I ett av min mors mange gjemmer fant jeg ei bok etter mormor. Min søte mormor var lærer i barneskoler i Oslo, var faglærer i bl.a. norsk, engelsk og religion. Hun leste alltid ei bok. Hun var flink i språk og reiste mye. Boka jeg fant har en lapp limt inn i bakpermen, der står det "Lesesirkel Grorud Skole 1963" over ei liste med 15 titler. Hver lærer skulle ha en bok hver, som gikk på rundgang i løpet av ett år. Inni boka ligger en maskinskrevet lapp med mormors navn og 14 andre morsan har identifisert som engelsklærer, husstellslærer, rektor, inspektør osv. De skulle levere boka de hadde lest videre til neste person på lista hver annen mandag på gitte datoer skrevet med penn på lappen. Det var sesong fra 22/4-1963 til sommerferien, så fra 26/8 til 23/9 - ny pause - og fra 7/1-1964 til 1/4. Det slår meg at dette var 60-tallets "kunnskapsløft", at de hadde mye å gjøre, at to uker var kort tid å lese en lesesirkelbok når det var prøver å rette og timer å forberede. Har dere tanker om det, om kontrasten mellom nå og for 50 år siden?

Jeg har googlet alle bøkene. De er alle utgitt i 1962 (unntatt én utgitt i 1961) og kommer fra Georg Evensen, også kjent som Grorud Bok & Papir. Det er betalt en lesesirkelavgift på kr 0,50 til Den Norske Forfatterforening, vist av et "frimerke" klistret i bakpermen. Ble de sponset? Var det slik at bokhandelen ga lesesirkler i lærerstabene 15 bøker mot denne avgiften?

Det morsomme er at alle bøkene er å få tak i nå, det er bare én som ikke fins til salgs i Norge for øyeblikket, men det er flere eksemplarer i Sverige og Danmark. Det er en av de to bøkene som skiller seg ut, biografien om Dag Hammarskjøld (får ikke fram svensk ø på tlf) utgitt i bakevjen av nobelprisvinnerens død. Den andre som skiller seg ut er Mila 18 av Leon Uris. Den ser ut til å være en viss størrelse - ikke bare ved at den er på mer enn 500 sider - men i førstehånds overleveringer etter krigen. Forfatteren er polsk.
Alle de andre bøkene er på mellom 160 og 250 sider. To er novellesamlinger og det er bare to forfattere jeg kjenner til fra før. Har de ikke tålt tidens tann? Er de avleggs?

Listen er som følger:
1. Nevil Shute - Runesteinen (An old Captivity)
2. Håkon Karlsen - Marulken (noveller og debut)
3. Terje Stigen - Kjærlighet (denne er tydeligvis fortsatt aktuell til velvære/selvhjelp, den kom opp som ebok hos alternativklubben Energica)
4. Karl Bjarnhof - Historien om Sascha
5. Willy Corsari - Fordi hun elsket
6. Solveig Christov - Jegeren og viltet (noveller)
7. Sara Lidman - Jeg og min sønn (oversatt av Inger Hagerup)
8. Halvdan Hegtun - Fra Toten og andre verdensdeler (reiseskildring!! Hehe)
9. Miadrag Bulatovic - Til himmels flyr den røde hane (mormors bok)
10. Ragnhild Magerøy - Lengsel, men ingen vinge
11. Leon Uris - Mila 18
12. Morris L. West - Taushetens datter
13. Paal Brekke - En munnfull Ganges (morsan har denne som arv etter mormors mor, reiseskildringer ser ut til å ha vært datidens "Travel Channel"...)
14. Eva Ramm - Engel på vidvanke
15. Joseph P. Lash - Dag Hammarskjøld (biografi)

Noen få er i samlinger her etter det jeg kan spore. Hva kan dere fortelle meg om disse bøkene? Hvilke var viktige ut fra samtiden? Hvorfor? Hvilke syns dere har tålt tidens tann? Jeg har noen tanker om hvilke som bør leses, er det noen dere ville ha lest? Sånn teoretisk, ville disse bøkene, eller noen av dem, egne seg til lesesirkel nå?

Det hører vel med til historien at mormor syntes Bulatovic's bok var "forferdelig" (siterte morsan), men like fullt reiste hun til daværende Jugoslavia på sommerferie sikkert 10 år senere. Hun har fortalt om minnene fra Dubrovnik spesielt. I min mors samling står fortsatt reiseguiden mormor brukte. Nei, ingen av oss kvitter oss med bøker noengang...

