Jeg husker godt at jeg leste Alexander Kiellands noveletter og spesielt godt husker jeg "Håpet er lysegrønt". Det var nok den første "ordentlige" boken jeg leste. Senere leste jeg "Gift" som gjorde et dypt inntrykk på meg! Akkurat som "Jonas" gjorde da jeg leste den mange år senere!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Oi, det var et vanskelig spørsmål! Men det mamma synes er morsomst å nevne er den uka jeg ti år gammel satt på gulvet på loftet på en hytte i Sverige, og leste en bok jeg hadde funnet i bokhylla. Nærmere bestemt hele "Hulebjørnens klan" - på svensk! Den husker jeg fortsatt en del detaljer fra, for å si det sånn. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har sagt et annet sted at det var Fargen bortenfor av Alice Walker, men leste også Ivanhoe i uforkortet utgave flere ganger før jeg var 12. Leste ved 12 års alder Knut Gribb bøker og div av Alexandre Dumas.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den første (eller i alle fall en av de første) voksenbøkene jeg leste, var Isslottet av Tarjei Vesaas. Jeg var vel rundt 12-13. Det var en altfor grusom bok for meg å lese så ung, vonde bilder fra hennes død satt i meg i årevis etterpå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Greven av Monte Christo må være en av mine første ''voksenbøker'' tror jeg. De Tre Musketerer og En verdensomseiling under Havet ble også slukt rått i en tidlig alder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hvor voksen da? 10: den siste viking.. 11: oliver twist.. ...... 16: menneske og maktene.. 17: kvalmen (sartre).. 18: omgivelser (askildsen)... Irr grønt!

Jeg styrte heldigvis unna Bjørneboe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror det kan ha vært De elendige av V. Hugo. Da jeg var ti-elleve, eller noe sånt. Den gjorde enormt inntrykk på meg, og jeg har lest den gang på gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra! Da må du ha vært moden for alderen, for det er ingen lett bok! Men den gir sikkert varige inntrykk for de fleste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå er det vel ikke sikkert jeg fikk med meg alle nyanser den gangen. Og kanskje ikke heller ved andre, tredje eller syvende gjennomlesing heller. ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg veit ikkje om dette var første vaksenboka, folkeboksamlinga på heimplassen min hadde berre vaksenbøker, men eg las Tatt av vinden da eg var 11 år, da kom også filmen på bygdekinoen, men eg måtte bli igjen heime fordi eg ikkje var gammal nok, trøysta var at eg hadde lese boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg høyrte alkymisten på lydbok ilag med mor mi - som er biblioteka - ein gong i 8-10års alderen. Eg husker ikkje veldig mykje frå boka då, dessverre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å, det der var vanskelig, jeg husker jo ikke når jeg leste hva! Det var vel også en slags glidende overgang mellom ungdomsbøker, "underholdningsbøker" og "ordentlige" voksenbøker. Jeg vet at jeg leste "Tatt av vinden" da jeg var 13, - skal jeg tippe det var den første "ordentlige", - hvis den er det? Det var i hvert fall den tykkeste jeg hadde lest til da, - skjønt "Greven av Monte Christo" var jo også tykk, og den leste jeg tidlig. Men jeg husker også Kiellands novelletter veldig godt, jeg fikk dem til jul da jeg gikk på gymnaset, og det var den første "ordentlige" voksenboken jeg fikk og som var min egen. Og jeg likte også særlig godt "Håpet er lysegrønt"! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig morsomt at du også har "Håpet er lysegrønt" som din første leseopplevelse! Jeg tror novellettene til Kielland er en ypperlig start for unge som kanskje skal over en barriere for å begynne å lese vektig litteratur!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjersti Johnsen skriver også her inne at hun er særlig glad i "Håpet er lysegrønt"! Jeg tror unge, lesende kvinner blir (ble?) veldig glad i Ole, - og bakgrunnen, med et gammeldags ball, gjorde jo også sitt! Apropos: Dikken Zwilgmeiers "Paul og Lollik" har også en stor stjerne hos meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Var sikkert noen før de her også, men noe av det første jeg leste av voksenlitteratur var en serie av Margit Sandemo som heter De svarte ridderne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min første voksenbok var en selvbiografi av Marit Dahl som heter "Jeg ville heller leve". Leste denne i 8. klasse, 13 år, og synes den var utrolig bra!

Marit var rusmisbruker i mange år og gir oss et ordentlig innblikk i hennes rusa verden. En reise med dystre tanker, tunge følelser, og hva hun måtte gjennom for å skaffe seg penger til stoffet. Kampen tilbake til et verdig liv var hard og tøff. Har lest denne to ganger etter dette, og den har gjort at jeg aldri har villet prøve stoff:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres ut som en tøff begynnelse! Flott at den gjorde inntrykk på deg som 13-åring!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, den gav et realitets sjokk, men på en positiv måte egentlig! Synes sånne bøker burde vært obligatorisk i skolen, om ikke på et så tidlig stadium.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsom tråd! Spørs hva som legges i "voksenbøker", men da jeg rundet 13 fikk jeg lov å lese "Sagaen om Isfolket" mammaen min, hehe. Men den første "tunglitterære voksenboken" ble jeg nok introdusert for på ungdomsskolen, men husker dessverre ikke hvem det kan ha vært..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandKirsten LundEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandTheaLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi LChristinasiljehusmorToveEllen E. MartolTone HTor-Arne JensenVegard BorgenTine VictoriaEster SMorten Granheim