. (Så fint med Jens og meg under samme "lest" forresten:-) Og hvis forfatterne "forsvinner" så har en heller ingen litteratur å nedlaste.

Og da er det kun plass til de "beste" og mest kommersielle, - og plutselig er jeg havnet over i politikken merker jeg...:-)

(Og så fort et tema kan endre seg du.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er så "gammeldags" at jeg fryder meg over å kunne ta ut en bok fra hylla, kikke litt på omslaget, lese baksiden, mimre litt og huske hvordan leseopplevelsen var, når jeg leste den sist, hvem jeg har fått den av, hvorfor jeg kjøpte den osv. Mange "tilleggsopplevelser" rett og slett. Det samme med cd'ene; inn og ut av hylla; en helt annen opplevelse enn å velge ut en sang fra pc'en...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

New York kvinnan i boken 84 Charing Cross Road blir så lycklig när DE böckerna från det lilla dammiga antikvariatet i London dimper ner i brevlådan att hon nästan går i upplösning. Lite så är det för mig. Trägen kamp, stor glädje. Jag läser långsamt och behöver bara ha med mig en bok på resan. Jag har alltför många böcker på vänt för att behovet av att ladda ner en bok här och nu ska uppstå, men vem vet vad som sker i och med bokelskere.no’s intåg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har aldri hatt behov for å eie bøker. Jeg er en «boksluker», og i mine yngre dager var jeg på biblioteket hver uke fordi jeg pleide å lese flere bøker i uka!

Så lenge jeg har tilgang til et bibliotek, kjøper jeg ikke bøker - utenom fagbøker og engelskspråklige bøker som jeg ikke finner på biblioteket.

Men, dersom jeg kjøper et lesebrett, vil kjøp av bøker bli enklere enn å dra til biblioteket. Dersom prisen på bøkene er lav, kommer jeg nok til å begynne å kjøpe bøker.

Det er en stund siden jeg første gang hørte om Kindle, og da forsto jeg at det fulgte med en dictionary? Man kunne da klikke på et ord i boka og få det forklart! Slikt vil jo gjøre lesingen av engelskspråklige digitale bøker betraktelig mye lettere enn lesingen av papirutgaven.

Er det noen som har erfaring med dette?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Med "trägen kamp, stor glädje" menade jag att jag blir otroligt glad för att få tag i en bok jag letat länge efter. Jag hade en sådan upplevelse häromdagen. Om boken dyker upp hos en vän, på ett bibliotek, på ett antikvariat eller på en bänk (http://www.bookcrossing.com/) har inte så stor betydelse men en sådan upplevelse har man inte med en e-bok, även om det finns andra fördelar med dem.

Jag är också en sann biblioteksvän, bodde mer eller mindre där när jag var yngre. Konkar fortfarande böcker, och film, fram och tillbaka. Jag hoppas och tror att det kommer att gå vägen för både författare och bibliotek, men är spänd på hur. Om nu e-boken får det genomslag det sias om.

När det gäller priser har jag en förstås en fördel eftersom svenska böcker är väldigt billiga på capris och antikvariat.net. Senast betalade jag 33 kr, vilket man väl ändå måste kalla prisvärt?

Jag har ingen erfarenhet av Kindle. Hör med Carolyx.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg L.Karin BergSverre HoemBjørg Marit TinholtKaren PatriciaVigdis VoldIreneleserBeathe SolbergKirsten LundMarianneJulie StensethMonica CarlsenHeidi LKristine LouiseLailaMonaBLKristineTine SundalGunillaReadninggirl30Emil ChristiansenGrete AastorpPiippokattaKari ElisabethEivind  VaksvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandHarald KRune U. FurbergPrunellaToveGodemineG LTone Maria JonassenAvaVibekeMorten MüllerPer LundBookiac