Jeg lurer på om det blir den boka jeg leser i helga, Til himmels flyr den røde hane, i påvente av at Mønsteret rakner skal komme i posten.

Flere ting dere tenker?

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Viser 46 svar.

Mila 18 husker jeg fra langt tilbake. Den er fra Warzhava-oppstanden i 1944, "Mila 18" var adressen hvor den jødiske motstandsorganisasjonen opprettet sitt hovedkvarter. Vet jeg syns den var meget lesverdig den gangen, men det er lenge siden så ingen garantier.

Forfatteren Leon Uris var amerikansk jøde av polsk herkomst. Han tjenestegjorde i Stillehavet under andre verdenskrig, og hans første roman bygger (mener jeg å ha lest) delvis på egne opplevelser. Skrev senere flere bestselgende historiske romaner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Wolfcat, sånne lesesirkler var faktisk ganske vanlige - og det var vanlig at en bokhandel stod for endel av det praktiske. På bruktmarkedet har jeg sett bøker fra over hundre år gamle lesesirkel-runder - husker spesielt én førsteutgave (men ikke førsteopplag) av en Undset-roman som hadde sirkulert blant lærere på et Oslo-gymnas for sånn cirka hundre år siden. Jeg husker den fordi jeg reflekterte over disse herrene som hadde lest Undset som samtidsforfatter...

På sent åttitall eller tidlig nittitall sa min mor ja til å bli med i en lesesirkel som manglet et medlem, og da fikk jeg et lite innblikk i hvordan den fungerte i praksis:

  1. Bokhandelen satte opp en liste over bøker til lesesirkelen. (Jeg er usikker på om lesesirkelens leder var med på bokvalget - de andre medlemmene tror jeg bare fikk listen. Og lederrollen var ikke et verv som gikk på omgang - den sirkelen jeg kjente til het "Fru ---sens lesesirkel", etter den etter hvert noe tilårskomne damen som hadde startet den.
  2. Medlemmene fikk boklisten etter tur, og krysset av hvilken bok de ville kjøpe. De nyeste medlemmene fikk listen sist, og hadde færrest valgmuligheter.
  3. Så betalte medlemmene hver sin bok, tok boken med hjem, leste den og leverte den videre til nestemann på listen. På slutten av året fikk de sin egen bok tilbake.

Din mormors lesesirkel hadde jammen meg et assortert utvalg titler i 1963! Jeg kjenner til ni av forfatterne fra før, men har bare lest en halv bok av en av dem - ikke fordi den var dårlig, bare fordi "det ble bare sånn". Det var en bok av Solveig Christov, og jeg har enda en stående i hyllen. Hun går for å være en meget god stilist.

  • Leon Uris trodde jeg var amerikaner, ikke polakk? Han var det masse bøker av i omløp for noen tiår siden, husker jeg... - ja, Wikipedia bekrefter: amerikansk forfatter. OG det var han som skrev romanen Exodus, sier tante Wikipedia - og den har jeg faktisk lest!

  • Paal Brekke var lyriker "til vanlig", og hans datter - forfatteren Toril Brekke - skrev vel en biografi om ham for et par år siden, og fikk meget gode kritikker for den?

  • Morris L. West trodde jeg mest drev med røverromaner og kiosklitteratur - men tante Wikipedia sier "tja" til det (ja, jeg måtte bare sjekke ham også!) - og forteller blant annet:

A major theme of much of West's work was a question: when so many organisations use extreme violence towards evil ends, when and under what circumstances is it morally acceptable for their opponents to respond with violence? He stated on different occasions that his novels all deal with the same aspect of life, that is, the dilemma when sooner or later you have a situation such that nobody can tell you what to do.

West wrote with little revision. His first longhand version was usually not very different from the final printed version.[5] Despite winning many prizes and being awarded honorary doctorates,[6] his commercial success and his skills as a story teller, he never won the acceptance of Australia’s literary clique. In the 1998 Oxford Literary History of Australia it was stated that: "Despite his international popularity, West has been surprisingly neglected by Australian literary critics." The previous edition, edited by Dame Leonie Kramer, did not mention him at all.

