Har fått det for meg at jeg snart vil lese noen mysterier. Men samtidig er jeg ikke ute etter hardkokt krim, med detektiver, politistasjoner, og lange beskrivelser av voldsomme handlinger. Heller ikke Agatha Christie-type mysterier, men mer "noe underlig har skjedd og noen oppdager sakte historien bak", gjerne historisk, gjerne spennende også, men ikke med fokus på å fange en gjerningsperson. Nå er jeg vel litt kresen, men jeg vet ikke helt hvor jeg skal lete etter dette, så jeg tar imot alle tips.
Viser 46 svar.
Ser mange gode forslag nedover, bl.a Tom Egeland.
Her skal du få noen til:
-Hva skjedde med Esme Lennox? av Maggie O'Farrell
-De dødes Bibliotek
-Sjelenes Bok
-Bibliotekets voktere, alle tre av Glenn Cooper. De kan se ut som vanlige krimbøker, men de rommer mye, mye mer. Bl.a en spekulasjon om hva som skjules i Area 51.
-Snøbarnet av Eowyn Ivey
Jack og Mabel har aldri klart å få barnet de alltid har ønsket seg. De bestemmer seg for å begynne på nytt og flytter fra østkysten til Alaska. Arbeidet med å rydde ny jord er hardt og den mørke vinteren tar på. Men så dukker et lyspunkt opp: en liten jente viser seg stadig i skogkanten ved gården. Er jenta virkelig eller noe de innbiller seg?
Hva med "Gass" av Ulrik Imtiaz Rolfsen?
Spennende med noe som er relevant i Norge, særlig i Osloområdet. Handler om skattejuks hos tazivirksoheten. Rolfsen er så mye i media for tiden, så kanskje moro å holde seg oppdatert? Selv synes jeg den er veldig spennende.
”Den trettende fortellingen” av Diane Setterfield
”Skyggebarnet” av Judith Lennox
”Den merkelige hendelsen med hunden den natten” av Mark Haddon
”Drapsgården” av Andrea Maria Schenkel
Blacklands av Belinda Bauer anbefales! :)
I denne kategorien kan jeg anbefale "Datteren" av Jane Shemilt. Likte denne bedre enn "Piken på toget".
Vi var løgnere av E. Lockhart må også kunne kalles et mysterium. Veldig bra bok!
Det ser ikkje ut som at nokon har nevnt Carlos Ruiz Zafón i denne tråden, trilogien beståande av Vindens skygge (2004), Engelens spill (2008) og Himmelens fange (2012) er verdt å sjekke ut!
Prøv Tom eegland eller Dan Brown
Jeg leste nylig The Secret History av Donna Tartt, og den tror jeg kan passe deg godt. Den er i tillegg helt fantastisk.
Den likte jeg også godt :-)
Hva med Kurt Aust sine historiske krimromaner fra Danmark-Norge på 1700-tallet? De har rett nok en slags detektiv, men "noe underlig har skjedd og noen oppdager sakte historien bak" passer godt som beskrivelse av disse. :-)
Stiller meg bak geitebukkeskjegg. Jeg har lest de tre første og kjøpt de tre siste av Kurt Austs historiske krimserie. Godt språk, gode karakterbeskrivelser og du lærer noe på veien. Verdt å prøve, men som geitebukkeskjegg beskriver, alt går langsomt.
Jeg ser at du allerede har fått foreslått både Umberto Eco's Rosens navn og Iain Pears' Crossroad av Karen Ramsvik. Begge bøkene er vel verdt å lese, og jeg stiller meg i køen bak forslagene.
I tillegg vil jeg foreslå A.S. Byatt's Besettelse.
Boken ble for første gang utgitt i 1990, på norsk i 1997, den har vunnet flere priser, bl.a. Booker-prisen og er oversatt til bortimot 20 språk.
Jeg leste den da den ble utgitt, og det er noen år siden nå. Boken fascinerte meg, og jeg tror den godt kunne vært relest som sommerlektyre i dag også.
Sakset fra baksiden av boken:
Den unge litteraturforskeren Roland Michell gjør sitt livs oppdagelse på lesesalen i London Library en septemberdag i 1986. Han er assistent på et forskningsprosjekt om den viktorianske poeten Randolph Henry Ash, og gjemt i en gammel bok finner han et brev fra Ash til en ukjent kvinne. Roland holder funnet hemmelig, men tar kontakt med kvinnelitteraturforskeren Maud Bailey i Lincoln, som arbeider med den glemte poeten Cristabel Lamotte.
