En venninnen av meg skulle skrive en oppgave på skolen hvor temaet humor skulle være sentralt. Faktisk var hele oppgaven humor. Tror kanskje hun var litt i villrede på hva hun skulle skrive for som en nødløsning tydde hun til meg og mitt begrensede ordforråd. Ihvertfall er ordforrådet begrenset i forhold til tankene. Spesielt når dette allerede nevnte ordforrådet skal stables sammen til forståelige setninger som skal sendes på løpende bånd tvers gjennom cyberspaces viltvoksende jungel.
Noen setninger ble det, men på langt nær nok til å få luftet tankene som hoppet fra celle til celle i min flokete tankeboks av en hjerne. Så derfor vender jeg meg på nytt til dere trofaste medbokelskere, og hører hva dere tenker om begrepet humor.
For hva er det for noe? Hva er det som er bestemmende for hva vi vil betegne som vår humor? Hva avgjør hvorvidt vi ler eller ikke, og ikke minst: hvem kan bestemme hva som er god humor?
Venter spent på å høre hva andre tenker om emnet, slik at jeg forhåpentligvis kan få litt hjelp til å rydde opp i tankesurret dette ene ordet utløste.
Viser 12 svar.
Litt av en utfordring din venninne har fått. Humor.... litt av et tema :-)
Jeg er enig med andre her om at det vi ler av og syntes er morsomt er veldig individuelt.
Felles er vel at vi ler av det vi kjenner oss igjen i, f.eks. Bridget Jones Dagbok og Friends på TV2.
Jeg leste for noen år siden en bok av Douglas Adams som het The hitchhiker`s Guide to the Galaxy. Jeg har aldri ledd så mye som jeg gjorde av starten på den boken. Jeg ler bare jeg tenker på den :-) Her var det ikke noe som man kjente seg igjen i, men ren galskap og en utrolig fantasi fra Adams.
Vi ler gjerne også av tragiske og vonde ting, sannsynligvis for å få noe annet å tenke på.
Så noen stikkord må jo være:
gjenkjennelse
fantasifult av forfatteren
galgenhumor
Tvi tvi til din venninne :-)
Ja, det er et ganske så stort tema, som hun fort oppdaget. Det du forteller om boken du leste, kjenner jeg meg igjen i. Det morsomme i det absurde og totalt urealistiske der alle lover og regler som vanligvis dytter oss rundt i hverdagen blir forandret og snudd på hodet. Du har jo filmene til Monty Pyton og Quentin Tarantino som mikser og trikes med alt somheter sjanger og forventninger, slik at du ikke kan ungå å komme med mer eller mindre ufrivillige latterutbrudd. Det minner meg også litt ombarnesitater hvor begrep som "indre verdier" plutselig får en helt annen betydning.
"Det betyr at man kanskje har vært så uheldig å svelge en tikroning. Ole Andreas, 6 år
Det er ikke sikkert den muntlig overleverte humor er like god i skriftlig form. Hva som fungerer som humor kan være helt avgjørende om det blir fremført muntlig eller skriftlig. Fortellerens evne til å formidle humor, både med kroppspråk og sharme er ofte helt avgjørende for om det som skal være det i det hele tatt fungerer humoristisk.
Er også selv veldig glad i bøker som er ren humor. Slik som barnesitatbøkene til Unni Lindell og Gullkorn fra pasient journalen. Sistnevnte egner seg godt til situasjoner der kroppen ikke helt henger sammen med viljen. Da kan det være godt å bli minnet på at også allvitende leger gjør feil. Som her: "Pasienten døde i Juni i 1990 og dette har gjort ham plutselig vondt."
Er det en "fagbok" om latter, eller mer en "morsom-bok", om en kan bruke det uttrykket? Ja, den siste du nevner har jeg også lest. Bare tittelen får en jo til å humre. Boken er ikke bare morsom, men også full av flotte tegninger.
Høres ut som en flott og spennende bok. Hadde vært kjekt å fått en skikkelig innføring i latterens gode egenskaper uteover de korte "Visste du at!" som ukebladene fyller mellomrommene på sidene sine med. Takk for tipset!
Har en sønn som har skrevet om temaet humor på skolen, det ble diskutert her hjemme, og jeg mener å huske at det han delte det opp i ulike "temaer". han mente det var viktig å skrive at humor er veldig personavhengig, han skrev om ulike kateogorier humor, stedsavhengig (både i og utenfor landets grenser), kjønn ol.
Det høres ut som en god måte å skrive om det på. Jeg og veninnen min ble jo også enige om etterhvert at humor varier fra ulike grupper, miljøer, kjønn og aldre, ettersom mennesker i ulike grupperinger har ulike kontaktpunkter, og dermed ulike oppfatninger av en god vits.
kom også på at vi pratet om galgenhumor og at humor ikke alltid passer inn i settingen.