Ikke visste jeg at West var australier - jeg har hittil bare lest én australsk roman, og det har jeg syntes er for dårlig - kanskje neste bør bli West, for hans bøker finner man da i blant på bruktmarkedet?

Oops - dette ble langt! Men tante W får ta noe av skylden. ;P

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg har inntrykk av at lesesirkler har vært ganske så vanlige. Mormor deltok i flere år, men jeg er ikke sikker på hvilke bøker hun kan ha kjøpt til dem. Det hendte iblant at hun byttet bøker med andre lesende venner og kollegaer. Det spesielle med denne boka er at den sannsynligvis fikk henne til å dra til Jugoslavia noen år senere (men hun kjente mange utlendinger ettersom hun underviste på den internasjonale sommerskolen flere år også, ikke det at jeg har hørt om folk hun kjente der. Morsan har stadig fortalt anekdoter fra den tiden, da folk fra allslags nasjonaliteter ramlet innom på middag stadig vekk, og det var mange interessante mennesker. Bl.a. underviste mormor barna til den tunisiske ambassadøren til Norge og ble senere invitert i bryllup i Tunisia). Dessuten forteller én eneste bok en hel historie, før man har begynt på forfatterens innhold... Jeg tenkte at å fortelle denne historien kunne bli springbrett til en interessant diskusjon her som dessuten er helt ny - og skaffe meg ny informasjon og inspirasjon - spesielt i lys av at bokelskernes egen lesesirkel må sies å være en suksess.

Googlingen min var rask og overfladisk, jeg kan ha sett feil her og der, hovedhensikten var å finne ut om bøkene fantes på markedet. Lese hos tante Wiki har jeg ikke hatt så mye tid til ennå, men det er i hovedsak personlige synspunkter jeg er ute etter, siden det folk har å si kan trigge min egen interesse for en bok. Som sagt, det finnes så utrolig store mengder å lete gjennom når man har veldig lyst til å finne noen spesielle perler av litteratur...

West har ikke slått meg som et opplagt valg ennå, så du har et poeng - hvor mange australiere har vi lest?? Forsvinnende få, dessverre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så var bokhandleren sikret litt innkomme dette året også. :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I forhold til en gjennomsnittlig månedslønn var bøker ganske dyrt på 60-tallet. Jeg har hørt noe sånt som 10 ganger så dyrt som nå, ut fra andre levekostnader da og nå! Ikke helt sikker på om dette er helt riktig, men én ting som i hvert fall er tilfellet, er at forlagsfranchisene ikke hadde samme struktur og det var på sin nærmeste bokhandel folk kjøpte bøker. Stort sett. Bokklubbene kom først på 70 - tallet og Internett var ennå sci-fi. Jeg tror 50 øre for ei bok dekket ikke stort av det den egentlig kostet. Så enten ble de sponset, eller prisen kom i tillegg.

Jeg tenker at å lese var ikke et ork for dem. Som barn av sin tid var læring et ettertraktet privilegium og lesing en velkommen fornøyelse. De opplevde krigen(e)s mangler og var sultne og tørste på også åndelig føde. De hadde ikke vårt bruk og kast-samfunn. Hører mange si at å lese ei bok, det orker de ikke... Dessertgenerasjonen er overmett på det skrevne ord, høres det ut som. Nå kan folk finne på å slenge bøker fordi de ikke gidder å ha dem og brukthandlerne betaler for lite for fx dødsbobøker. Før ble nok ikke ei bok kastet før den var lest hundrevis av ganger, helt i filler.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bare en liten kommentar:
"...Bokklubbene kom først på 70 - tallet...."
Den norske Bokklubben kom i 1961, og ble en øyeblikkelig suksess. Det var nok andre "bokklubber" på 60-tallet også, men ingen andre med like mye kapital og innflytelse som DnB. Men ordet "bokklubb" ble brukt som navn på diverse forlags rabatt/abonnement-ordninger, mener jeg å huske,

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Beklager, der ble det feil... Takk for våkent øye og korreksjon. Såvidt jeg husker fortalt var det noe om en nylansering av bokklubben tidlig syttitall og det var da morsan ble med. Hun var da tenåring og tjente egne penger på å jobbe etter skolen. Hun ble medlem da første lønning kom fra den nye arbeidsgiveren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var nok Bokklubben Nye Bøker (2. slektsledd i DnB-familien) som ble lansert på 70-tallet (1976). Den norske Bokklubben har holdt det gående uavbrutt fra 1961 til i dag.

