Jeg har fått anledning til å prøve et par leseplater; nemlig Amazon Kindle og Sony E-reader. Jeg ser ingen grunn til å gå rundt grøten: Dette var traurige greier. Sannsynligvis er jeg en kravstor forbruker, men dette var rett og slett fryktelig. Jeg fikk en følelse av gammel bakelitt-telefon, en sånn som bestefaren min hadde for femti år siden og som nå står utstilt på Teknisk Museum på Kjelsås. La meg forklare:

Begge leseplatene har den samme skjermen, en slags printer. Denne skjermen er forbløffende liten. Et knøtt, vil jeg kalle den. Der jeg har ett oppslag i en bok, må jeg bla fem-seks ganger på leseplatene. I en bok på drøye tre hundre sider, skal man altså bla et par tusen ganger. Det kjennes ikke som noe fremskritt. Tvert imot. Men det er ikke det verste. Det verste er at skjermen går i svart hver gang du blar, et fenomen som helt sikkert har sine tekniske årsaker, men som virket ubehagelig på mine øyne. Omtrent som et svart blitzlys, og etter hvert måtte jeg se vekk hver gang jeg bladde for å unnslippe ubehaget. Som leser gir jeg imidlertid blaffen i om dette skyldes tekniske årsaker, jeg vil ikke ha det.

Jeg er en ivrig iphone-bruker og opplever at det er et langt tilbakeskritt å bruke produkt der mye av løsningen ligger i hardware. Det vil si forskjellige knapper som tildels er klønete plassert og har ulogiske funksjoner. Her er Kindle og Sony like elendige. Det kjennes dessuten steinaldersk å bruke en proprietær løsning; det vil si en maskin som bare kan brukes til én ting. Og fra én leverandør. Ville du kjøpt en PC som bare kan brukes til tekstbehandling? Eller tror du det ville vært å kunne bruke den til annet også?

Bøkene du kjøper på Kindle kan ikke flyttes til andre leseplater. Så der ble du lurt. Jeg håper ikke du har kjøpt for mange bøker fra Amazon, men det er altså et godt, gammelt tricks de har tatt der. Gillette bruker det samme, og Kodak brukte det iherdig i sine analoge glansdager. Og selv om de skryter av aldri så mange tusen bøker, så er de fleste av typen der opphavsrettighetene er utgått fordi forfatteren har vært død i 75 år eller mer. Men bevares, Jules Verne holder fortsatt mål, han.

Jeg er helt sikker på at disse leseplatene er et sidespor, og at vi vil flire av slike løsninger om bare få år. Kanskje allerede denne høsten, etter at iPad og konkurrentene har entret banen. (I helgen solgte Apple 300 000 iPad'er og 250.000 bøker ble lastet ned den første dagen). Når du er vant til å bla på touch-screen, er det bare trist og leit å fomle med knappesystemer der brukervennligheten aldri har vært tema.

Sony er tregest. Så treg at jeg nesten ikke gadd prøve den mer enn noen minutter. Det typografiske bildet er en katastrofe; du ville strøket med glans og laurbær på yrkesskolen, hvis du hadde satt opp tekst på denne måten. Jeg klarte i hvert fall ikke få den til å vise annet enn blokksats, og hvis du går litt opp i punktstørrelse, får du hull og elver i satsbildet som gjør teksten nærmest uleselig. Sorry, Sony. Og ettersom alle mine Sony-produkter har hatt en tendens til å gå i stykker, gjerne i garanti-tiden (mobiltelefoner, bærbar radio, discman), frykter jeg for samme, manglende produktkvalitet på leseplaten.

Kindle kan man holde på med litt lenger, men ikke mye. Tastaturet er grusomt. Kindle skal ha ros for at teksten har løs høyremarg, og dermed blir mer lesevennlig.

Begge leseplatene er produkter som forsøker å gjøre digitalt, det som fungerer utmerket analogt. Ingen av dem tar høyde for at det digitale formatet byr på helt andre løsninger og en helt ny type bøker. Bøker vi ikke har i dag. På samme måte som en iPhone ikke er bare er en mobiltelefon (den er f eks også et sminkespeil og en lommelykt) vil de nye leseplatene ikke bare være leseplater. 2010 blir spennende i så måte, og i mellomtiden kan jeg bare si:

Amazon Kindle og Sony E-reader: Hvil i fred.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Jeg har lenge hatt lyst på Kindle, men prøver så godt jeg kan å vente på en ny generasjon. Tror de blir bedre etterhvert. Fin artikkel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har fått legge vantene på en iPad i dag. Muligens virker jeg påståelig, men jeg er faktisk sikrere i min sak nå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, jeg fikk se en Ipad her i forrige uke, og for meg blir det mye som iPhone, det er inmari gøy å spille fløyte på mobiltelefonen, men det er jo temmelig teit og barnslig også, og gleden varer ikke lenge nok til at jeg er villig til å betale for den.

