En tråd for deg som vil tipse andre om bøker du har lest. Bøker som du husker, bøker som gir inntrykk på deg, og som ikke går i glemmeboka etter en uke eller to.
Skriv en linje eller flere om boken, eller legg ved en link med en presentasjon.
Dette er ikke en tråd hvor en spør etter boktips, - men en tråd hvor man tipser om bøker som er lest.
Viser 38 svar.
Er så glad for at Mi briljante venninne ligger på 3. plass på mest populære bøker på forsiden her! Har heiet på denne boka siden jeg koste meg med den i hengekøye på Zanzibar i julen :-) Den er et knalltips! Lett og tung på en gang - en virkelig god leseopplevelse!
Jeg opplevde også at The Brilliant Friend var en lettlest og interessant bok. De to neste i Ferrante's trilogi, The Story of a New Name og Those who Leave and Those Who Stay, kan for min del benevnes med de samme ordene.
Kanskje ble vi litt påvirket av omgivelsene og varmen boka (bøkene) ble lest i, du i en hengekøye på Zanzibar, jeg under palmene i Caribbean. Men at Ferrante's trilogi kommer under begrepet usedvanlig god ferielektyre, tror jeg vi begge kan skrive under på. :)
Gleder meg til de to neste! Skal spare dem til sommerferien, tror jeg. Men skulle det ikke være en bok fire også i serien?
Det ser slik ut, da har vi enda mer glede i vente!
Alltid Alice av Lisa Genova. Handler om Alice, som får diagnosen tidlig Alzheimers. Skrives fra Alice sitt ståsted. Det var en fantastisk bok! Vet den går på kino i disse dager og, spent på om den er like bra som boka.
"The Embassy Of Cambodia" av Zadie Smith
"Taus himmel" av Shusaku Endo
"En bønn for de bortførte" av Jennifer Clement
"The Speed Queen" av Stuart O'Nan
Mitt boktips er de tre frittstående romanene Frihetens øyeblikk (1966), Kruttårnet (1969) og Stillheten (1973) av Jens Bjørneboe, som til sammen utgjør trilogien Bestialitetens historie. Trilogien regnes av mange som forfatterens hovedverk.
Jeg var purung første gang jeg leste disse bøkene, og har gjennom årenes løp lest dem om igjen flere ganger. Sterke romaner om menneskers ondskap, som dessverre stadig er like aktuelle.
En grusom god trilogi!
I første omgang fortonet oppgaven seg umulig for meg. For jeg har lest så mange bøker gjennom så mange år at det nesten ikke lar seg nevne. Listen over slike bøker du nevner blir så lang. Likevel når du sier det; det er faktisk en bok jeg aldri glemmer , det kanskje mest på omstendighetene som den som brakte boken til min kunnskap og denne personens sørgelige skjebne, som jeg ikke skal gå dypere inn i her. Det blir for personlig. Men boken , den står naglet fast i mitt sinn.
Boken er omdiskutert nok til at jeg skal blande meg inn og muligens starte en debatt som ikke er tilsiktet.
Tittelen på norsk er " Slaktehus 5 eller Barnekorstoget". Forfatteren er (han er ikke lenger blant oss må sies) KURT VONNEGUT JR.
Så senest i dag i et eller annet forum at den konkurrerte med Catch 22 (Joseph Heller) om å være 2dre verdenskrigs mest satiriske verk.
Andre har fremholdt at det er kanskje den største anti-krigsbok som er å finne. det får jo den som vil (om der finnes noen) debattere.
Denne boken har jeg helt bevisst to eksemplarer av i mitt hus (av samme utgave og opplag-Gyldendal, 1970, fordi denne har jeg ikke råd til å miste (for å si det mildt).
Om jeg her gir den mine anbefalinger betyr lite. Meningene om den er på forhånd svært delte.
Men, Ava, det var altså du som stilte spørsmålet: "boktips". Ikke noen dårlig tråd, absolutt ikke!
Vonnegut's Slakterhus 5 er en bok som tar bolig i leseren, og "om et tilfelle vil", så kommer flere bokelskere til å lese romanen etter ditt innlegg. :)
Hei Ava! Med sitatet " om et tilfelle vil" skjønner jeg du virkelig "kan" denne boken. Din påstand om at den tar bolig i leseren, er etter min mening, et presist uttrykk for dem som tar denne bokens egentlige budskap til seg. Takk for din tilbakemelding som jeg ikke kan annet enn å føle svært så flatterende men også ærlig ment overfor mitt innlegg. Og jeg takker deg deretter. Tusen takk!
