Eg vart bittelitt skuffa over Nadine Gordimer sitt forord i Verdensbibliotek-utgåva av boka. Ho seier jo egentlig ganske lite, bortsett frå å gjengi hovudtrekka i handlinga, og det attpåtil på ein måte som nærmar seg "spoiler" (eg burde vel lese boka først før eg skuldar henne for dette). Eg hadde håpt at ho ville bruke meir plass på å gjere greie for Achebe sin forfattarskap, kva betydning denne boka eventuelt har hatt for afrikansk litteratur, samt å setje dei samfunnsendringane som eg forstår blir skildra i boka inn i ein større samanheng.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Stoler på ditt inntrykk av forordet, og må da si at jeg er glad for at jeg ikke fikk lest det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et ganske vanlig "problem" - og en opplevelse du deler med flere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, enig! Det vil si det ante meg hvor dette bar hen, så jeg" avbrøt "hennes lesing av boken for oss, etter ca to sider og gikk inn i boken der jeg var på nettet. Sånn sett hadde det vært bedre med den utgaven du ga meg der- fra nb.no . Oversetteren er den samme som i den jeg fikk i dag, altså er Verdensbibliotekets utgave som du referer til. Jeg kjenner merkelelig nok ikke til dette biblioteket, (antakelig fordi de fleste titlene inni oppslaget finnes i andre bibliotek fra bokklubbene som Århundrets bibliotek og en tidligere en klassisk serie. ) Men, da er det bedre med de etterord mange av bøkene til Den norske bokklubben har. Faktisk: Dersom Verdensbiblioteket oppttrer på denne måten i andre av sine verk, vil jeg advare mot å lese forordet. Det kan en eventuelt gjøre ved lese det etter en har lest boken og gjort seg opp egen mening. De ca. to sidene jeg leste virket som et sammendrag av handlingen og det bekreftes av deg her , Jostein. (!).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er enig med deg, Jostein. Forordet er altfor mye et handlingsreferat og kunne med fordel ha vært et etterord. Et par steder trekker Nadine Gordimer opp tankevekkende og interessante synspunkter. Som når hun sier at: «Achebe har den store historiefortellerens kunnskap om at nåtiden kan bli fullstendig meningsfull bare hvis fortiden som har formet disse menneskene, vises som om den fremdeles er inne i dem og styrer deres liv». Eller når hun mot slutten spør om Achebe glorifiserer fortiden. Av et essay forventer jeg nettopp en problematisering av essayets tema.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, mitt svar til Jostein kunne like godt vært til deg, Lillevi. Da er vi tre som er noenlunde enige i noe så langt. Godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig, ikke bare nærmer seg spoiler, men hun røper deler av handlingen. Jeg leste heldigvis ikke dette forordet før etter at jeg hadde lest boken.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fornuftig av deg. Men heller ikke som etterord har vel et rent sammendrag lite for seg?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaHarald KTanteMamieKirsten LundGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria JonassenJoannHeidi BellinoronillesiljehusmorEmil ChristiansenTove Obrestad WøienJan-Olav SelforsKikkan HaugenHilde Merete GjessingBeate KristinMarit AamdalKaren PatriciaVannflaskeGladleserTorill RevheimNina M. Haugan FinnsonIngunn SCatrine Olsen ArnesenSigrid Blytt TøsdalRisRosOgKlagingJakob SæthreHeidi LBjørg L.Ann Ekerhovd