Plata var rålekker, men den veide omtrent like mye som pcen min og var omtrent like stor. Hva skal jeg med den da? For meg kan leseplate erstatte pocketbok, men da bør den jo være lettere enn en pocketbok å dra med seg rundt, også. Når jeg skal nye en god, tung bok hjemme i sofaen vil jeg uansett foretrekke papir. iPaden fyller dermed ikke noe annet behov enn det noen har for å være kule ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da Sony skulle lansere Walkman, kom markedsanalytikerne til at det ikke var marked for bærbar musikk, og fraqrådet Sony å bruke penger på produktet. Vi vet hvordan det har gått, takket være en toppsjef som visstnok sa at «vi lager den likevel, vi». Dette er et klassisk eksempel innen markedsanalyse, fordi analytikerne stilte et spørsmål som folk ikke hadde kunnskap til å besvare. Bærbar musikk var det ingen som hadde hørt om eller kjente til, følgelig var det ingen som kunne gi et riktig svar. Jeg er sikker på at det er sånn med iPad også. Vi vet i dag lite eller ingenting om hva slags bøker vi kommer til å få, eller vi kan i beste fall gjette oss til det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du bruker så store ord at det blir ubehagelig.

Det er godt mulig at andre ting kommer til å ta over ganske kjapt, men jeg har hatt sony e-reader i over et halvt år og har allerede hatt mye glede av det.

Jeg gleder meg til å se hvordan leseropplevelsen er på ipad, men jeg er litt nervøs for at det ikke er bedre enn en vanlig pc-skjerm.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke noe imot at du er fornøyd med E-reader, absolutt ikke. Men jeg er helt sikker på at det er et utviklingsmessig sidespor.

Når du sitter med en iPad (eller en av de mange andre tilsvarende løsningene som kommer til å dukke opp) og blar i en Ole Brumm-bok med fargeillustrasjoner akkurat som i den trykte utgaven, vil du være enig med meg. Det kan godt være det skjer i år.

Store ord? Ikke egentlig, for iPad er et paradigmeskifte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Paradigmeskifte tror jeg er å ta i, i alle fall inntil videre. I tilfelle så skjedde dette når Iphone og App store kom, (som sikkert også kommer til å bidra kraftig til IPadens sannsynlige suksess). Men, med de begrensningene Apple har lagt på App Store så langt så er jeg redd inovasjonen blir skadelidende i det lange løp, Ole Brum kan være så lekkert det bare vil.. Ed Felten har satt ord på deler av dette: http://www.freedom-to-tinker.com/blog/felten/ipad-disneyland-computers

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har sittet og bladd i nevnte ole brumm-bok, og ja, det er lekkert. Har ikke prøvd den mer enn noen minutter av gangen, så jeg vet ikke hvorvidt tyngden eller skjermen vil gjøre det ubehagelig i lengden.

Meget mulig det blir et paradigmeskifte, men ikke et uten problemer og ikke på grunn av e-bokløsningen. Tror jeg i hvert fall.

Og jo, "Grusomt", "Katastrofe", "fryktelig" og "strøket med glans og laurbær" er store ord. Veldig store ord.

Morsomt forresten at du trekker fram amazons lukkede løsninger som et problem, men samtidig hyller ipad som et paradigmeskifte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis du leser denne: http://bokelskere.no/bok/typografi/88777/ og sammenligner med typografien på lesebrettet ditt, vil du være enig med meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mener du typografien i papirbøker alltid er perfekt?

Jeg er enig i at typografien på lesebrettet kan være irriterende, men det kan manglende søkbarhet i papirbøker også være. Jeg veier disse tingene opp mot hverandre, og så bruker jeg begge deler.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel liten tvil om at vi vil oppleve en rivende utvikling på leseplate fronten de nærmeste årene. Personlig så har jeg ikke bruk for en IPad eller lignende. Den gjør ingenting laptoppen min ikke gjør like bra eller bedre. En kindle har for meg vært et naturlig valg så langt siden den tilfører noe jeg har behov for.