Her fant jeg et morsomt kuriosium: En liste over ALLE Bokklubbens utgivelser 1961-2002

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Aj, flott!
Det var nok ikke 2. generasjons bokklubb hun ble med i, kan det ha vært forlagsoppkjøp eller noe på gang i 1971 som gjorde at bokklubben hadde noe større kampanje på gang? I 1976 var min mor gift og ikke tenåring lenger...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med all den prat om bokklubber, så blir jeg minnet på at det er veeeldig lenge siden sist jeg var medlem av noen bokklubb!! Noen gode vervekampanjer på gang, så er jeg ledig:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vervekampanjer var iallefall "in" på 70-tallet. Husker at Bokklubben premierte medlemmer som vervet nye - med premier som den gangen ble sett på som ganske verdifulle (diverse skaffetøy mm). I min familie var det flere ivrige ververe --- det var nok ikke uvanlig at både kaller, unger og besteforeldre ble tvangsvervet av de mest ivrige :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Angående det å ikke orke lese bøker, var nok det så ymse også på 60-tallet (og tidligere). Forskjellen slik jeg husker det var at det var langt mer akseptert at man aldri leste en bok (og skrøt av det, dersom man var hankjønn).

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Andre ting man i 1961-62 kunne bruke 20 kroner til, dersom man valgte å ikke kjøpe en bok (selvsagt helt hypotetisk!):

  • 1,6 kg oksestek
  • 2,5 kg middagspølser
  • 2,4 kg nøkkelost
  • 17 grovbrød
  • 1,5 kg kaffe
  • 20 l bensin
  • 0,1 favner granved

...eller avdrag på en VW Standard 1962-modell, totalpris kr 12.925

De fornuftige som investerte i bøker, kunne blant årets bøker i 1962 velge mellom bl.a.disse utgivelsene på norsk (og det var stort sett norsk man valgte den gangen; bøker på andre språk var vanskelige å få tak i):

Kjell Aukrust: Flåklypa
Arild Feldborg: Nye snuserier
Mikkjel Fønhus: Gullgravere på Finnmarksvidda
Vidar Sandbeck: Rundtramper og hardingfele
Flere: Siste brev fra dødsdømte frihetskjempere
Arnardo: Sirkusliv
Dalai Lama: Mitt liv og mitt folk
Agatha Christie: Invitasjon til mord
Ian Fleming: Gullfinger
Bertolt Brecht: Flyktningssamtaler
Carson McCullers: Bryllupsgjesten
Alistair McLean: Møte i rom sjø
Antoine de Saint-Exupery: Den lille prinsen

(Alle opplysninger med takk til "Hvem Hva Hvor")