Besettelse er en litterær thriller der spenningen stiger etter hvert som brev og dikt med nye gåter og spor dukker opp. De to tidsplanene i romanen - viktoriatiden og nåtiden - veksler, og gir en virtuos lek med forskjellige sjangrer. Her er melodrama, eventyr og romantikk. Og her er besettende kjærlighet - kjærlighet mellom elskede par, og kjærlighet til litteratur.
Hva mer kan en ønske seg? :)
Besettelse har jeg lest for ikke så lenge siden, den var kjempebra. Vil også anbefale Barnas Bok av samme forfatter.
Jeg har lest Barnas bok, og er enig i din bedømmelse. Det står flere leste, og noen uleste bøker av A.S. Byatt i biblioteket mitt, nå er det sannelig på tide at jeg tar en titt på denne forfatteren igjen.
Vil foreslå "Sannheten om Harry Quebert-saken". Mystisk, underhaldande og med stadig nye vendingar.
Jeg kan helhjertet slutte meg til anbefalingene om Elizabeth is missing og Girl on the train! Jeg så at Yrsa Sigurdardóttir var nevnt her, jeg har kun lest en av hennes bøker, Dødsskipet, men syns ikke den var så aller verst. Du finner en omtale av den på profilen min, men den er kanskje nærmere tradisjonell krim. Ellers lurer jeg på om du har lest noe av Tom Egeland? Bøkene hans om arkeologen Bjørn Beltø høres ut til å være i nærheten av det du er på utkikk etter.
Ser du har en Murakami som favoritt. Har du lest The Wild Sheep Chase? Der er et snodig mysterium.
Hvis du er interessert i litt eldre ting så ga Andre Bjerke i sin tid ut en rekke novellesamlinger med såkalte selsomme historier, som kanskje kunne falle i smak. Antagelig må du oppsøke biblioteket for å finne de, men husker de inneholdt mange underlige og spennende fortellinger.
Har også lyst å anbefale Maria Gripe. For eksempel bøkene Tordivelen flyr i skumringen og Agnes Cecilia. Dette er riktignok ungdomsbøker mens synes de passer til beskrivelsen av type bøker du er på utkikk etter.
Og når du nevner Andre Bjerke (som jeg elsker!), så kom jeg til å tenke på Roald Dahl og novellesamlingen Et hode kortere og andre hårreisende historier.
Herlige, finurlige grøss med en dæsj humor.
Ja, Roald Dahl er flott. Jeg har samlingen Roald Dahls Svarte bok, og anbefaler likegodt den også.
Jeg tenkte på bøkene til Georges Simenon om detektiven Maigret. Kan godt huske den som fredagskrim på tv i hine hårde dager. Vet ikke om det passer til det du ønsker, men du kan jo undersøke litt..Her f.eks Store Norske leksikon
The Girl on the Train (Paula Hawkins) og Gone Girl (Gillian Flynn) er psykologiske thrillere av ny dato. Underlige ting skjer og har skjedd og historiene bak rulles sakte, og overraskende, opp.
En thriller som både inneholder samtid og historie, og som var både merkelig, skummel og fengslende er: The Devil of Nanking av Mo Hayder. Den er også utgitt under tittelen Tokyo. Pig Island av Mo Hayder er en mørk, og rar, thriller.
Kanskje Rebecca av Daphne du Maurier?
Edit: We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson kan muligens også passe.
Det er jo absolutt noe som kan sjekkes. Er jo en av disse bøkene som så ofte blir nevnt i andre bøker. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid vært litt ukomfortabel med å lese akkurat den. Hvorfor aner jeg ikke, underlig når jeg tenker etter, men jeg antar det er et av disse førsteinntrykkene som har satt seg. Takk for tips!
Hva med "De dødes bibliotek" av Glenn Cooper?
Eller Yrsa Sigurdardóttir? I bøkene hennes er det jo en advokat, men mye mystikk/ grøss innbiller jeg meg...
Den førstnevnte har jeg faktisk lest, men Yrsa Sigurdardóttir har jeg ikke kommet over noe sted. Er det en serie? Og takk for tips!
Hvis du likte den er det to bøker til! "Sjelens bok" og "Bibliotekets voktere". :)
Ja, hun er en islandsk forfatter som har kommer med endel bøker i samme genre i en serie!