Jeg liker ikke lisensieringsmodellen til Amazon et dugg, men det er tross alt et filformat som kan konverteres til et annet. Apple gjør vel presis det samme som Amazon, (og alle andre som driver med e-bok), så lenge de forhåndsgodkjenner alle applikasjoner i App store, så lenge de bruker alle muligheter til "vendor lock in" de har og putter på DRM til høyre og venstre?

Jeg er enig i at vi savner inovasjon i e-bok diskusjonen. Digitalisert innhold kan ha mange former og presentasjoner. Pr i dag så er vi egentlig ikke kommet lengre enn at folk flest ikke har og heller ikke ønsker å ha et forhold til e-bøker. Det at vi ikke vet hva vi eier når vi kjøper en e-bok og at vi faktisk ikke vet hva vi vil eie i fremtiden for de bøkene vi kjøper i dag er et problem. Dette er noe vi definitivt trenger en god debatt om,uansett hvem vi kjøper våre bøker fra. Jeg ser ikke for meg at forbrukerombudet kommer til å ta opp kampen med e-bok tilbyderne med det aller første, slik de gjorde med Apple og DRM på innhold i ITunes for et par år siden. Den kampen tror jeg vi forbrukere må ta selv og da bør vi ha et bevisst forhold til disse tingene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

1.000.000 solgte iPad på 28 dager taler på en måte for seg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha, mener du virkelig det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Når verdensutstillingen i Paris stenger, kommer det elektriske lyset til å forsvinne med den, og aldri mer bli omtalt.» Erasmus Wilson (1809–1884), professor Oxford University, 1878.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er en Ipad først og fremst en leseplate? (Vi er vel enige om at det definitivt ikke en laptop?). Jeg mener at en Ipad først og fremst er et surfebrett med mulighet til å innstallere nyttige applikasjoner som e-post leser, e-bok leser etc. Og etterhvert alt mulig annet kreative mennesker lager og tilbyr via App store. Dette kan laptoppen min også gjøre, i tillegg til en hel rekke andre nyttige ting som jeg har behov for og som krever et skikkelig tastatur og tidvis andre tilkoblingsmuligheter etc. (Jeg kunne for eksempel lage applikasjoner til Ipad på min laptop hvis jeg det skulle ønske).

En Ipad er nok mer portabel enn min laptop, og den har nok bedre batterilevetid, (10 timer sies det). Hvorvidt den har bedre skjerm som lesebrett er ikke viktig for meg, (jeg har ikke sett den), jeg har en kindle som surrer og går i fjorten dager mellom hver lading som har en utmerket skjerm til å lese bøker på, for øvrig også uten fingeravtrykk.

For all del, det kan godt være at i din kontekst så er Ipad det du har behov for eller den gir deg muligheter du ikke har i dag, for meg så gjør den ikke det. Selv om den godt kan gjøre det et stykke frem på veien. Men det vil da ikke være fordi den erstatter en laptop....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

iPad'en er en laptop uten fysisk tastatur, og heller ikke noe nytt i så forstand. Batteritiden på iPad er også altfor dårlig til å brukes som e-book leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ikke i tvil om at dette er tidlig-generasjonsprodukter (2. generasjon?) som om noen år vil se helt anderledes ut. Det er jo en naturlig utvikling med nye produkter.

Når det er sagt så har jeg selv en Kindle 2, og er veldig fornøyd med den. Synes lesevennligheten er god. Tastaturet er imidlertid håpløst, det er jeg helt enig i.

Vil tror at utviklingen går i retning iPad, men jeg håper at det også i fremtiden blir rom for rendyrkede lesebrett. Forløpig klarer i hvert fall jeg meg godt med et lesebrett som ikke samtidig fungerer som sminkespeil og lommelykt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalIngridKjerstiHarald KPiippokattaKarin BergHilde VrangsagenTanteMamieBjørg RistvedtIngunn SRisRosOgKlagingStig TKirsten LundTove Obrestad WøienLailaBjørg Marit TinholtEvaMarianneNJulie StensethMorten MüllerHeidi HoltanHelena EHenrik  Holtvedt AndersenTonje-Elisabeth StørkersenHilde H HelsethBerretMariaHåvard EngeFarfalleCathrine PedersenDemeterEivind  VaksvikLars Johann MiljealpakkaRune U. FurbergEster SEllen E. MartolTone Maria JonassenGodemineToveCaroline