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hypotetisk, ja. Det vil jo være sent å ta innover seg nå? Flere av bøkene her, har jeg nok likevel ervervet etterhvert uansett. HVEM-HVA-HVOR har jeg alle utgaver av til nå (2015). Fra første utgaven 1936(het HVEM HVAD-HVOR til og med 1940 utgaven). På grunn av krigen ble der en pause til den kom ut igjen i 1947. Greie oppslagsbøker. Ny utgave har i flere år vært et fast innslag å supplere med hver farsdag. En må bare huske at man i siste utgaven 2015 vil finne ting som har skjedd i året før (2014). Dette , som man vet, fordi den i starten ble utgitt som en almanakk med skjema for hver dag i kommende år, med opplysninger om ting som fant sted året før. (En større og utvidet utgave av 7.sans er kanskje sammenlignbart. Nok et innslag som kunne kommet under en tråd "digresjoner" ? Mye som er kjekt å vite for noen. Og godt er jo det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I den grad å korrigere for konsumprisindeksen gjev eit greit bilete på kor mykje dyrare eller billigare ting har blitt med tida, så kan det jo vere greit å køyre ei indeksregulering på statistisk sentralbyrå sine sider. Her finn eg at 20 kroner for ei av dei rimelegaste bøkene du kjøpte i 1961 tilsvarer omlag 232 kroner i dag.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Et tilleggsvar fikk jeg lyst til å komme med, uten at jeg aner om dette kan interessere deg (eller andre) i denne sammenheng: Siden vi er i året 1961, får jeg opplyst av Aftenposten(Schibsted)-arkivet i forbindelse med årlig utgave av Hvem Hva Hvor: I dag (altså 1961) kan de fleste bøker bare fåes hos de "regulære" bokhandlere som står tilsluttet Den norske bokhandlerforening. Det er i alt 414 slike boklader i hele landet. 73 av dem ligger i Oslo. Bokhandleryrket er et fag , og det kreves eksamen fra Bokhandlerskolen og 7 års praksis for at man skal etablere egen bokhandel. Bokhandleren assistenter kalles bokhandelmedhjelpere. De er organisert i Norsk bokhandler-medhjelper-forening, og gjennomgår normalt Bokhandlerskolen i Oslo og har 5 års læretid." Men dette visste dere vel? Hvordan er det i dag? (Jostein føler du deg kallet?)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her må eg melde pass. Men det er jo mange av bokelskarane som jobbar i bransjen og som sikkert kan føye til noko i denne blomstrande tråden av digresjonar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat det slo meg også: Jeg tar skylden! Digresjoner ble det så det holdt. Men, moro var der "lell". (Digresjoner ser ut til å bli mitt felt!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg vil på det sterkaste insistere på at når det gjeld digresjonar så må ein ikkje snakke om å ta på seg skuld for dei, men tvert om å ta på seg æra for dei. Dei mest underhaldande diskusjonstrådane her inne er nemleg etter mitt syn dei som stikk av i uventa retningar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jostein! Etter en stund i tenkeboksen, må jeg gi deg rett. Men, bare dersom du er med på å dele æren! Og videre det er faktisk mye i det du sier om hva som er mest underholdende. Har bare følt at jeg selv fører dette for langt av sted sånn minst av og til. Når det gjelder uventede retninger med deltakelse av din person, kan jeg ikke unngå å minnes en tid før jul: "Hunden bak mål!" og ditt svar i den anledning, digresjoner illustrert med "avslørende" foto. Hadde jo intet med bokelskere eller bøker å gjøre, men festlig ble det! Og det kan vi trenge som avbrekk sånn av og til. Vi må kunne unne oss det.
Hyggelig innlegg igjen fra deg nå. Oppmuntrende "arrestasjon" av uttalelse fra meg. Godt å ha deg, Jostein. Du ser humor i det meste, vel og merke det som fortjener det. Noe må dog tas på ramme alvor.
Ønsker deg en videre god kveld!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Statistikk er moro, ja. Ut i frå dette oversynet kan det sjå ut for at du blei tildelt "kvartlott", for å låne eit uttrykk frå fiskeriet, ved den første sommarjobben.

Det virker forøvrig som om løna har stige ein god del meir enn konsumprisindeksen, slik at 20 kroner den gangen heilt sikkert fortonte seg mykje dyrare enn det 262 kroner gjer i dag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, "kvartlott" kjenner jeg til, (Om sommeren fra 12 års alder var jeg med -i den grad man kan si det- i fiske etter brisling, og sild , ja, til og med makrell om sommeren, ikke sikkert det var så lovlig
og noen "registrert" lønn fikk jeg ikke: Men huske det som godt betalt. En lokal fisker med et lite familiebruk .) Men når jeg ser på ditt "oversyn" her, får jeg en følelse av grov underbetaling. men en skal ikke se bort fra at jeg kan huske feil. Tabellene du legger frem er sterkt forenklet, for banktariffer var ikke så enkle. Man hadde forskjeller ikke bare på grunn av kjønn, men også på grunn av "land/by), konsern med kontor i Oslo fikk en egen tabell. Osv. osv. Og så var det dette med revisjonansatte, de skulle jo kontrollere at bankfunksjonærene ikke gjorde den minste feil.
På den tiden et slags politi, og det var lett å bli upopulære. Men husker dog at jeg fikk heller for mye etter misunnelsen å bedømme. Den gang. Det er rart hva man husker, dersom det dreier seg om spesielle hendelser. Kjekt med oversikten din her , Jostein, men kunne det bare vært så enkelt ! Uansett tror neppe jeg kan legge inn noen klage om jeg ikke fikk grei nok betaling.