Yrsa Sigurdardóttir skriver en serie med advokaten Thóra Gudmundsdóttir som hovedperson. Men hun skriver også frittstående bøker som "Jeg vet hvem du er" (2010) - en herlig blanding av mysteriekrim og spøkelseshistorie. Yrsa blander ofte inn det overnaturlige, basert på islandsk folketro, i sine bøker, Men som hun sa i et interview - grovt gjenfortalt etter hukommelsen: Det er alltid et løsbart mysterie i romanene, og det er ikke spøkelsene som står for løsningen!
Prøv Elizabeth er borte av Emma Healey. Riktignok finnes det en gjerningsperson, men "etterforskningen" er svært forskjellig fra det som er vanlig i krimsjangeren.
Takk for tipset, Marit! Elizabeth Is Missing har nå havnet på Kindlen som ferielektyre.
Å! Takk for tipset. Jeg er så vimsete, hadde helt glemt at jeg har den! Den er riktignok på engelsk, men jeg mener det er samme bok. Jeg er en bok-hoarder under stress skjønner du, og hadde rundt eksamenstider bestilt en masse bøker jeg ikke hadde tid til å lese da. Hvorfor kan jeg ikke svare på.
Kanskje litt på siden av det du ber om, men jeg fikk lyst til å reklamere for en svært spesiell kortroman av Fiedrich Durrenmatt: "Uhellet". Den passer ikke helt inn i noen sjanger, men den er creepy, overraskende og til ettertanke. Tre pensjonister som har jobbet innenfor rettssystemet driver med en noe spesiell selskapslek hvor de arrangerer rettssaker. Den stiller spørsmål om rettsprinsipper, skyld og ansvar. Boka er på bare 68 sider, så kanskje du skal prøve?
Den hørtes spesiell ut, og på det antallet sider kan jeg lese den og se hva som skjer, hvis jeg ikke liker den er jeg en erfaring rikere. Det er noen underlige bøker man ikke klarer å bestemme seg for om man liker eller ikke, så det blir jo morsomt å se hvor den faller. Takk for anbefalingen!
The Little Stranger av Sarah Waters er ganske spennende. En lege blir tilkalt til et gammelt forfallent herskapshus og blir mer involvert i livene til de som bor der enn han kanskje hadde tenkt.
Gamle hus er en perfekt setting. Jeg skal sjekke den ut nærmere. Tusen takk!
Rosens navn av Umberto Eco. Jeg hadde først en annen bok i tankene, men klarer ikke å huske tittelen, jeg tenker på reisende i middelalderen, et veikryss og ulike versjoner av samme historie. Jeg er sikker på at noen andre bokelskere vil vite hvilken bok det er. Og så Hilary Mantel sine bøker Ulvetid og Falkejakt, om Henrik 8 og Cromwell.
Et skilt ved korsveien av Iain Pears var det jeg tenkte på.
Takk! Jeg har sett navnet til Hilary Mantel, og selvfølgelig Umberto Eco men har aldri hatt noen grunn til å se nærmere på det. Kanskje på tide. Og skal se om jeg finner den av Iain Pears også.
Slenger meg på og foreslår Lars Myttings "Svøm med dem som drukner". Ny bok med et mysterium fra fortiden som langsomt avdekkes. Jeg holder på å lese denne nå. Har kommet knapt halvveis, og den virker lovende så langt. Den har fått gode omtaler, så du kan jo se litt på dem og vurdere om det er noe sånt du er ute etter.
Jeg har hørt om den, men aldri sett nærmere på den. Kanskje den kan være noe. Si gjerne hvordan det går. Takk!
Jeg er på jakt etter akkurat det samme, men sleit med å formulere hva det er jeg leter etter, så jeg blir også glad for tips!:-)
noe om det gamle Egypt, Atlantis eller noe slikt?
Nå "crashet" jeg jo egentlig denne tråden, noe som kanskje ikke var så høflig av meg, så jeg får nesten la trådstarter få svare på hva det var hun egentlig mente med "mysterier", så ikke jeg tar over tråden hennes :-)
For all del, det er bare morsomt at det er flere som leter, og jeg er åpen for det meste, fra nåtiden til så langt bak man vil. Til og med bøker som går over flere tidsepoker. For min del spiller det heller ikke så stor rolle om det er veldig tung, detaljert litteratur eller mer lettleste bøker for øyeblikket. Håper vi finner noe!