Eg har ikkje lest noko av Vonnegut enno, men etter å ha lest tipset ditt rykkar denne nokre hakk oppover på bøker eg skal vere på utkikk etter.
Faktisk, Jostein kan jeg tro at du- som den skarpe iakttaker og grundige leser jeg føler du er- kan se dybden i denne boken, og ta den for det den egentlig er ment som fra forfatterens side.! For dette er , etter min mening (i all beskjedenhet!) en bok om hvilken en mann som Agnar Mykle kunne ha sagt: "Denne bok bør leses to ganger, for den hat et budskap også!" . Med vilje sagt noe "kryptisk" av meg, for å gjøre deg mer nysgjerrig: Jeg unner deg å lese denne, rett og slett!
Takk for din tilbakemelding her som jeg oppfatter som klart positiv for egen del!
Kjære Gabriel av Halfdan W. Freihow:
Nydelig, strekt og sårt om annerledeshet og ubetinget kjærlighet!
Anbefales på det varmeste! :)
Jeg jukser litt, for her kommer en anbefaling av en bok som jeg ikke har lest ennå: Det er "The Buried Giant" av Kazuo Ishiguro, som dukket opp fordi avisen "The Guardian" anmeldte den nå. Jeg fulgte en lenke, og så Ishiguro snakke om boka på YouTube. Han skriver om balansen mellom å glemme og huske (det katastrofale), både individuelt og kollektivt. Og han lar historien skje like etter at Kong Arthur og hans riddere fantes, en av dem er med i boka, og romerne har nettopp forlatt øya. Så dette blir nok midt i blinken for meg.
Takk for tipset, The Buried Giant er kjøpt og lastet ned på Kindle'n min. :)
... balansen mellom å glemme og huske (det katastrofale), både individuelt og kollektivt.
En interessant, komplisert og høyst aktuell problemstilling, både for vårt lille land og verden for øvrig.
Tusen takk for tips om en for meg ukjent forfatter. Denne boken fikk jeg lyst til å lese. Vet du om den er oversatt til norsk, ev. vil bli det?
Den vil helt sikkert bli det, forfatteren har skrevet "Resten av dagen" og "Never let me go" som jeg ikke husker hva heter på norsk, kanskje var det "Gå ikke fra meg". du har kanskje sett noen filmer basert på hans bøker? Første gang jeg virkelig oppfattet ham som forfatter, var gjennom filmen, som også het "Resten av dagen" med Anthony Hopkins og Emma Thompson, som gikk på norske kinoer før 2000, tror jeg. Never let me go er filmet med blant andre Keira Knightley, og den er heller ingen stor nedtur, sammenliknet med boka. Vel, da går jeg til filmen med forventninger om at de "ødelegger" boka for meg, og så tenkte jeg at det var ikke verre enn dette. Og flere andre gode bøker, som ikke hadde samme gjennomslagskraft, Stillferdige bøker om store tema. Det er alle sammen. Særlig "Never let me go" viste frem et nifst scenario for fremtiden.
Denne gleder jeg meg til også! Og takk for tips om YouTube-klipp og omtale i The Guardian :-)
Liker særlig det det står om at Ishiguro i denne romanen - hans første på 10 år! – tar opp igjen flere av temaene i The Unconsoled (norsk tittel: De utrøstelige) fra 1995 - en av bøkene hans jeg liker aller best.
Hadde forhåndsbestilt den som lydbok, og i dag dukket den opp på mobilen min. Kommer til å kaste meg over den når jeg er ferdig med lydboken jeg hører nå – antagelig i løpet av morgendagen.
Du kommer nok til å lese den før meg. Jeg så etter den boka du nevner her på biblioteket i går, men de hadde bare tre bøker av Ishiguro. God lesning til deg!
Ja, jeg begynte så vidt på The buried giant i går kveld, og det var en så lovende start at jeg hadde problemer med å legge den fra meg :-)
Hvis du har lyst til å lese De utrøstelige, kunne du kanskje be biblioteket bestille den for deg? Jeg ser at de har den på Deichman, i hvert fall.
"Livets nivåer" av Julian Barnes er en bok ulik de fleste. Den inneholder tre litterære essays; det første essayet handler om pionerene i ballongferd og vovhalsene som for første gang klarte å ta de første fotografiene fra lufta; det andre delen handler om en romanse mellom to større-enn-livet-figurer, og det tredje, det beste essayet etter min mening, handler om bortgangen til forfatterens kone, sorgen og hvordan han taklet livet uten henne. Jeg har aldri, og da mener jeg aldri, kommet over noe finere som er skrevet om sorg. Det er også denne delen som fortsatt gjør at jeg ikke tør å anmelde boka, fordi jeg stadig går tilbake til den og opplever nesten elektrisk støt ved hver leste setning.