Men er fullstendig enig med deg i at kr.20. - for en bok den gang virket langt dyrere enn 262 kroner i dag. Kan jo også ha noe med generell velstandsutvikling å gjøre, samt mye annet.
Mest glad er jeg for dine "linker" i dag. Mye får meg til å "mimre" når jeg leser slike "tabeller/oversikter". Igjen, takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fantastisk! Takk for perspektivet!! Jeg har jo bare muntlige overleveringer og en ufullendt hukommelse av ting jeg har lest (statistikk er vanskelig å huske). Det fantes nok en del konservative mennesker i samfunnet dengang og en merker jo litt av de generelle holdninger av å høre folk fortelle. På tross av en upåklagelig bakgrunn (dvs. ingen fengselsfugler, bare hardt arbeidende folk), hadde mormor vanskeligheter med å få jobb som nyutdannet på 60-tallet, ettersom hun var noe så skandaløst som en fraskilt alenemor... så var det noen respektable mennesker som gikk god for henne og det gikk da bra. Alt pga familiens nettverk. Det hadde vært langt enklere om hun var enke.

Imperfektum ble visst omdøpt til preteritum rundt omkring den tiden jeg begynte på barneskolen i 1985. Det het fortsatt pluskvamperfektum da, denne formen heter nå preteritum perfektum visst. Ok, det var dagens norsktime...

Bjørnsons brev i uskåret utgave høres ut som en liten skatt! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet ikke om der var flere konservative mennesker den gang, og det spørs jo hva man legger i denne konkretiseringen av folk. Holdninger til mangt og mye var nok annerledes enn nå, det er sikkert. Jeg takker for dine opplysninger om grammatikkens uttrykk. Det jeg kom inn på er særlig det å skrive i nåtid ( som jeg lærte het presens) om ting som skjedde i fortid (som vi lærte het imperfektum ) som nok er mest brukt i bøkene vi leser. Willy Corsari's bøker, handler jo om noe som har skjedd, en gjennomfører skrivingen i nåtid. Men, akkurat det får du sjekke opp selv, og ikke minst hvordan du liker denne formen , når du leser en bok. Jeg husker akkurat "kjærlighet"
tilgir" mer for hennes gjennomførte fortidbeskrivelse i presens. Selve handlingen aner jeg bare litt av. Den gang hadde jeg ikke lest så mange bøker som nå, og hadde heller ikke så mye å velge i. En annen ting som jeg tror kan spille inn er i hvilken alder man er i når man leser en roman. Om jeg leste den på ny nå (kan godt hende!) er det ikke sikkert jeg får samme opplevelsen om boken er god eller nesten god, eller dårlig osv osv. Men kjekt du er interessert i "gamle dager", som ikke blir fullt så gamle dager for meg, selvfølgelig.
Om Bjørnsons tre binds samling" Brevveksling til svenske" har noen verdi utover det å ha interesse av hva hans skriver, om den er oppskåret eller ikke, det aner jeg ikke noe om. Mange bøker har jeg funnet slik , noen er skåret opp, heller stygt, noen har jeg skåret opp selv fofrdi jeg vil lese dem, men jeg har da hatt en dertil egnet skarp kniv til dette bruk, og gjort det med varsom hånd, med tanke på at andre etter meg kan ha interesse av å lese dem. Det var ikke uvanlig at heftede bøker ble trykket i "ark" og det at leseren ble overlatt til å skjære dem opp , når de ble
"brettet" til vanlig bok-font, hadde helt klart noe med pris å gjøre. (Tror jeg!).
Takk for ditt innlegg.
Hjelper gjerne til dersom det er ting jeg kan svare på fra den tid jeg har gått og sparket opp støv her på planeten!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jada - klart det var derfor bokhandleren tok på seg slikt. Win-win for alle parter, det der!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Avlegs? Ingen av titlene har jeg lest, men flere av forfatterne du nevner har jeg kjennskap til.
Willy Corsari (fra Nederland) produserte mange kjærlighetsromaner. De jeg har er alle utgitt på Nasjonalforlaget.
Mine fra 1945 til 1962, men hun utga mye også i 30 årene. Jeg erindrer å ha lest "Kjærlighet tilgir tilgir" som var en skilsmisseaffære , mener jeg å huske. Det slående ved den for meg, selv om det er mange år siden jeg leste den , er at den gjennomført er skrevet i presens. Hun skal ha skrevet minst en kriminalroman: "Måneskinnssonaten". Jeg er ikke sikker på om jeg har lest den.


Morris L. West : "Fiskerens sko" utgitt av Den norske Bokklubben, for år siden. Men husker den godt og ser at jeg faktisk har gitt den 6 på terningen. Fiskeren symboliserer St. Peter og skoene myntes på paven. En fornøyelig historie om hvordan paven kler seg i alminnelige klær en kveld og smugler seg selv ut av Vatikanet og anonym får han endelig innsyn hvordan det virkelige liv (noe av det) i Roma fortoner seg.

Terje Stigen skulle være kjent nok ennå, forhåpentligvis. Ser at jeg en gang i tiden ga hans "Monolitten" terningkast 4. Boken tar for seg hendelser knyttet til krigen 1939-18945.

Solveig Christov. uforglemmelig for meg "Knivsliperens Dagbok" samt "Korsvei i jungelen"
Skriver veldig godt. Kort og realistisk stil.


Sara Lidman er vel mest kjent for Bokklubbens utgivelse av "Multelandet" som jeg ga 4er på terningen. Den gang.

Nevil Shute huskes av mange som så "En by som Alice" som australsk TV-serie (NRK).
Bygget på boken av samme navn.


Halvdan Hegtun , ja han skal du le av. Han var kjent før TV's tid som "Brattbakken" og var kanskje vår første stand up-komiker.
Men som stortingsmann for venstre(?), og som radiomann i NRK skal han tas alvorlig.
De som har levd lenge nok vil huske ham som en av de kjente sports-formidlerne i radio med direkte overføringer fra OL i Oslo i 1952 (sammen med Rolf Kirkvaag). Han var også kjent for å kommentere fotballkamper overført på radio.


Ragnhild Magerøy er vel mest kjent for middelalderromaner , ihvertfall utga DnB en hel serie av hennes bøker. jeg ga dem terningkast 4.

Så i samlingen til din mormor fantes i alle fall forfattere som ennå tåler "tidens tann" og vel så det.
(Men, det er jo bare min mening!)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk skal du ha, Rolf, det er nettopp din og andres mening jeg spør etter her.
Dette er ikke mormors samling, 14 av bøkene tilhører de andre 14 deltakerne, så det jeg lurte på var evt hvilke jeg burde pløye... Du presenterer her nettopp slike ting som er interessant å vite, sjøl om Hegtuns bok har en humor allerede i overskriften som nesten fikk meg til å bestille den med det samme. Jeg er generelt glad i litteraturen fra før ISBN-numrenes tid (1970/71). Det er en annen kvalitet over mye som ble utgitt før, det er ikke like høy standard på alle bøker lengre. Jeg har en slags tanke om at dette skyldes de skrev for hånd eller på skrivemaskin før, slik at de hadde langt bedre tid til å sile ut hva som skulle med i et manus...

Uansett, du gir meg lyst til å prøve ut både Willy Corsari og Halvdan Hegtun her. De er begge helt ukjente for meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det høres ut som et noe spesielt fortellergrep hun har som skriveteknikk, det skulle ikke forundre meg om det i seg sjøl kan være en interessant leseopplevelse.

Notert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du mener Willy Corsari og hennes presens? Ja, jeg kikker litt i de andre jeg har av henne. Hun bruker presens og hun gjør det på en gjennomført , sikker, og viktig ; naturlig måte. Tror du raskt kom til poenget, Wolfcat, ikke at hun er alene om dette. Men, jeg tenkte det den gang, og jeg tror hun bevisst vil "skape" sin egen stil. Jeg tror det samme som du om å oppleve dette som leser. Tror jeg må lese henne på ny. Og mer av henne. Din skyld! Og takk for det. Jeg påpekte under felleslesingen av Gøsta Berlings saga. Lagerløfs stadige henvendelser holdt i presens, men hun vekslet hele tiden mellom presens og imperfektum (heter det fremdeles det?) , av og til , i alle fall i begynnelsen virket det -om ikke forvirrende-så lett irriterende på meg som leser. Men, igjen; kanskje det var hennes hensikt?
Hold meg gjerne orientert om din opplevelse med Willy Corsari.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det blir nok littegrann fram i tid i futurum...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat! tenkte det nok!?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror det sluttet å hete imperfektum ett eller annet sted langs veien etter at jeg sluttet skolen, men jeg må lese meg opp på norsk grammatikk (!!) for å få rede på hva som er korrekt term for det nå... Jeg tror det er verdt å kikke litt nærmere på det her, man må jo se på (ååå, nå kom postbudet!!) hver bok ut fra sin samtid. Å skrive i presens var ikke vanlig på åttitallet heller, og er vel alltid blitt betraktet som en vanskeligere stil å være tro mot enn - la oss midlertidig kalle det imperfektum til vi finner ut hva det heter - fortidsform.