Jeg vil nevne en bok som jeg leste langt til havs da jeg var 21 år! Jeg jobbet som messejente ombord i en lastebåt, og min forlovede( ektemann) var motormann. Det var fantastiske romantiske tider, vi satt på dekk om kvelden, så på stjernehimmelen og havet! Da følte man seg virkelig liten, men samtidig fri som ørnen! Og det er akkurat den boken jeg vil anbefale; Fri som ørnen" av Wilbur Smith. En nydelig historie om en mange millionær som gir opp livet sitt for kjærligheten; og som viser oss hvor sterk en kjærlighet kan være. Her handler det om å virkelig prøvelser på godt og vondt. Det er en bok jeg vil så gjerne lese på nytt, skal bli spennende å se om historien føles like sterk idag!!
Takk for tipset:),høres spennende ut.
Den er veldig aktuell i dag også, blant annet drar hovedperson til Israel for å kjempe i kampen mot Syria, det er noen kapitler som jeg spesielt vil fornye, fordi nå vet jeg hvor langvarig og grusom denne krigen har pågått..
Skylark av ungarske Dezso Kosztolanyi.
En magisk roman jeg leste for snart fem år siden, og som ble en mine favorittbøker.
De første linjene i Skylark:
in which the reader is introduced to an elderly couple and their daughter, the apple of their eye, and hears of complicated preparations for a trip to the plains.
The dining-room sofa was strewn with strands of red, white and green cord, clippings of packing twine, shreds of wrapping paper and the scattered, crumpled pages of the local daily, the same fat letters at the top of each page: Sarszeg Gazette, 1899.
Mmmm... Nydelig!
Denne er på lista jeg skrev over litteratur fra og om Ungarn som jeg skrev etter at jeg ba om tips her i etterkant av ferie i Budapest sommeren '12. Jeg må nok bare bestille den...
Hei! Har du en liste av de bøkene! Jeg er blitt veldig glad i Budapest, var der 4 ganger i fjor! Det skyldes selvfølgelig også at min eldste datter studerer der!!
Åh! Heldige jente... FOR en herlig by å være i...
Jada, samlet alle på en lapp jeg har innlimt i ei notatbok jeg bruker bare til bøker... Kunne opprette ei liste, men det er egentlig ikke så mange, så jeg kan like godt skrive den her. Det tar sikkert kortere tid enn å søke opp alle.
Nå ble jeg veldig rørt, tusen takk, så snilt av deg!! Har bare lest den Den usynlige broen, så nå vet jeg hva jeg skal kikke etter i både bruktbutikker og i bokhandlene!!
Spurte ei ungarsk dame jeg ble kjent med om hvilke av disse som var "store" hos dem, foruten Kosztolanyi fremhevet hun Imre Kertész, Nádas og Esterházy. Nádas er visst nokså tungt og dystert.
Fant også en side som heter www.hunlit.hu, den finnes på engelsk, fransk og tysk i tillegg til ungarsk. Den tror jeg både du og jeg bør kikke nærmere på...
Hmm... Ved nærmere kikk var det ikke alt som åpnet seg. Prøv denne. "Find translations" ser også ut til å fungere.
Du er best:-) :-)
Og der ble fristelsen for stor; Skylark er nå lastet ned på Kindlen min. Takk for enda et tips om en for meg ukjent forfatter, Ava!
Det tror jeg ikke du vil angre på, Monica! Jeg har foreslått Skylark med jevne mellomrom hos bokelskerne, men det er nok litt som med John Williams og Stoner - når mange nok har lest boken - så skal alle lese den. :)
Det er for øvrig Peter Ezterhazy som har skrevet forordet, han kjenner du bl.a. fra Himmelsk harmoni.
Da er Skylark lest. Og ja, en fantastisk roman som jeg ga en knallsterk femmer på terningen. Takk nok en gang for godt boktips, Ava!
Det tror ikke jeg heller. Kommer nok til å kaste meg over Skylark så snart jeg er ferdig med Bolaños 2666. Og ja, jeg så av artikkelen du linket til at Ezterhazy har skrevet forordet. Ganske artig, jeg tilbrakte nemlig forrige helg i Wien, og innimellom museumsbesøk og annet, spiste jeg Sachertorte på konditoriet i denne bygården i Esterházygasse