(Skuffa.. Ingen raknende mønstre i posten i dag...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke en gang en siste gangs purring på uteblitt betaling? Posten er ikke som den var den heller!
(Sørgelig dag for deg, men ikke lenge til Mandag!). I det minst fint at du forsto jeg mente fortidsform. Så går jeg ut etter posten, fordi du minnet meg på det sørgelige faktum. Takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Niks, ikke noe i det hele tatt... :-P det var nok lokket på kassa til naboen jeg hørte klapre...

Skal for øvrig slå opp den grammatisk riktige termen i løpet av kvelden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ett spørsmål jeg har glemt å sette i klartekst: Er det noen av disse jeg burde skaffe meg/ lese?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hobbyforfatter og flykonstruktør Nevil Shute Norway var en allsidig
og gjennomtenkt 'kjekk herre' indeed, slik de neppe lages lenger..

En hadde sans for Nevil Shutes selvbio, "Slide rule" - regneredskapet
som gjaldt som adgangstegn for flyingeniører på "høyt nivå"..
han brukte helst en heliksviklet utgave med flere meters skalalengde
for høy nok nøyaktighet.
"An Old Captivity"
har vel vært fungerende glemmebok noen år, men funnet omtalt på 'Shutist'-
foreningens web:
http://www.nevilshute.org/

"Nevil Shute's style will probably not please the modern reader much,
and that is unfortunate. His love of detail
and the pains he goes to make sure of what he is stating are characteristics
that I enjoy in his texts. Sometimes, he goes to an almost ridiculous extent
to flesh out the reality of his background, when it probably would not be missed.
Yet just as he does this, you can see him entering a truly fictional world
in which, whoops, his characters suddenly do resemble real people
and his narrative suddenly comes to life."
bokomtale her

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nevil Shute er en av de to jeg har noe kjennskap til, begynte med En by som Alice da jeg var 12-13 år. Siden har det blitt flere, alt fra den svært kjente Pied Piper til den mindre kjente Requiem for a Wren. Ja, han er nok litt ufortjent glemt... En flott forfatter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har nettopp blitt anbefalt "Med støv på hjernen" av Eva Ramm, den skal visst være utrolig morsom. Nå må jeg kanskje legge til "Engel på vidvanke" på listen min. Jeg har lest noe av Eva Ramm, hun er jo psykolog, og har en interessant teori om det flersidig jeg, så tror nok at enkelte bøker av henne hadde vært spennende som felleslesnig!
Så utrolig heldig du er som har så mye spennende stoff fra din mormor! Det er ikke rart at du er så kunnskapsrik og har denne helt spesielle interessen for litteraturen, kan vel kanskje tilegne den din mormor?

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, det stemmer det! Den filmen må jeg bare se, men vil først lese boka, bruker å gjør det i den rekkefølgen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

.....og her finner du filmen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Av disse 15 bøkene har min mor to, inklusive denne som jeg antagelig ikke behøver å levere tilbake. Det er min kjære mamma som har vekket leselysten. I barndommen min opprettet de Barnas Bokklubb omkring 1982 eller -83 og morsan meldte meg straks inn i yngste kategori (rød marihøne). Sjøl om foreldrene mine til tider hadde dårlig råd, prioriterte hun at jeg skulle få bøker som var mine egne. I tillegg dro vi mye på biblioteket. Hun har sjøl vært medlem av bokklubb siden oppstart av den første i 1971, mer eller mindre sammenhengende, og er det fortsatt. I bioen på profilen min forteller jeg at jeg lærte å lese da jeg var tre og er femte generasjon boksamler.

Men over til Eva Ramm. Jeg visste ikke hun var/er psykolog og det høres ut som jeg bør kikke litt på dette. Det er akkurat slike opplysninger jeg ønsket meg, å få folks personlige meninger til å trigge meg til å søke mer i dybden på forfattere og titler. Det finnes jo millioner av bøker å velge blant... hehe. Jeg leser ikke lenger 20-30 bøker i måneden slik som i 10-12 - årsalderen... jeg må leve til jeg blir 375 år skal jeg rekke gjennom halvparten av det jeg kunne tenkt meg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Therese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill Revheim